Ange ditt sökord

ALS är en obotlig sjukdom som bryter ned nervsystemet. Forskare vid Karolinska Institutet har nu visat att det går att förutsäga sjukdomsförloppets hastighet.  Foto: Shutterstock

ALS är en obotlig sjukdom som bryter ned nervsystemet. Forskare vid Karolinska Institutet har nu visat att det går att förutsäga sjukdomsförloppets hastighet. Foto: Shutterstock

Immunceller kan förutsäga sjukdomsförlopp vid ALS

Forskare på Karolinska Institutet visar att det går att förutsäga sjukdomsförloppets hastighet vid ALS med hjälp av immunceller i ryggmärgsvätska. Studien, som publicerats i Nature Communications, kan komma att bidra till framtida behandlingsalternativ vid ALS.

Annons:

Amyotrofisk lateral skleros (ALS) är en obotlig sjukdom som successivt bryter ner det motoriska nervsystemet och försvagar muskler. Idag vet forskare att infiltration av immunceller bidrar till sjukdomen, men hur dessa celler påverkar kroppen vid ALS är inte känt. Detta ville en forskargrupp på Karolinska Institutet ta reda på.

Forskarna analyserade prover från 89 patienter i Stockholm som nyligen diagnostiserats med ALS mellan mars 2016 och mars 2020. Patienterna följdes i studien till och med oktober 2020. Resultaten visar att en hög andel av så kallade effektor-T-celler i blod och ryggmärgsvätska är kopplat till en låg överlevnadsgrad. Studien visade också att hög förekomst av aktiverade regulatoriska T-celler är kopplat till en längre överlevnad.

-Studien kan bidra till utvecklingen av nya behandlingar som riktar in sig på immunceller för att sakta ned sjukdomsförloppet, säger Solmaz Yazdani, doktorand vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet och försteförfattare till studien, i en notis på Karolinska Institutets webbplats.

Efter dessa resultat vill hon studera på vilket sätt T-celler bidrar till sjukdomsförloppet.

-Vi har planer på att samla prover från dessa individer för att studera förändringar av immuncellerna över tid. Dessutom vill vi studera effektor-T-cellerna i mer detalj för att förstå deras roll i ALS, säger hon vidare på Karolinska Institutets webbplats.

Studien fick bland annat stöd från Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning, Neuro, Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias Frimurarstiftelse.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: