Ange ditt sökord

Det tar oftast lång tid innan levercancer visar tydliga tecken och då kan det vara för sent.  Foto: Shutterstock

Det tar oftast lång tid innan levercancer visar tydliga tecken och då kan det vara för sent. Foto: Shutterstock

Levercancer (Hepatocellulär cancer)

Annons:

Levercancer är en cancerform som är ganska ovanlig. Cirka 350 personer drabbas varje år i Sverige. Däremot är det vanligt att cancer sprider sig till lever. Då kan det bildas dottertumörer, så kallade metastaser. Symtomen för levercancer är ganska otydliga och därför upptäcker man ofta sjukdomen för sent.

Levern sitter ganska högt upp på höger sida av magen. En av leverns uppgift är att bryta ner avfall som bildas i kroppens andra delar. Den ska även bryta ner och skicka bort ämnen som är giftiga. Den vanligaste målgruppen för levercancer är män över 65 år. Levercancer drabbar även kvinnor men det är inte lika vanligt.

Vem drabbas?

Levercancer beror på att en cell ohämmat börjar att dela på sig i lever och tillslut bildas det en tumör. Cancer i levern kan också bero på att en tumör någon annanstans i kroppen sprider sig till levern. Det är detta som kallas metastaser. Om metastaser har bildats i levern är det väldigt svårt att bota cancern. Sjukdomen drabbar oftast äldre människor och det finns en fördubblad risk att drabbas om man lider av fetma. Hepatit B och hepatit C är också sjukdomar som ökar risken för levercancer. Förutom detta kan övriga faktorer som anabola steroider, mögelgifter och kemiska lösningar öka risken för levercancer.

Symtom för levercancer

Det tar ofta lång tid innan man märker av några tecken på levercancer. Ett tecken kan vara en svag känsla av obehag i magen som man upplever under en längre tid. Man mår även illa, får feber, saknar matlust och går ner en del i vikt trots att man inte ändrat matvanor. Andra symtom är att man får ont i ryggen i höjd med skulderbladen, eller att huden och ögonvitororna blir gulfärgade. Hos en del personer börjar det även att klia mycket på kroppen. Det är tyvärr först i ett sent skede av sjukdomen som symtomen blir tydligare. Har man dessa symtom bör man söka vård på en vårdcentral. Man kan även ringa sjukvårdsrådgivningen för råd. Eftersom symtomen ofta upptäcks för sent gäller det att ta det säkra före det osäkra.

Under en utredning av levercancer brukar man få genomgå flera undersökningar. Undersökningarna som görs är laparoskopi, datortomografi eller magnetkameraundersökning. Man får även lämna blodprov och urinprov, detta är för att läkaren ska kunna kontrollera halten av olika ämnen som tillverkas i levern. En annan undersökning som görs är biopsi, ett vävnadsprov.

Behandling av levercancer

Det vanligaste sättet att behandla levercancer på är genom en operation. Under operationen tas själva tumören bort och även en bit av levern som är runt omkring tumören. De flesta personerna blir helt återställda efter operationen så länge som cancern inte har spritt sig utanför levern. Ibland måste man operera bort hela levern och därefter får en levertransplantation göras. Tyvärr går det inte att operera alla typer av tumörer.

Om det inte går att bota cancern så får man istället vård för att kunna leva så länge och bra som möjligt med sjukdomen. När operation inte är möjligt som behandling får man en behandling som ska lindra besvären. Behandlingen kallas för palliativ vård.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: