Ange ditt sökord

Legionärssjukan kan smitta genom små droppar av förorenat vatten. Foto: Shutterstock

Legionärssjukan kan smitta genom små droppar av förorenat vatten. Foto: Shutterstock

Legionärssjukan (legionella)

Annons:

Legionärssjukan orsakas av legionellabakterien och är en svår lunginflammation. Sjukdomen drabbar mellan 100 till 150 personer i Sverige varje år. Legionärssjukan smittar genom att man andas in små droppar förorenat vatten. Man behandlar legionella med antibiotika.

Legionellabakterier förökar sig i varmt stillastående vatten. Bakterierna är motståndskraftiga eftersom de har en förmåga att ta sig in i levande celler och leva vidare inuti dem.

Hur får man legionärssjukan?

Man kan få legionärssjukan genom att andas in förorenat vatten. Vattendropparna kan man till exempel andas in när man duschar eller sitter i en bubbelpool.

Symtom och förebyggande åtgärder för legionärssjukan

De symtom man kan få vid legionella är ganska lika symtomen för en vanlig lunginflammation. Hög feber, huvudvärk, påverkad andning och torrhosta. Förutom de vanliga symtomen kan man även få diarré och psykisk påverkan med förvirring. Legionärssjukan kan vara allvarlig, särskilt om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Tiden från smittotillfället till att man blir sjuk är vanligtvis fem till sex dygn. Om man har andningsbesvär, feber och hosta bör man kontakta vårdcentralen, särskilt om febern inte går ner på fyra dygn.

Det finns inget vaccin mot legionärssjukan. Legionellabakterier växer och frodas i en vattentemperatur på mellan 18 till 45 grader Celsius. Det man kan göra är att se till att varmvattnet i vattenledningssystemet håller en temperatur på minst 60 grader. Man kan också se till att kallvattnet är kallare än 20 grader. Det är också bra att undersöka ifall vattenledningssystemet har ställen där det kan bli stillastående vatten, eftersom det kan möjliggöra bakterietillväxt.

Behandling och undersökning

En läkare bedömer om man har en lunginflammation. Man kan se om man har legionellabakterien med hjälp av ett urinprov eller ett prov på upphostningar. Ett blodprov kan upptäcka eventuella antikroppar mot legionellabakterien.

Legionärssjukan behandlas på samma sätt som andra bakterieorsakade lunginflammationer – med antibiotika. Ofta krävs sjukhusvård för att behandla infektionen. I svårare fall kan respiratorvård vara nödvändigt.

Hur fungerar legionärssjukan?

När man andas in bakterien går den ner i alveolerna som finns i lungorna och där “äts den upp” av makrofager. Makrofager är en vävnadslevande vit blodkropp vars uppgift är att döda bakterier. Legionellabakterien låter sig “ätas upp” men har sedan förmågan att förhindra nästa steg i nedbrytningen. Istället lever och förökar den sig i makrofagen och får sin näring ifrån denna vita blodkropp. När bakterien har tagit all näring så dör makrofagen och legionellabakterien frisätts och fortsätter att infektera nya makrofager. Bakterien är duktig på att överleva och när den inte lever av vita blodkroppar kan den ta sig in i amöbor och leva i dessa. På så sätt överlever den i miljöer som inte annars hade varit möjligt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: