Ange ditt sökord

Havandeskapsförgiftning innebär högt blodtryck och protein i urinen, och då rekommenderas sängläge under resten av graviditeten. Foto: Shutterstock

Havandeskapsförgiftning innebär högt blodtryck och protein i urinen, och då rekommenderas sängläge under resten av graviditeten. Foto: Shutterstock

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi)

Under graviditet finns en risk att få preeklampsi - havandeskapsförgiftning. Den gravida får då högt blodtryck, huvudvärk och protein i urinen. Det är ett ovanligt tillstånd, men viktigt att upptäcka.

Annons:

Havandeskapsförgiftning kallas med medicinsk term för preeklampsi. Det visar sig som högt blodtryck och att den gravida får protein i urinen.  Preeklampsi drabbar cirka fem procent av alla gravida. Det är vanligare hos de gravida som väntar sitt första barn, och sjukdomen dyker upp i slutet av graviditeten.

Vad är och varför får den gravida havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning drabba cirka 5 procent av gravida. Det är vanligast hos de som väntar sitt första barn. Det är också vanligare hos den gravida som väntar tvillingar. Övervikt, rökning och hög ålder är andra faktorer som kan öka risken för havandeskapsförgiftning.

Man vet inte säkert vad havandeskapsförgiftning beror på. Den vanligaste teorin är att något går fel när moderkakan ska fästa in vid livmoderväggen i mycket tidig graviditet.

Sjukdomen kommer i andra halvan av graviditeten, och vanligast är att den kommer under de sista veckorna innan beräknad förlossning.

Symtom  på havandeskapsförgiftning

De första tecknen på preeklampsi är ett stigande blodtryck och att den gravida får protein i urinen. Ibland märker inte kvinnan något symtom själv, utan det upptäcks vid kontroller på barnmorskemottagningen. De symtom som den gravida kan få är huvudvärk och ögonflimmer. Även smärta i övre delen av magen och illamående förekommer. Ett annat symtom kan vara att den gravida blir svullen om armar, ben och i ansikte.

I svårare fall av havandeskapsförgiftning kan barnets tillväxt påverkas. Därför ingår ett tillväxtultraljud i utredningen vid havandeskapsförgiftning.

Behandling vid havandeskapsförgiftning

Om havandeskapsförgiftningen är mild kan man få ned blodtrycket genom att den gravida blir sjukskriven och får vila. Blodtrycket kan också sänkas med hjälp av läkemedel. Den gravida får gå på täta kontroller på sin barnmorskemottagning eller på specialistmödravård på sjukhus. I svårare fall av havandeskapsförgiftning kan den gravida behöva läggas in på sjukhus för övervakning dygnet runt.

Havandeskapsförgiftningen går vanligtvis över inom någon vecka efter att barnets fötts. Just förlossning är den  mest effektiva behandlingen  vid havandeskapsförgiftning. Blir den gravida mycket sjuk, eller om man vid kontroller upptäcker att barnet inte mår bra, kan förlossningen behöva sättas igång i förtid.

Att förebygga havandeskapsförgiftning

Kan den gravida göra något själv för att minska risken för att få havandeskapsförgiftning? De viktiga saker som den gravida kan göra själv är att (om det är möjligt) försöka ha normal vikt när hon blir gravid. Att undvika att gå upp mycket i vikt under graviditeten minskar också risken. Att röra på sig 30 minuter varje dag och äta en bra kost minskar viktuppgången och är bra för blodtrycket. Att sluta röka inför en graviditet minskar också risken för havandeskapsförgiftning.

För de gravida som har en ökad risk att få havandeskapsförgiftning kan läkare sätta in en förebyggande behandling i tablettform. Den behandlingen ges om den gravida har flera riskfaktorer för att utveckla havandeskapsförgiftning. I samband med inskrivningsbesöket i mödrahälsovården frågar barnmorskan om olika faktorer i sjukdomshistorien, i hälsotillståndet eller i familjen. Finns det då flera riskfaktorer får den gravida en tid hos läkare för eventuell förebyggande behandling.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: