Om skon skaver på tåns ovansida bildas ofta en förhårdnad där, även kallad liktorn.
Skillnaden mellan hammartå och klotå
Skillnaden mellan hammartå och klotå beror på vilken led som är böjd. Vid hammartå så är leden mellan första och andra tåbenet böjt. Vid klotå så är leden mellan andra och tredje tåbenet böjt. Hammartå beror oftast på att man har för trånga skor och man får det oftast på tån brevid stortån.
Det är vanligt att man samtidigt har hallux valgus, det vill säga sned stortå.
Symtom vid hammartå
Det är relativt lätt att se om man skulle ha hammartå.
Symtom vid hammartå
- En eller flera tår som är krökta och som oftast gör ont.
- Ovanpå dessa kan det finnas en förhårdnad som ömmar eller till och med får sår.
Krökningen kan vara så pass stor att det är svårt att hitta skor som passar.
Varför får man hammartå?
Kvinnor är oftast de som får hammartå. Faktorer som kan orsaka hammartå är exempelvis för trånga skor. Även att ha tår som är längre än de andra tårna kan orsaka tillståndet. Har man reumatism kan även det lättare ge hammartå eftersom det ofta är tårnas leder som berörs. Även hallux valgus kan vara orsaken, då stortån trycker hårt mot andra tån.
En annan orsak kan vara att ens förfotsvalv är lägre än det ska vara, då är det lätt att man även får hammartå.
Diagnos och behandling av hammartå
Om man inte har så stora problem kan det hjälpa med ett inlägg i skon och att ha skor som inte klämmer åt tårna. För att lindra besvären brukar man rekommendera ett fotbad. Det mjukar upp förhårdnaderna och efteråt kan man försiktigt fila ner den hårda huden med en fotfil. Slutligen ska man smörja in föttena med en mjukgörande salva. Hos en fotterapeut kan man få en pelott, det vill säga en gummikudde som man sätter i skon. Den höjer främre fotvalvet så att tårna kommer i ett bättre läge.
Det är viktigt att man börjar bära skor som är breda framtill, det vill säga med gott om plats för tårna. De får dock inte vara för stora heller så att foten glider i skon när man promenerar. Fotgymnastik och stretching kan minska besvären.
Operation av hammartå
Om problemen är alltför stora kan det vara aktuellt att operera. Det gör man oftast om det är allt för svårt att hitta skor som passar ordentligt eller om man börjar få sår. Operationen går ut på att läkaren tar bort en del av mittenbenet i tån. Tån blir något kortare men rakare än tidigare. Alternativt så stelopereras leden. Operationen görs generellt med lokalbedövning och efteråt kan man oftast åka hem direkt. Tån eller tårna kan vara svullna och göra ont ibland, vilket man får smärtstillande läkemedel för. Det är rekommenderat att man vilar foten i ett högt läge så mycket som möjligt under de första dagarna. Stygnen och förbanden tas bort på sjukhuset efter cirka två veckor.
Som vid andra operationer så kan såret bli infekterat, även om det är ovanligt. Skulle du misstänka något sådant så bör du kontakta sjukhuset.