Långvarig hosta kan bero på en mängd olika saker. Förkylningar och infektioner men även kroniska lungsjukdomar som astma och KOL kan påverka våra luftvägar och ge en långvarig hosta.
Hög smittsamhet vid kikhosta
Kikhosta räknas som en barnsjukdom med en mycket hög smittsamhet. Bakterierna överförs genom luften via droppsmitta från personer som hostar. Även äldre barn och vuxna kan bli sjuka trots att de är vaccinerade mot kikhosta. Vaccinationen ger nämligen inte ett livslångt eller fullständigt skydd. Inte heller skyddet man får efter att ha haft kikhosta är fullständigt, eftersom det avtar med tiden.
I vårt grannland Norge rekommenderar därför Folkhelseinstitutet att alla vuxna ska fylla på sitt skydd mot kikhosta var tionde år eftersom antalet fall av kikhosta har ökat de senaste åren.
Kikhosta – när vuxna drabbas
Hos vuxna och äldre barn yttrar sig kikhosta som en envis och långdragen hosta. Inte mindre än 25 procent av all långvarig hosta hos vuxna anses bero på kikhosta. Hostan sitter i länge, i genomsnitt 1-2 månader, den kommer attackvis och är särskilt besvärlig på nätterna. Kräkningar eller kikningar kan förekomma, liksom komplikationer som lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation.
Men hostan behöver inte vara typisk kikhosta – vuxna och tidigare vaccinerade barn får ofta en lindrigare sjukdom men de kan ändå vara smittsamma och föra kikhostebakterierna vidare vilket kan vara farligt, särskilt för de små barnen. Vuxna som inte har fyllt på sitt grundskydd av kikhostevaccin kan alltså utgöra en smittkälla och överföra kikhosta till andra.
Riskgrupper vid kikhosta
De som är mest mottagliga för att smittas är personer som inte har vaccinerats och barn under sex månader som inte hunnit få ett bra skydd av kikhostevaccinet. För dessa barn under ett år kan kikhosta bli allvarligt. De kan behöva vård på sjukhus.
Även här kan kikhostan orsaka öroninfektioner, luftrörskatarr som kan pågå under lång tid, lunginflammation, krampanfall, hjärnskador och i värsta fall dödsfall.
Påfyllnad av kikhostevaccin rekommenderas
Kikhosta är en av de vanligare barnsjukdomarna i världen. Sedan 1996 erbjuds alla spädbarn i Sverige vaccin mot kikhosta. Vaccinet ges vid tre, fem och tolv månaders ålder. Påfyllnadsdoser ges vid fem års ålder och i årskurs 8-9. Efter det rekommenderas påfyllnadsdoser av kikhostevaccin. Detta gäller även vuxna personer eftersom man tappar immuniteten mot kikhosta i vuxen ålder. Efter vaccination har man ett skydd mot kikhosta som varar sex till sju år. Efter en genomgången infektion har man et skydd i cirka femton år.
Sedan hösten 2022 rekommenderas gravida att vaccineras mot kikhosta efter graviditetsvecka 16. Antikropparna går över moderkakan till fostret och innebär att det nyfödda barnet har ett skydd mot kikhosta innan det blivit gammalt nog att själv få vaccination.