Om ett barn har slagit i huvudet hårt eller om man själv misstänker att man har fått hjärnskakning ska man omgående söka vård. En hjärnskakning i sig är egentligen inte farlig men det som kan vara farligt är att man kan även ha fått en blödning i hjärnan. Av den anledningen är det viktigt att uppsöka läkare i samband med huvudskador.
Varför får man hjärnskakning?
En kraftig smäll mot huvudet kan göra så att hjärnan kommer i rörelse. Nervcellerna påverkas då kortvarigt och delar av hjärnans funktioner kopplas tillfälligt bort. Detta kan ske i både större och mindre utsträckning och beror helt på hur kraftig eller allvarlig hjärnskakningen är. En människas hjärna omges av cerebrospinalvätska inne i skallen och det skyddar hjärnan mot mindre skador. En kraftigare smäll mot huvudet kan dock göra så att hjärnan ”studsar” mot skallbenet vilket kan orsaka en hjärnskakning.
Symtom på hjärnskakning
Många upplever yrsel, illamående, balansrubbningar, kräkningar, huvudvärk, tillfällig minnesförlust, förvirring och trötthet vid en hjärnskakning. Även visuella symtom såsom ljuskänslighet och dubbelseende förekommer. Nervcellerna skadas inte permanent av detta. Det är extra viktigt att hålla utkik efter de här symtomen hos barn då de själva kanske inte inser hur hårt de faktiskt har slagit i huvudet. Ett barn som har slagit i huvudet ska alltid hållas under uppsikt och uppvisar de symtom eller om ovisshet råder ska en läkare uppsökas.
Diagnos
En diagnos baseras på symtomen hos patienten. Om man har slagit i huvudet och kan påvisa ett eller flera av de karaktäristiska symtomen är riskerna stora att man har fått en hjärnskakning. Ibland röntgas huvudet med datortomografi för att se om det uppkommit några allvarliga skador. Ett hårt slag mot huvudet kan orsaka blödningar och resultera i att hjärnan svullnar upp. Man kan även få skador på skallbenet. Det krävs ofta ett väldigt hårt slag för att orsaka blödningar men även ett lindrigare slag kan ha förödande effekt om det träffar fel. Om röntgen inte uppvisar någonting har man med största sannolikhet klarat sig undan med endast en hjärnskakning och får då åka hem.
Behandling
Det finns ingen direkt behandling mot hjärnskakning men hjärnan behöver tid att återhämta sig. Man bör därför undvika fysisk träning under den första veckan samt avstå från alkohol. Det är också bra att begränsa sådana aktiviteter som kräver mycket koncentration såsom datorspel, läsning, TV-tittande och liknande.
Övrigt om hjärnskakning
Att man upplever sviter efter en hjärnskakning även efteråt är inte ovanligt. Det kan röra sig om huvudvärk, koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter, sömnrubbningar och orkeslöshet. Detta avtar vanligtvis efter några dagar eller ibland efter upp till ett par veckor. Om symtomen varar längre eller förvärras bör man uppsöka en vårdcentral. Det kan även vara en bra idé att ringa sjukvårdsupplysningen för råd och tips om hur man ska återhämta sig från en hjärnskakning.