Ange ditt sökord

Vid influensa kan du känna dig trött och frusen, få ont i halsen och även ha muskelvärk. Foto: Shutterstock

Vid influensa kan du känna dig trött och frusen, få ont i halsen och även ha muskelvärk. Foto: Shutterstock

Det finns inga läkemedel som botar influensa, eftersom det är en virussjukdom hjälper inte antibiotika.  Foto: Shutterstock

Det finns inga läkemedel som botar influensa, eftersom det är en virussjukdom hjälper inte antibiotika. Foto: Shutterstock

Tvätta händerna mycket noggrant och ofta. Var noga med att inte missa ovansidan av handen, runt tummen, mellan fingrarna, runt naglarna och handlederna. Foto: Shutterstock

Tvätta händerna mycket noggrant och ofta. Var noga med att inte missa ovansidan av handen, runt tummen, mellan fingrarna, runt naglarna och handlederna. Foto: Shutterstock

Influensa – symtom, orsak och behandling

Varje år under vintern sprider sig influensan och många blir sängliggande med hög feber och sjukdomskänsla. Läs vad du kan göra för att skydda dig och hur du kan lindra besvären om du blir sjuk.

Annons:

Influensa är en virussjukdom som återkommer varje vintersäsong. Risken att smittas är stor då viruset snabbt sprider sig genom luften från person till person. Oftast utbryter en epidemi som kan pågå mellan sex till sexton veckor. Cirka två till fem procent brukar insjukna i Sverige varje säsong. Eftersom viruset byter skepnad varje år och skapar nya former finns det alltid en risk att man drabbas på nytt även om man haft influensa tidigare.

Så sprids influensa

Det är större risk att smittas inomhus än utomhus. Speciellt bussar, klassrum, förskolor och arbetsplatser är utsatta platser. Viruset sprider sig genom luften om någon som är sjuk hostar, nyser eller bara andas ut. Viruset förökar sig och sprids i kroppen om inte det egna immunförsvaret kan stoppa det.

Vanligtvis smittar influensan som mest ett dygn innan sjukdomen bryter ut. Man är smittbärare i cirka fem dagar efter det att man insjuknat.

Olika sorter av influensa

Den som är sjuk kan inte avgöra vilken sorts influensa man drabbats av. Alla sorter kan medföra allvarligt insjuknande.

  • Influensa A(H3N2) – drabbar framförallt äldre
  • Influensa A(H1N1)pdm09 – den variant som tidigare kallats svininfluensa
  • Influensa B/Yamagata
  • Influensa B/Victoria
  • Vilka är skillnaderna?

Enligt Folkhälsomyndigheten brukar influensa A orsaka mer intensiva epidemier. Barnen drabbas varje säsong oavsett influensasort A eller B.

Vanliga symtom vid influensa

Man kan känna sig trött och frusen, få ont i halsen och även ha muskelvärk. Symtomen kan variera från person till person. Vissa blir ordentligt sjuka medan andra får lindrigare besvär som påminner om en vanlig förkylning. Influensan brukar hålla i sig i någon vecka med hög feber (39-40 grader) i tre till fem dagar.

Vanliga symtom på influensa:

  • Snabbt insjuknande
  • Allmän sjukdomskänsla
  • Hög feber
  • Hosta
  • Snuva

Oftast går influensa över av sig själv men man kan känna sig trött ytterligare någon vecka. Om sjukdomen och febern inte ger med sig efter en vecka kan det vara ett tecken på en följdsjukdom till exempel lunginflammation eller bihåleinflammation. Då bör läkare eller vårdcentral kontaktas.

Behandling vid influensa

Det finns inga läkemedel som botar influensa, eftersom det är en virussjukdom hjälper inte antibiotika. Tillhör man en riskgrupp kan dock virushämmande medel sättas in inom ett par dygn för att bromsa viruset. För i övrigt friska personer kan besvären lindras med receptfria febersnedsättande medel, nässpray och halstabletter.

Det är viktigt att vila och dricka mycket eftersom man förlorar vätska vid feber. Även om aptiten är dålig är det bra att försöka äta. Tänk på att stanna hemma från arbete och skola så att inte andra smittas.

Äldre och riskgrupper bör vaccineras

Influensa går oftast över av sig självt efter någon vecka. Men för vissa grupper kan sjukdomen vara farlig. Det är främst äldre personer över 65 år eller de som tillhör någon riskgrupp som kan bli allvarligt sjuka. Dessa bör vaccinera sig mot influensan varje säsong.

Till riskgrupp räknas gravida och personer som har en hjärt- eller lungsjukdom, diabetes, nedsatt immunförsvar, njursjukdom eller är kraftigt överviktig.

Sök vård

Om febern inte har minskat efter tre till fem dygn bör man söka vård. Det gäller också om febern har gått ner och sedan plötsligt stiger igen. Uppstår bröstsmärtor och andningssvårigheter kan det vara tecken på att influensan utvecklats till en allvarligare sjukdom, kontakta då vårdcentralen eller läkare.

Om man tillhör någon riskgrupp och inte är vaccinerad ska sjukvården kontaktas så fort som möjligt när de första influensasymtomen visar sig.

Så kan du skydda dig mot influensan

Tvätta händerna mycket noggrant och ofta. Var noga med att inte missa ovansidan av handen, runt tummen, mellan fingrarna, runt naglarna och handlederna. Undvik att röra med händerna vid din mun, dina ögon eller din näsa. Använd handsprit – ha med en handsprit i väskan eller fickan.

Undvik nära kontakt med personer som redan har influensan och är du sjuk, stanna hemma för att undvika att smitta andra. Tillhör du en riskgrupp rekommenderas att du vaccinera dig.

Skillnaden på förkylning och influensa

En förkylning innebär oftast att du känner dig trött, kittlig i halsen, har huvudvärk, feber och blir snuvig. Förkylningen kommer smygande medan influensan är mer rakt på. Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form av exempelvis feber.

Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas i många fall som en plötslig värk i hela kroppen och hög feber som slår till snabbt. Har du symtom som hållit i sig en längre tid bör du kontakta sjukvården för råd och tips (feber över en vecka, långvarig hosta, huvudvärk osv).

Annons:

Källor:

1177, Kry.se, Folkhälsomyndigheten

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: