Ange ditt sökord

En liktorn uppkommer ofta på grund av obekväma skor, och kan behöva opereras bort. Foto: Getty Images

En liktorn uppkommer ofta på grund av obekväma skor, och kan behöva opereras bort. Foto: Getty Images

Liktorn – symtom, orsak och behandling

En liktorn är en förhårdnad av hudens översta lager som kallas hornlagret. Den uppkommer ofta på grund av att man har haft på sig skor som trycker mot någon av tårna. Ibland kan det kräva en operation, men det finns många sätt att förebygga tillståndet på.

Annons:

En liktorn uppstår om huden varit utsatt för tryck under längre tid, till exempel om man har för trånga skor eller någonting annat som trycker mot huden. Då bildas tjockare hud och så småningom en förhårdnad. Förhårdnader kan sitta på tårna, mellan tårna eller under fötterna.

Liktornar är väldigt vanligt, upp till sju av tio personer över 65 år har liktornar. Problemet är vanligare hos kvinnor, sannolikt för att modet är sådant att kvinnors skor är smalare över tårna.

Orsaker till liktorn

Vid långvarigt eller upprepat tryck mot huden försvarar sig huden genom att bilda en förtjockning. Smärta kan uppstå för att den förtjockade huden blir hård och i sin tur trycker mot nerver i foten.

Hur ska man förebygga liktornar?

Det är viktigt att man försöker förebygga liktorn och inte utsätter fötterna för tryck i onödan. Sluta att använda skor som trycker på fötterna om det är skor som orsakat problemet.

Hur blir man av med en liktorn?

Om man har fått en liktorn så kan man försöka fila bort den genom att först sätta fötterna i fotbad i cirka 20 minuter i ljummet vatten och sedan försöka fila bort förhårdnaden. Det finns även särskilda plåster som mjukar upp förhårdnader och minskar trycket på fötterna. Man ska vara noga med att tvätta fötterna noga innan man sätter på plåstret. Eftersom plåstren luckrar upp huden runt omkring så är det viktigt att man är försiktig hur man använder plåstren för annars får man lätt småsår och besvär. Ett annat alternativ istället för att använda dessa plåster är att tvätta fötterna noga och sedan smörja in fötterna med en uppmjukande kräm som innehåller salicylsyra 40%. Salvan går att köpa receptfritt på apoteket.

Om man har liktorn finns det speciella liktornsplåster. Då behöver man sköta om fötterna och byta plåster varje eller varannan dag tills liktornarna är borta. För att minska smärtan från liktornen vid belastning och tryck kan man fästa en så kallad filtring runt den. Det finns många olika slags filtringar och specialplåster, både i vanliga affärer och på apotek. Om man är osäker på vad man bör använda kan man fråga på ett apotek. Om man vill ha hjälp att sköta fötterna kan man också ta kontakt med en fotvårdsspecialist.

När bör jag kontakta en vårdcentral/hälsocentral för vård av liktorn?

Om man har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont, bör man kontakta vårdcentralen. Har man diabetes bör man kontakta vården för att få hjälp med sin fotvård.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: