Ange ditt sökord

Ketoacidos kan uppstå när kroppen inte har tillräckligt med insulin, vid typ 2 men framför allt vid typ 1-diabetes. Foto: Getty Images

Ketoacidos kan uppstå när kroppen inte har tillräckligt med insulin, vid typ 2 men framför allt vid typ 1-diabetes. Foto: Getty Images

Ketoacidos: akut komplikation vid diabetes

Ketoacidos, även känt som diabetisk ketoacidos (DKA), är en akut och potentiellt livshotande komplikation av diabetes, särskilt typ 1-diabetes. Detta tillstånd uppstår när kroppen inte har tillräckligt med insulin och börjar bryta ner fett som bränsle, vilket leder till en farlig uppbyggnad av syror, kallade ketoner, i blodet. Om tillståndet inte behandlas snabbt och korrekt, kan det leda till koma eller till och med dödsfall.

Annons:

Vad är ketoacidos?

Enligt Diabeteshandboken inträffar ketoacidos när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin, hormonet som hjälper cellerna att ta upp glukos från blodet för energi. När insulin saknas, kan inte cellerna använda glukos för energi och kroppen börjar bryta ner fett som ett alternativ. Denna process producerar ketoner, vilka är syror som kan byggas upp i blodet och sänka blodets pH-värde, vilket leder till syraförgiftning. Enligt 1177 kallas ketoacidos ibland även för syraförgiftning.

En vanlig orsak till ketoacidos är att personer med diabetes typ 1 missar sina insulininjektioner eller att insulinpumpen inte fungerar korrekt. Andra faktorer som kan utlösa ketoacidos inkluderar infektioner, stress, magsjuka med vätskebrist eller andra akuta sjukdomar som ökar insulinbehovet. Debuterande, odiagnostiserad diagnos kan också visa sig som ketoacidos.

Symtom på ketoacidos

Symtomen på ketoacidos kan utvecklas snabbt, inom 24 timmar, och kan inkludera följande:

  • Högt blodsocker (ofta över 15 mmol/L), enligt 1177.se.
  • Stark törst och ökad urinering
  • Illamående och kräkningar
  • Buksmärtor
  • Trötthet och svaghet
  • Andningssvårigheter (Kussmaul-andning, som innebär djupa och snabba andetag)
  • Fruktig eller acetonliknande andedräkt
  • Förvirring och medvetslöshet i allvarliga fall

Det är viktigt att notera att ketoacidos kan likna symtom på magsjuka, vilket gör att det ofta misstolkas. Därför är det viktigt att personer med typ 1-diabetes kontrollerar sina blodsocker- och ketonvärden regelbundet, särskilt om de känner sig sjuka.

Diagnos av ketoacidos

Diagnosen ketoacidos ställs genom blodprov som mäter ketonnivåer och pH-värde i blodet. Ett blodsockervärde över 15 mmol/L tillsammans med förhöjda ketonvärden i blod eller urin indikerar ofta ketoacidos. På sjukhuset kan även andra tester utföras, som elektrolytmätningar och blodgaser, för att bedöma patientens tillstånd mer detaljerat.

Behandling av ketoacidos

Behandling av ketoacidos kräver omedelbar medicinsk vård och inkluderar följande steg:

  1. Vätskebehandling: Stora mängder vätska ges intravenöst för att återställa vätskebalansen och elektrolyterna i kroppen.
  2. Insulinbehandling: Snabbverkande insulin ges intravenöst för att sänka blodsockret och stoppa produktionen av ketoner.
  3. Elektrolytbalans: Kalium och andra elektrolyter övervakas och balanseras noggrant eftersom dessa ofta blir låga under ketoacidos.
  4. Behandling av underliggande orsaker: Om en infektion eller annan utlösande faktor ligger bakom ketoacidos, behandlas även denna.

Förebyggande av ketoacidos

För att förhindra ketoacidos är det viktigt att personer med diabetes följer sina behandlingsplaner noggrant. Här är några viktiga förebyggande åtgärder:

  • Kontrollera blodsockret regelbundet: Ha som rutin att mäta blodsockervärdet flera gånger dagligen och justera insulindoserna efter behov.
  • Använd en ketonmätare: Vid höga blodsockervärden eller om du känner dig sjuk, använd en ketonmätare för att övervaka ketonnivåerna i blodet.
  • Kontrollera insulinpumpen: Kontrollera regelbundet att insulinpumpen fungerar korrekt och att inga katetrar har glidit ut eller blockerats.
  • Följ en balanserad diet: Undvik dieter med lågt kolhydratintag och högt fettinnehåll, såsom ketogen diet, som kan öka risken för ketoacidos.
  • Ha en plan vid sjukdom: Följ de instruktioner som du har fått från ditt diabetesteam när du är sjuk, inklusive att justera insulindoser och upprätthålla vätskeintaget.

När ska man söka vård?

Om du misstänker ketoacidos bör du genast söka vård. Kontakta din diabetesmottagning eller besök en akutmottagning om det är stängt. Det är bättre att söka vård en gång för mycket än att riskera livshotande komplikationer. Vid svåra symtom som medvetslöshet, svår andnöd eller svår buksmärta, ring 112.

Slutsatser kring ketoacidos

Ketoacidos är en allvarlig men förebyggbar komplikation vid diabetes. Genom att vara uppmärksam på symtom, följa behandlingsplaner och söka vård i tid kan man undvika de farligaste konsekvenserna av tillståndet. Om du eller någon i din närhet har diabetes, se till att ha nödvändig kunskap och utrustning för att hantera och förebygga ketoacidos.

Läs om typ 2-diabetes.

Läs om typ 1-diabetes.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: