Ange ditt sökord

I samband med konstaterad bakteriell halsfluss är det viktigt att ta hela antibioitkakuren. Foto: Shutterstock

I samband med konstaterad bakteriell halsfluss är det viktigt att ta hela antibioitkakuren. Foto: Shutterstock

Halsfluss (tonsillit) – smitta, symtom och behandling

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som beror på bakterier eller virus, vanligen bakterien streptokocker. Sjukdomen drabbar ofta barn och ungdomar och är vanligast under vinterhalvåret.

Annons:

Halsfluss smittar via luftburna droppar eller hudkontakt. Inkubationstiden är två till fyra dagar. Halsfluss ger halsont, svårigheter att svälja och feber.

Halsfluss i förskolan

Halsont med samtidig snuva, hosta, heshet och eventuella ögonbesvär är sannolikt virusorsakade och behöver inte provtas eller behandlas med läkemedel.

Det är dock inte ovanligt att halsfluss orsakad av streptokocker sprider sig bland barn i förskolor och på skolor. Drabbas enstaka barn skall de behandlas med antibiotika och stanna hemma minst 2 dygn efter behandlingsstart.

Har fler i barngruppen en misstänkt eller konstaterad streptokockinfektion, ska svalgodlingar göras på ett mindre antal barn. Alla barn med symtom skall därefter behandlas med antibiotika och det är viktigt att ha god hygien. Händerna skall tvättas efter att ett barn snutits, flytande tvål och engångshanddukar skall användas. Använd engångsnäsdukar! Leksaker som barn lätt stoppar i munnen ska tas bort, nappar hållas väl åtskilda och rena. All tandborstning skall skötas hemma.

Behandling med antibiotika vid halsfluss

Halsfluss kan gå över av sig självt men ska behandlas med antibiotika om den beror på bakterier.

På senare år har det uppkommit en debatt kring användandet av antibiotika och så kallad antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens innebär att bakterier riskerar att bli immuna mot antibiotika men används antibiotika på rätt sätt och vid rätt tillfälle är det en behandling som hjälper oss bli friska. Det är bra och viktigt att behandla genom ett “smalspektrum”, då man tar död på just de bakterier som är orsaken. Det finns olika typer av antibiotika och det är vid behandling med bredare antibiotika som det föreligger risk för anitbiotikaresistens.

Symtom vid halsfluss

Den vanligaste formen av halsfluss orsakas av streptokockbakterier. Halsfluss går oftast över på 1-2 veckor.

Vanliga symtom vid halsfluss

  • Halsont och sväljsvårigheter
  • Rodnad i halsen, förstorade halsmandlar ibland med beläggningar
  • Feber
  • Förstorade lymfkörtlar på halsen
  • Dålig andedräkt

Diagnos vid halsfluss

Halsfluss diagnostiseras via sjukdomsbilden och ett halsprov. Provtagning för halsfluss är ett så kallat pinnprov, ett snabbtest för streptokocker, som tar cirka fem minuter.

  • Bakterier – Streptokockutlöst halsfluss ger förstorade mandlar med beläggningar, ont i halsen hela tiden och hög feber. Antibiotika hjälper.
  • Virus – symtomen kommer långsammare oftast är man förkyld samtidigt. Antibiotika hjälper inte men sjukdomen läker inom en vecka.

Egenvård vid halsfluss

Du kan underlätta och till viss del även behandla din halsfluss på egen hand. Du kan bland annat lindra problem med att svälja som kan uppkomma i samband med halsfluss genom drycker och flytande kost. Det är viktigt att få i sig mycket vätska under sjukdom. Kall dryck kan vara lättare och även mer bekvämt att svälja om du har ont i halsen.

Receptfria feberneddsättande medel kan hjälpa dig, är du osäker på vad som passar just dig prata med apotekspersonalen så hjälper de dig rätt. Äter du andra läkemedel samtidigt, har andra hälsoproblem eller om du är gravid är det viktigt att du berättar det för apotekspersonalen eller din läkare och frågar om råd.

Viktigt att få i sig hela antibiotikakuren

Halsfluss orsakad av bakterier behandlas med antibiotika. Man är smittfri inom 2 dygn. Viktigt att äta hela antibiotikakuren så att infektionen inte kommer tillbaka, det betyder att även om du känner dig bättre ska du ändå avsluta den kur du har fått.

Ibland kan det upplevas som obehagligt att svälja större tabletter i samband med att man har ont i halsen, särskilt barn kan vara svåra att övertyga att få i sig sin antibiotikakur. Eftersom det är så viktigt att man äter hela kuren så kan det vara bra att veta att det finns mindre tabletter som, minitabletter, som är lättare att svälja eller tabletter som har smak och som därför upplevs som mer lättsmälta.

Virusutlöst halsfluss går över av sig självt på 1-2 veckor

Komplikationer vid halsfluss

Vid streptokockutlöst halsfluss kan det ibland uppstå utslag (scharlakansfeber) och andra komplikationer som halsböld, öroninflammation och bihåleinflammation.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: