Ange ditt sökord

Kontakteksem – symtom, orsaker och behandling

Kontakteksem – symtom, orsaker och behandling

Kontakteksem är eksem som uppstår när man kommer i kontakt med något ämne som gör att man får eksem. Kontakteksem brukar delas upp i allergiskt och icke-allergiskt kontakteksem.

Annons:

Kontakteksem är en de vanligaste typerna av eksem tillsammans med böjveckseksem (atopiskt eksem) och mjälleksem (seborroiskt eksem). Eksem drabbar de flesta människor någon gång under livet.

Symtom på kontakteksem

Några vanliga symtom på kontakteksem i huden är:

  • Rodnad
  • Blåsor
  • Sprickor
  • Klåda

Eksemet kan växa i storlek eller börja ge ifrån sig vätska eftersom bakterier från huden kan ta sig in och orsaka infektion.

Orsaker till kontakteksem

När kontakteksem uppstår har hudens skyddande lager rubbats av ämnen den inte tål. Huden försöker reparera de skadade cellerna och inflammation kan uppstå. Den försvagade hudbarriären blir torr och det blir svårt för huden att hålla sig fuktig. Eksemhuden gör att huden lättare angrips av t ex bakterier, virus och svamp.

Allergiskt kontakteksem uppstår när huden kommer i kontakt med något man är allergisk mot. Vid icke-allergiskt kontakteksem handlar eksemet om att man reagerar på kontakt med ett ämne som man inte är allergisk mot.

Allergiskt kontakteksem

En vanlig källa till allergiskt kontakteksem är nickelallergi. Smycken i piercingar och öron kan ge besvär. Om man en gång blir allergisk mot nickel stannar allergin kvar under hela livet. Även krom, gummi, parfym, latex och vissa konserveringsmedel kan orsaka kontakteksem. En annan allergikälla är ämnet kolofonium. Kolofonium finns t ex i plåster och tejp.

Allergiskt kontakteksem uppstår ofta på händerna, men det kan även vara luftburet och ge symtom i t ex ansikte och ögon. Det kan också ta sig till andra platser när man får ämnet på händerna och sedan tar sig på andra platser i kroppen med händerna.

Icke-allergiskt kontakteksem

De vanligaste orsakerna till icke-allergiskt kontakteksem är frekvent kontakt med t ex tvål, rengöringsmedel, lösningsmedel eller vatten som rubbar hudens naturliga balans. Känsligheten varierar kraftigt mellan olika människor. De som haft atopiskt eksem som barn löper större risk att få besvär med denna typ av kontakteksem.

Icke-allergiskt kontakteksem är vanligast på händerna och brukar även kallas för handeksem eller irritationseksem. Många fall av icke-allergiskt kontakteksem är relaterad till det man jobbar med. Personer som jobbar i yrken där man kommer i kontakt med vätskor är extra utsatta, t ex de som jobbar inom sjukvård, städning och restaurang.

Behandling av kontakteksem

Några bra sätt att lindra kontakteksem är:

  • Försök att tvätta platsen där du har eksem så sällan som möjligt
  • Använd handsprit istället för tvål och vatten vid handtvätt
  • Använd mjukgörande kräm ofta och rikligt
  • Vid allergiskt kontakteksem: undvik kontakt med det du är allergisk mot
  • Använd en kräm eller salva med kortison

Om du sökt vård för eksem kan du ibland få starkare kortison utskrivet av din läkare. Om ditt kontakteksem blivit infekterat kan du behöva behandlas med antibiotika.

När bör man söka vård för sitt eksem?

Sök vård på en vårdcentral:

  • Om en veckas behandling med kortison från apoteket inte hjälpt
  • Om du får annorlunda symtom från ditt kontakteksem, t ex att det kommer vätska eller sprider sig
  • Om din vanliga behandling inte hjälper som den brukar
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: