Sjukdomens omfattning brukar variera kraftigt mellan olika år. Den brukade framför allt finnas i Norrland, men nu har den rapporterats i hela Sverige. De flesta som blir smittade blir det mellan juli och september. Harpest smittar inte mellan människor.
Harpest är en anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att sjukdomsfallen ska rapporteras till myndigheterna. Antalet anmälda fall per år har varierat mellan ungefär 100 och 800 de senaste åren. Bakterien som orsakar harpest heter Franciscella tularensis.
Synonymer och betydelse
Harpest har fått sitt namn eftersom harar kan bli särskilt sjuka när de drabbas av sjukdomen. Harpest brukar kallas för “tularemi”. Uttrycket tularemi uppstod eftersom harpest först upptäcktes 1911 i Tulare County i Kalifornien.
Orsaker till harpest
Några av de vanligaste orsakerna till harpest är:
- Att bli biten av en smittad insekt (myggor och fästingar är vanligast i Sverige)
- Kontakt med ett smittat djur eller dess avföring (vanligtvis gnagare eller harar)
- Inandning av damm som är förorenat av sjuka djurs avföring eller urin
- Dricka smittat vatten
Utbrott av harpest har skett när dricksvatten förorenats av döda eller smittade djur. Harpest kan också smitta vid städning eller sanering av dammiga miljöer som har avföring från gnagare. Harpest är vanligare under år när det finns många gnagare, t ex så kallade ”sorkår”.
Symtom på harpest
Några av de vanligaste symtomen på harpest är:
- Hög feber
- Frossa
- Allmän sjukdomskänsla
- Illamående
- Huvudvärk
- Hosta
I vissa fall är dessa de enda symtomen som uppstår. I andra fall kan man få en papel (böld) som utvecklas till varande sår täckt av en skorpa, lymfkörtelförstoring och/eller lunginflammation. Även magsjukeliknande symtom kan finnas hos vissa. I komplicerade fall kan harpest ha påverkan på mjälte, hjärta, hjärna och skelett. Symtomen beror på hur man kommit i kontakt med harpest.
Inkubationstiden (tiden mellan smittan och att symtomen visar sig) är mellan en dag och två veckor. Det vanligaste är mellan tre och fem dygn. Man kan även ha varit smittad av harpest utan att ha fått några symtom. Om man en gång fått harpest brukar man bli immun under en längre period.
Hur kan man förebygga att bli smittad av harpest?
Det finns flera saker man kan göra för att undvika smitta:
- Skydda dig mot myggbett när du vistas i skog och mark
- Var försiktig i kontakten med gnagare i områden där harpest förekommer
- Använd skyddsklädsel och handskar vid kontakt med döda gnagare
Behandling och diagnos av harpest
De flesta diagnoser av harpest ställs genom att observera symtomen eller med hjälp av blodprov. Harpest brukar behandlas med vissa typer av antibiotika. Sök vård hos en läkare om du tror att du har fått harpest.