Ange ditt sökord

Om man får en insulinkänning ska man äta eller dricka snabba kolhydrater och vila. Foto: Getty Images

Om man får en insulinkänning ska man äta eller dricka snabba kolhydrater och vila. Foto: Getty Images

Insulinkänning vid diabetes

Insulinkänningar är ett tillstånd där blodsockernivån sjunker för lågt (hypoglykemi) på grund av för mycket insulin i blodet. Detta är en komplikation för personer med diabetes, som använder insulin eller andra läkemedel som sänker blodsockret. Att förstå och hantera insulinkänningar är viktigt, då det snabbt kan bli farligt.

Annons:

Vad är insulinkänningar?

Insulinkänningar uppstår när det finns mer insulin i blodet än vad som är lämpligt, vilket leder till att blodsockret sjunker under normala nivåer. Detta kallas hypoglykemi. Den här artikeln handlar bara om personer med diabetes som tar insulin eller annat blodsockersänkande läkemedel drabbas av hypoglykemi. Känningarna kan komma om man väntar för länge med att äta, äter mindre än vanligt, är mer fysiskt aktiv än vanligt, eller överdoserar insulin. Symtomen på insulinkänningar kan vara:

  • Svettningar
  • Darrningar
  • Hjärtklappning
  • Blekhet och svaghet
  • Hunger
  • Oro och ångest
  • Sänkt uppmärksamhet och sluddrigt tal
  • Förvirring och minnesstörningar
  • Irritabilitet och aggression
  • Synrubbningar
  • Kramper och koma

Symtomen kan förändras och bli otydliga när man har haft diabetes en längre tid.

Små barn kan visa andra symtom på en insulinkänning

När det gäller barn som inte kan prata och berätta hur de mår är det viktigt att föräldrar känner igen barnets symtom på lågt blodsocker. Enligt 1177 kan barn bli trötta och vilja vila om de får en insulinkänning och andra kan bli ledsna utan orsak, men kan också få tydliga symtom på insulinkänning. Prata med diabetesteamet om du som förälder behöver råd och stöd.

Enligt Diabetes Sverige benämns även insulinkänningar som exempelvis: känningar, att vara låg eller att känna sig låg.

Vad ska man göra vid en insulinkänning?

När en insulinkänning inträffar är det viktigt att snabbt höja blodsockret. Här är några steg att följa:

  • Ät eller drick snabba kolhydrater: Druvsocker, frukt, söta drycker (inte light-drycker), juice, saft, honung eller godis är bra alternativ eftersom de snabbt höjer blodsockret.
  • Mät blodsockret: Kontrollera blodsockernivån för att bekräfta att den är låg och för att följa upp efter att ha ätit något sött.
  • Vila: Vila en stund efter att ha ätit något sött och fortsätt att kontrollera blodsockret tills det stabiliseras. Man bör fortsätta vila så länge man har symtom.

Hormoner som motverkar lågt blodsocker

Kroppen har egna mekanismer för att höja blodsockret, såsom frisättning av hormonerna adrenalin och glukagon. Dessa hormoner tvingar levern att frisätta lagrat glukos i blodet. Det är dock viktigt att notera att om man dricker alkohol eller äter dåligt, kan mängden lagrat glukos i levern minska, vilket gör att man drabbas hårdare vid en hypoglykemi.

Förebyggande av insulinkänningar

För att undvika insulinkänningar är det viktigt att:

  • Kontrollera blodsockret regelbundet.
  • Anpassa matintaget och insulindoseringen efter behov.
  • Äta extra innan eller efter fysisk aktivitet.
  • Undvika alkohol eller dricka det tillsammans med mat.

När & var ska man söka vård vid insulinkänning?

Om du eller någon annan med diabetes får en insulinkänning och inte kan höja blodsockret, eller om personen blir medvetslös, ska du omedelbart ringa 112. Det är också viktigt att närstående och andra vet hur de ska agera vid en insulinkänning, inklusive hur man ger en glukagonspruta om det behövs.

Långsiktig hantering & utbildning

Långsiktig hantering av diabetes och insulinkänningar kräver kontinuerlig utbildning och beteendeträning. Detta inkluderar att lära sig injektionsteknik, tolka blodsockervärden och vidta åtgärder vid hypoglykemi. Personer med diabetes bör också vara medvetna om hur stress, infektioner och andra faktorer kan påverka blodsockernivåerna.

Sammanfattning kring insulinkänningar

Insulinkänningar är ett allvarligt tillstånd som kräver snabb och korrekt hantering. Genom att känna igen symtomen och veta hur man ska agera kan man undvika allvarliga komplikationer. Regelbunden övervakning av blodsockret och anpassning av insulin och matintag är nyckeln till att förebygga insulinkänningar. För mer information och stöd, kontakta ditt diabetesteam eller vårdcentral.

Läs om typ 2-diabetes.

Läs om typ 1-diabetes.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: