Ilningar och isningar i tänderna kan gå över av sig självt men om du upplever att det inte gör det eller om smärtan påverkar dig i din vardag ska du ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist.
Orsak till ilningar och isningar i tänderna
Det kan finnas många olika orsaker till att du drabbas av ilningar och isningar i dina tänder. En eventuell behandling är också mer eller mindre direkt kopplad till den bakomliggande orsaken.
Vanliga orsaker till ilningar och isningar i tänderna
- Hål i tänderna.
- Sprickor i tänderna.
- Skador på tandköttet där tandroten kommit fram.
Det sistnämnda kan bero på hur man borstar tänderna då felaktig tandborstning kan orsaka skador på just tandköttet och att tandroten exponeras.
Diagnos vid ilningar och isningar i tänderna
Förutom att du själv beskriver dina besvär undersöker man tänderna för skador eller karies, tittar närmre på om det finns skador som uppkommit vid tandborstning eller om du lider av ett instabilt bett som kan leda till nötta eller spruckna tänder. Dina tänder undersöks även för frätskador. Precis som vid en vanlig undersökning tar man röntgenbilder för att upptäcka eventuella skador. Genom att blåsa luft på tanden kan man testa om tanden är känslig för just kyla, det finns även en metod som går ut på att se om tanden lever eller är extra känslig för värme, tryck eller belastning.
Om du upplever att besvären inte går över eller påverkar din vardag ska du kontakta tandvården. Det gäller även om du upplever en ihållande värk i tanden och om tanden är känslig för både värme och kyla. Hos en tandläkare eller tandhygienist kan man göra en ordentlig undersökning och ta reda på orsaken till dina besvär. Vid behov kan man även få en remiss till en specialist.
Behandlingar mot ilningar och isningar i tänderna
Behandlingen varierar beroende på vad orsaken till ilningarna och isningarna är. Om besvären beror på känsliga tandhalsar, ytliga sprickor eller tandbortskador kan en behandling med fluor, fluorlackning, hjälpa. Du kan även få råd om hur du borstar tänderna och samtidigt undviker ytterligare skada på tandköttet.
Vid tandgnissling tar man ofta hjälp av en bettskena som skyddar dina tänder. Tandgnissling kan bero på stress och det är därför också viktigt att hantera eventuell stress i livet. Om man upplever ilningar från tandytan och tandhalsarna finns en form av permanent lack som täpper till tandens känsliga yta.
Är orsaken till dina ilningar och isningar hål i tänderna eller en trasig fyllning så åtgärdar man det. I ovanliga fall, om tanden inte kan repareras, kan tanden behöva tas bort. Det är även ovanligt att ilningar i tänder beror på smärta från nerver i käken. I de fall man misstänker detta ska en läkare utreda och behandla tandvärken. Du får därför oftast en remiss till specialistläkare om tandläkaren eller tandhygienisten misstänker att besvären kan bero på nervsmärtor.
Så förebygger du ilningar och isningar i tänderna
Du kan själv förebygga ilningar och isningar i tänderna.
- Borsta tänderna regelbundet – två gånger per dag. Då håller du tänderna fria från beläggningar som kan orsaka karies och inflammation i tandköttet.
- Borsta tänderna korrekt.
- Vid kraftiga ilningar – testa borsta tänderna försiktigt med en mjuk tandborste som sköljts i varmt vatten.
- Använd tandkräm för känsliga tandhalsar som bland annat innehåller ämnet kaliumnitrat som skyddar mot ilningar.
- Skölj med fluor dagligen – det kan minska besvären.
- För att undvika frätskador på tänderna bör du vänta minst en timme innan du borstar tänderna om du druckit eller ätit något surt som läskedrycker, frukter och juicer.
- Om du upplever besvär med tandpressning eller tandgnissling – prata med tandvården om bettskena.
- Besök tandläkare regelbundet – regelbundna besök till tandvården bidrar till att man tidigt kan upptäcka karies och andra skador.
Så borstar du tänderna rätt
Borsta tänderna regelbundet, två gånger per dag räcker.
Så borstar du tänderna på rätt sätt
- Tryck ut två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.
- Håll tandborsten snett och borsta mjukt, “gunga” mot tandköttet med små tag.
- Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen. Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder.
- Det ska ta cirka två minuter att borsta sig genom hela munnen, tänk en minut för överkäken och en minut för underkäken.
Om du borstar hårt med långa rörelser fram och tillbaka kan du skada tandköttet, samma sak kan hända om du använder en för hård tandborste. Välj en tandborste som är mjuk och har ett ganska litet borsthuvud. Mjuk för att inte skada tänderna och tandköttet, och liten för att komma åt överallt. För vissa är till och med en liten borste för stor för att nå runt tänderna längst bak i munnen, då kan man prova med en barntandborste.
En eltandborste med ett litet borsthuvud är bra då den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig, manuell tandborste. Med ett litet borsthuvud är det inte så lätt att få plats med två centimeter tandkräm, då kan du först sätta på en centimeter tandkräm, borsta överkäken och sedan fylla på med ytterligare en centimeter till underkäken. För att tandborsten ska fungera som det är tänkt, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.