När man kräks så känner man sig i de flesta fall också illamående och trött. Vid magsjuka eller liknande så går det oftast över efter några dagar, men det kan också finnas andra orsaker som gör att man kräks. Om man kräks på grund av magsjuka är det mycket smittsamt, och vid misstanke om just detta så kan det vara bra att stanna hemma i några dagar. Om man däremot är orolig eller inte vet varför man kräks så bör man omgående uppsöka en vårdcentral eller akutmottagning, då det även kan vara ett tecken på någonting allvarligare, alternativt att man har fått i sig någonting olämpligt.
Varför förekommer kräkningar?
De orsakas av att kräkcentrum i hjärnan aktiveras. När detta sker så blir man illamående och salivproduktionen öka, och trycket i magen börjar därefter stiga. Den övre magmunnen samt matstrupen vidgas då, och magsäckens innehåll pressas ut. Det är inte bara sjukdomar och infektioner som gör att man kräks, utan det kan även vara en biverkning av vissa läkemedel, eller ett tecken på akut förgiftning. I de fall som man själv orsakar kräkningar genom att stoppa fingrarna i halsen så kallas det ofta bulimi, vilket är en ätstörning.
Symtom
Illamående och magont är vanliga symtom som både föregår- och medföljer kräkningar. Man kan känna sig yr och svag, samt ha feber och diarré. Om det handlar om en magsjuka så bryter det ofta ut mycket snabbt, och går över efter ett par dagar. I de fall då kräkningar har pågått under en längre tid så bör man uppsöka en sjukvårdsmottagning för undersökning.
Kräkningar och diagnos
Att ställa en diagnos utifrån kräkningarna i sig går inte, utan istället behövs mer information. Hänsyn tas till hur länge kräkningarna har pågått, hur de yttrar sig, hur ofta de kommer och huruvida man har upplevt det förut eller inte. En utredning av sjukdomshistorik görs också, och om osäkerhet fortfarande finns så utförs tester för att utesluta sjukdomar och orsaker. Diagnostisering kan ibland ta tid då endast kräkningar är ett mycket diffust symtom som kan ha en rad olika orsaker.
Behandling av kräkningar
Det är av stor vikt att man dricker ordentligt när man är magsjuk och kräks, då kroppen förlorar mycket vätska under denna period. Även när man kräks av andra orsaker så bör man se till att få i sig vatten. I akuta fall kan dropp behöva sättas in för att förhindra vätskebrist. Detta är extra viktigt om små barn har drabbats av kräkningar, då deras små kroppar förlorar vätska mycket snabbt. Övrig behandling beror helt på vad orsaken till kräkningarna visar sig vara, och så fort en diagnos är ställd så sätts lämpliga behandlingsmetoder in. Kräkningar är alltid ett symtom på någonting annat, och för att kunna få rätt behandling så måste en läkare först avgöra vad de kommer sig av.