Ange ditt sökord

Misstänker man en halsböld bör man söka vård för att minska risken för eventuella komplikationer. Foto: Getty Images

Misstänker man en halsböld bör man söka vård för att minska risken för eventuella komplikationer. Foto: Getty Images

Halsböld (peritonsillär abscess): orsak, symtom & behandling

En halsböld, medicinskt känd som peritonsillär abscess, är en allvarlig komplikation till halsinfektioner, vanligtvis föregången av halsfluss, och kan vara en mycket smärtsam och potentiellt farligt tillstånd om den inte behandlas korrekt.

Annons:

Orsaker till halsböld

Halsböldar uppstår vanligtvis som en följd av en bakteriell infektion i halsen, särskilt när det gäller streptokocker. Streptokocker är en vanlig orsak till halsinfektioner och kan leda till utvecklingen av en böld av var runt halsmandlarna när infektionen sprids till den omgivande vävnaden. Andra bakterier, inklusive Staphylococcus aureus och olika streptokocker, kan också vara inblandade i bildandet av en halsböld. I mer sällsynta fall kan scharlakansfeber orsaka bölden. Det är viktigt att notera att även om halsbölder vanligtvis är resultatet av en bakteriell infektion, kan de i sällsynta fall också förekomma utan någon tidigare infektion. Tillståndet gör ofta mycket ont. Om du har haft problem med halsböld tidigare är det större risk att du drabbas igen.

Symtom vid halsböld

Symtomen på en halsböld kan vara allvarliga och inkluderar vanligtvis:

  • Ensidig stark smärta i halsen, kan även vara strålande upp mot örat.
  • Svårigheter att svälja och tugga på grund av smärtan och svullnaden.
  • Trismus, vilket innebär svårigheter att öppna munnen på grund av smärta och svullnad.
  • Feber och allmän sjukdomskänsla.
  • Grötigt tal.
  • Svårigheter att andas om bölden växer sig tillräckligt stor för att påverka luftvägarna.
  • Andra symtom kan inkludera svullnad och rodnad runt halsen, dålig andedräkt och ömhet i örat på den drabbade sidan.

Diagnos vid halsböld

Diagnosen av en halsböld görs vanligtvis genom en fysisk undersökning av en läkare. Läkaren kommer att inspektera halsen, känna på området runt halsmandlarna för svullnad och rodnad och bedöma patientens allmänna tillstånd. Vid behov kan ytterligare tester utföras för att bekräfta diagnosen och bedöma omfattningen av infektionen. När bölden väl upptäcks är den vanligtvis så stor att den först behöver tömmas på var.

En halsböld smittar inte. Däremot är den ofta en följd av halsfluss, en sjukdom som smittar genom direktkontakt med någon som är sjuk, luftburna droppar eller smittade föremål.

Behandling vid halsböld

Behandlingen för en halsböld innebär oftast en kombination av dränering av varbölden och antibiotika. Dränering av varbölden är avgörande för att lindra smärta, minska svullnad och förhindra spridning av infektionen. Detta görs vanligtvis genom kirurgiskt ingrepp där varbölden öppnas och töms på innehåll. Antibiotika ordineras för att bekämpa den underliggande infektionen och förhindra återfall.

Förebyggande och prognos vid halsböld

För att förebygga halsbölder är det viktigt att behandla halsfluss och andra halsinfektioner korrekt med antibiotika om det behövs. Personer som har haft upprepade episoder av halsbölder kan behöva överväga att ta bort halsmandlarna kirurgiskt för att förebygga återkommande infektioner.

Prognosen för personer med halsböld är vanligtvis god med tidig diagnos och lämplig behandling. Komplikationer är sällsynta men kan vara allvarliga om de inte behandlas i tid, såsom spridning av infektion till närliggande vävnader eller luftvägarna. Det är viktigt att söka medicinsk vård så snart som möjligt om man misstänker en halsböld, för att få rätt behandling och undvika komplikationer.

Läs om halsfluss.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: