Klamydia orsakas av en bakterie och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Den är anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen, och behandlingen är kostnadsfri.
Hur smittar klamydia
Klamydia orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Den sprids sexuellt och kan infektera urinröret, ändtarm, svalg, slidan och livmoderhalsen. Ögon kan även infekteras via kontaktsmitta.
Inkubationstiden är kort, några dygn till någon vecka.
Kondom ger ett relativt säkert skydd mot klamydia, och andra sexuellt överförda infektioner, om kondomen är hel och används under hela samlaget.
Vanliga symtom vid klamydia
Många som smittas får inga symtom alls av infektionen, men kan ändå sprida den vidare.
Om den smittade får symtom är det vanligaste besväret hos både män och kvinnor är att det svider när man kissar.
- Kvinnor kan också få mellanblödningar och flytningar, smärta i nedre delen av magen samt ont vid samlag.
- Män kan få flytningar från urinröret och svullnad och värk i pungen.
En obehandlad klamydiainfektion ökar risken att få inflammationer i äggledarna hos kvinnor eller bitestiklarna hos män vilket kan leda till sterilitet. Risken att bli steril av klamydia är upp till 40 procent för kvinnor som inte behandlar infektionen. Infektionen kan också leda till ärrbildning i äggledarna som i sin tur ökar risken för utomkvedshavandeskap (att graviditeten fastnar i äggledaren).
Om en gravid har klamydia ökar risken för tidig förlossning eller för tidig vattenavgång, och barnet kan även smittas under förlossningen och få ögoninfektion eller lunginflammation.
Diagnos vid klamydia
Diagnosen av klamydia ställs genom påvisande av smittämnet i urin, eller i sekret från urinrör, livmoderhals, svalg, ändtarm eller öga.
Behandling vid klamydia
Klamydia behandlas med antibiotika, och tas behandlingen snart inpå smittotillfället är risken för följdsjukdomar mycket liten. Ett kontrollprov efter avslutad behandling kan tas 3-4 veckor efter avslutad behandling, men görs vanligen bara om personen har fortsatta besvär. Undantaget är gravida, då det alltid tas ett kontrollprov.
All behandling av klamydia, konstaterad eller misstänkt, är kostnadsfri enligt smittskyddslagen.
Samlag (gäller även samlag med kondom) eller nära slemhinnekontakt ska undvikas till dess att både patient och partner är färdigbehandlade.
Sök vård
Om man misstänker att man blivit smittad av klamydia måste man göra en undersökning. Klamydiaprov kan tas på en STI-mottagning (SESAM-mottagning), ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekologisk mottagning. Klamydiaprov går också att beställa gratis via 1177.se.
Enligt Smittskyddslagen måste alla som har eller kan ha smittats av klamydia undersökas och de som är smittade måste anmälas till smittskyddsläkare. Är man smittad måste man dessutom ange med vilka man haft sex med de senaste 12 månaderna, så att dessa kan kontaktas och uppmanas till provtagning. Detta sker helt anonymt.
Goda råd
Eftersom mer än hälften av dem som är smittade med klamydia inte har några symtom eller besvär är det viktigt att testa sig om man vet att man har haft oskyddat sex. Använd kondom eller femidom vid nya sexuella kontakter.