Ange ditt sökord

Karpaltunneln går under ett ligament i handleden och där löper nerver och muskler  ut till handen. Vid svullnad och trängsel i tunneln uppstår karpaltunnelsyndrom med smärta och domningar. Bild: Getty Images Foto: Shutterstock

Karpaltunneln går under ett ligament i handleden och där löper nerver och muskler ut till handen. Vid svullnad och trängsel i tunneln uppstår karpaltunnelsyndrom med smärta och domningar. Bild: Getty Images Foto: Shutterstock

Vid karpaltunnelsyndrom kan en handledsskena nattetid vara avlastande och smärtlindrande. Foto: Getty Images

Vid karpaltunnelsyndrom kan en handledsskena nattetid vara avlastande och smärtlindrande. Foto: Getty Images

Karpaltunnelsyndrom -orsak, symtom, behandling

Karpaltunnelsyndrom uppstår när det blir ett tryck på den så kallade medianusnerven i karpaltunneln som sitter i handleden. På tidigt stadie kan man känna av domningar nattetid i tumme, pek- och långfinger. På ett senare stadie kan det ge konstanta domningar och stickningar i hand och fingrar även under dagtid. Detta medför en fumlighet och en svaghet i handen. Värk kan komma att uppstå ju längre tid man går med karpaltunnelsyndrom.

Annons:

Vid karpaltunnelsyndrom är det vanligt att besväret börjar med stickningar och domningar i fingrarna  på natten. Man vaknar med en känsla av att vilja “skaka liv i handen”. Så småningom ökar besvären och kommer även dagtid, och det är vanlgt med svaghet, nedsatt känsel och fumlighet.

Orsaker till karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal som ligger mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom denna kanal går det en viktig nerv och senor ner till musklerna i fingrarna. Om utrymmet minskar och nerven kommer i kläm så kan karpaltunnelsyndrom uppstå. Om det är ett långvarigt tryck eller om det är kraftigt så kan nerven bli skadad. Det kan bli ett hinder i vardagen att ha karpaltunnelsyndrom, då man ofta får en känsel som är nedsatt samt att man har ont eller blir fumlig.

Orsaker till att det uppstår ett kraftigt tryck eller att det blir för trångt kan vara tenosynovit (inflammation i ligamentet), vätskeretention (graviditet) eller om man haft en blödning vid ett trauma. Även frakturer eller deformitet kan ge ett tryck på själva nerven.

De som oftast drabbas av karpaltunnelsyndrom är kvinnor i en ålder av 40-60 år. Gravida kan få samma symtom på grund av vätskeretention, men oftast går det över efter förlossningen. Det finns män som kan få karpaltunnelsyndrom genom att de haft ett arbete som varit manuellt påfrestande eller om de arbetat med vibrerande verktyg av något slag. Andra sjukdomar såsom diabetes, problem med sköldkörteln eller en reumatisk sjukdom kan även de vara orsak till karpaltunnelsyndrom.

Diagnos vid karpaltunnelsyndrom

En läkare kan fastställa att det verkligen är karpaltunnelsyndrom man fått genom att göra en undersökning som innefattar flera tester. Genom att knacka mot nerven under karpaltunneln kan man provocera fram en strålande känsla ut mot tumme, pekfinger och långfinger. Genom att böja handleden maximalt kan också symtomen framkallas. Vid undersökningen tittar också läkaren på om muskulaturen kring tummen blivit tunnare, och man testar känseln i huden.

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Vad man själv kan göra vid karpaltunnelsyndrom är att använda en handledsskena på natten för att lindra besvären. Denna skena hindrar att handleden böjs och att det inte blir ett tryck på medianusnerven. Det finns skenor att köpa på apotek som man kan prova i första hand. Hjälper de inte kan en arbetsterapeut prova ut en handskena som passar just dig. Man kan  även få råd och stöd om både arbetssituation och vilka aktiviteter man bör undvika.

Vid kraftiga eller långdragna besvär kan det bli nödvändigt med operation. Vårdcentralen skickar då remiss till handkirurgisk mottagning. Vid operationen öppnas karpaltunneln upp, klyvs, och då ges mer  utrymme till nerver och senor. Man utför operationen under lokalbedövning. Sjukgymnastik efter en operation är att rekommendera för att få upp rörlighet i handen igen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: