Ange ditt sökord

Klaustrofobi är en irrationell rädsla för att kvävas eller känna sig instängd. Foto: Shutterstock

Klaustrofobi är en irrationell rädsla för att kvävas eller känna sig instängd. Foto: Shutterstock

Klaustrofobi – symtom, orsak och behandling

Klaustrofobi är en irrationell rädsla för att bli instängd. Oftast åtgärdas problemet genom kognitiv terapi. Symtomen för besväret kan ofta vara känslan av att kvävas eller att känna att man inte kan röra sig.

Annons:

Rädslan för att vara instängd och känna sig kvävd är en irrationell rädsla. Personer som har klaustrofobi kan vara i ett rum utan fönster och veta att det inte är någon fara, men de får i alla fall panik och blir skräckslagna till det skede att de kan bli paralyserade. Den riktiga orsaken till klaustrofobi är okänd men det finns flera teorier.

Orsaker till klaustrofobi

Som med många övriga fobier så är det ofta svårt att komma fram till en enda orsak till varför personen i fråga drabbas. En del psykologer menar att fobier är inlärda känslor. Om en person vid flera tillfällen har haft otrevliga upplevelser när denne har varit i ett trångt utrymme finns det en risk att hjärnan börjar att koppla ihop den otrevliga känslan med platsen man var vid. Ofta har klaustrofobi med ett trauma i barndomen att göra. Till exempel kan situationer som dessa utlösa besvär senare i livet:

  • Ett barn blir instängd i ett skåp.
  • Ett barn tappar bort sina föräldrar i en stor folkmassa.
  • Ett barn ramlar i en djup pool och kan inte simma.

Symtom på klaustrofobi

Huvudsakliga tecken och symtom när det gäller klaustrofobi är rädslan för att kvävas och rädslan för att inte kunna röra sig. Andra symtom kan vara värmevallningar, ökat blodtryck, panikattacker och illamående med flera. Det finns olika svårighetsgrader av klaustrofobi. Man kan ha en lätt och hanterbar vardagsångest, till exempel när man åker hiss. Man kan även ha en ångest som är så stark att den blir handikappande.

Klaustrofobi behöver inte bara utspela sig i trånga utrymmen som hissar, utan kan upplevas när man till exempel sitter i tandläkarstolen. Känslan av att sitta fast utan att kunna komma därifrån är den vanligaste rädslan. Det kan vara bra att veta att klaustrofobi är den lättaste fobin att bli av med. Det finns mängder med fungerande behandlingar som kan hjälpa personer med klaustrofobi.

Behandling av klaustrofobi

Väldigt många människor kan vid vissa tillfällen uppleva klaustrofobiska känslor. För de allra flesta så försvinner dessa känslor snabbt. För andra personer kan besvären vara väldigt allvarliga och handikappande. Människor med åkomman kan få hjälp genom terapi hos en psykolog eller en psykoterapeut. Kognitiv beteendeterapi handlar om förståelsen för att rädslan inte är verklig. Det första man gör är att få personen med klaustrofobi att själv förstå att rädslan inte är kopplad till något verkligt.

Tillsammans med kognitiv terapi tillämpas ofta även en exponeringsbehandling. Det innebär att man utsätter personen för det som skrämmer den lite i taget. Om rädslan till exempel visar sig när personen är i ett mörkt rum så är det första steget i behandlingen att personen får ställa sig utanför det mörka rummet. Nästa steg blir att ta ett steg in i rummet, och så vidare. Det man vill uppnå med denna behandlingen är att få personen att utstå den läskiga känslan tills ångesten försvinner.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: