Öroninflammation är ett mycket vanligt tillstånd hos barn, som i vissa fall kan leda till följdbesvär. Komplikationen mastoidit är främst ett tillstånd som drabbar barn. Mastoidit är en ganska sällsynt komplikation, men symtomen bör tas på allvar eftersom den kan leda till allvarliga besvär utan skyndsam behandling.
Mastoidit är lite vanligare hos barn som är under två år än hos äldre barn. Tillståndet har blivit ovanligare med tiden, troligen eftersom människors allmäntillstånd och motstånd förbättrats. Ändringar i Sveriges vaccinprogram som gett skydd mot vissa bakterier tros också vara en faktor som minskat antalet fall.
En inflammation i benet bakom det yttre örat
När man får mastoidit har inflammationen från örat spridit sig till benutskottet som sitter bakom örat. En inflammerad benvävnad kan med tiden förstöra benstrukturen. Sjukdomen kallas för mastoidit eftersom benet bakom det yttre örat som blir inflammerat kallas för “processus mastoideus” eller mastoidutskottet.
Bakterierna som orsakar mastoidit är oftast streptokocker, men det kan även handla om t ex stafylokocker eller pneumokocker. Det farligaste med mastoidit är att inflammationen kan fortsätta sprida sig till hjärnhinnan och orsaka hjärnhinneinflammation, ett mycket allvarligt tillstånd. De flesta som får mastoidit, speciellt om inga hjärnkomplikationer uppstår, blir bra efter sin behandling. Det viktigaste är att få behandling så fort som möjligt.
Symtom på mastoidit
Symtomen på mastoidit är:
- kraftig smärta i och bakom örat
- feber
- utstående öra
- trötthet
- nedsatt aptit
- varliknande flytning ur örat
- lätt till svårt påverkat allmäntillstånd.
Symtomen på mastoidit kommer oftast några dagar eller några veckor efter själva öroninflammationen. Men mastoidit kan även i vissa fall till och med visa sig innan man märkt av öroninflammationen.
Undersökning och diagnos
De flesta diagnoser av mastoidit ställs när läkaren undersöker patienten och tittar på symtom och sjukdomshistoria. Vissa har även redan börjat behandla en öroninflammation innan besöket. Blodprov samt eventuell datortomografi (CT) och magnetkameraundersökning (MRI) brukar utföras. Om diagnosen mastoidit ställs läggs barnet in på sjukhus för att börja sin behandling.
Behandling av mastoidit
Mastoidit räknas som en allvarlig komplikation. Barn som får mastoidit ligger kvar på sjukhus och får antibiotika direkt i blodet. De flesta som drabbas blir friska av antibiotikan efter tre till sex veckor. Efter att ha fått antibiotika i blodet till en början brukar man sedan kunna byta till antibiotika i tablettform.
Ibland kan det behövas en operation där mellanörat dräneras på var med ett kirurgiskt ingrepp (mastoidektomi). Vid ytterligare komplikationer kan andra ingrepp behövas.
Sök vård vid misstänkt mastoidit
Sök vård direkt på en akutmottagning om du tror att ditt barn har mastoidit.