Ange ditt sökord

Karies (hål i tänderna) – symtom, orsaker och behandling

Karies (hål i tänderna) – symtom, orsaker och behandling

Man får karies, det som vi brukar kalla hål i tänderna, när bakterier angriper tänder och luckrar upp emaljen (tandens yttre skydd). Här kan du lära dig mer om karies, till exempel symtom, orsaker och behandling.

Annons:

Karies, eller hål i tänderna, kommer när syra som från bakterier bildar frätande syror som långsamt löser upp tandens yta. Ytan blir med tiden ojämn och mjuk och ett hål bildas. Karies brukar uppstå på tandytan, mellan tänderna eller vid tändernas rötter. Det är också vanligt att karies bildas kring gamla lagningar och fyllningar.

Det enklaste sättet att skydda sig mot hål i tänderna är att ha en god tandhygien genom att borsta tänderna med flourtandkräm morgon och kväll och gå på regelbundna tandläkarkontroller.

Tandens skikt – emalj, dentin och tandpulpa

Tandens yttre skikt kallas för emalj. Tandemaljen är den hårdaste delen av människokroppen. Den sitter ytterst på tanden och fungerar som ett skydd. Den absolut största delen av emaljen består av mineraler. Under emaljen finns dentinet och tandpulpan. Dentin är en typ av hårdvävnad som sluter sig kring tandpulpan, tandens mjuka vävnad som i friskt tillstånd innehåller till exempel blodkärl, never och bindväv.

Plack

En bakteriebeläggning på en tand brukar kallas för plack. Plack är vanligtvis färglöst, och leder till karies eller tandköttsinflammation om det inte tas bort. Plack kan även bli till en mineraliserad fast massa och bilda tandsten.

Symtom på karies

Några symtom på karies är:

  • Vit fläck eller rand på en tand (tidigt tecken)
  • Ilningar och isningar
  • Tandvärk

Vissa kariesskador syns inte med blotta ögat och behöver upptäckas med röntgen. Skadorna och dess symtom förvärras vanligtvis med tiden om vi inte gör något åt våra hål i tänderna.

Orsaker till karies

Några av de vanligaste orsakerna till karies är bristande munhygien, muntorrhet samt socker och småätande. Här kan du lära dig mer om dem.

Bristande munhygien

Den vanligaste orsaken till att man får häl i tänderna är bristande munhygien. Undvik karies genom att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Glöm inte tänderna längst bak som oftare drabbas av karies än andra eftersom de är svårare att komma åt med tandborsten. Det kan också vara bra att göra rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Muntorrhet

Muntorrhet gör att det blir lättare att få karies. Salivens läkande effekt försämras när man är torr i munnen. Muntorrhet kan uppkomma av flera olika orsaker, t ex sjukdomar, läkemedel och stress. Vid muntorrhet pågår bakteriernas syrenagrepp längre än vanligt och det kan bli svårare för saliven att reparera emaljen.

Saliven spelar en viktig roll i munnens funktion eftersom den både reparerar kariesskador och motverkar syran som angriper tändernas emalj. Den underlättar även tuggande, sväljande och tal. Om du ofta känner dig torr i munnen kan det vara att berätta det för din tandläkare så att du kan få hjälp.

Socker och småätande

Bakterierna som orsakar karies reagerar på socker och andra kolhydrater. De börjar då skapa syror som fräter på tänderna. Ett syreangrepp pågår i cirka en halvtimme efter att du ätit något. Småätning mellan måltiderna sätter igång syreangrepp som kan göra det svårare för saliven att motverka karies.

Flour och dess effekt mot karies

Flour är ett ämne som har flera positiva effekter på våra tänder. Det gör tändernas yta hårdare och ökar motståndet mot bakterieangrepp. Flour hjälper också saliven att läka lättare karies. Bakterierna får svårare att få fäste på tandytan och bilda frätande syra.

För de som ofta har hål i tänderna eller andra faktorer (till exempel muntorrhet, tandställning eller ilningar) som gör att man lättare får karies kan man ta extra fluor. Ett bra sätt att få i sig extra flour är genom att använda fluorsköljning. De som löper större risk att få hål i tänderna rekommenderas ofta ett passande fluourtillskott av sina tandläkare.

Behandling av hål i tänderna

När man lagar ett hål i tänderna hos tandläkaren består behandlingen av att ta bort den skadade delen av tanden samt att fylla hålet med fyllnadsmaterial. När ett hål lagas använder tandläkaren en borr eller ett medel för att ta bort den skadade delen av tanden. Tandläkaren försöker behålla så stor del av tanden som möjligt. Efter att den skadade delen tagits bort fylls hålet med till exempel plastkomposit, porslin eller guld.

Det brukar gå snabbt att laga ett hål och man kan välja att få bedövning. Då blir det sällan obehagligt. De som lider av kraftig tandvårdsrädsla kan få andra hjälpmedel vid en lagning. Bedövningen kan sitta i några timmar efter att man lagat en tand. I övrigt brukar man må som vanligt igen direkt efter besöket.

Vid kraftig karies kan det vara bättre att ta bort tanden. Om man inte gör något åt sin karies fortsätter den drabbade tanden att brytas ned tills enbart en bit av tandroten återstår.

Söka vård vid karies

Om man går till tandvården på regelbundna besök brukar hålen upptäckas i tid vid kontrollerna. Man bör kontakta en tandläkare om man har isningar, ilningar eller tandvärk.

Annons:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: