Infektionen drabbar vanligtvis barn under tio år. Utbrotten börjar oftast på förskolor och skolor. Vuxna kan också smittas via direktkontakt med barnet.
Höstblåsor mycket smittsamma – undvik kontakt
Höstblåsor är ofarliga men väldigt smittsamma och sprids därför lätt mellan lekande förskolebarn. Sjukdomen brukar återkomma i smärre epidemier med några års mellanrum i samband med att höstterminerna startar, därav namnet höstblåsor.
Det är viktigt att undvika kontakt med de delar av kroppen där blåsorna sitter och hålla god hygien för att förhindra smittspridning.
Har man en gång haft höstblåsor brukar man sällan få dem igen. Återfallet brukar i så fall bli lindrigare.
Därför får du höstblåsor
Höstblåsor orsakas av ett så kallat coxsackievirus. Viruset smittar via kroppsvätskor och vid direktkontakt med blåsorna. Vanligast är att barnen får saliv på händerna och smittan överförs den vägen.
Inkubationstiden (tiden från smitta tills man blir sjuk eller får symtom) är mellan tre och fem dagar. Man är som mest smittsam de första dagarna efter att infektionen har brutit ut.
Symtom vid höstblåsor
Höstblåsor börjar oftast med smärta i mun och hals. Ibland kan man också ha en kortvarig feber i samband med insjuknandet. Röda utslag från början, och de övergår sedan till blåsor och eventuellt sår på tunga och munslemhinna. Utslag kan också finnas på handflator, fotsulor, tunt munnen och på rumpan.
De som får blåsor i mun och svalg kan ha svårt att äta och svälja.
Symtom vid höstblåsor
- Blåsor i och runt munnen (på läpparna, kindernas insida, tunga, gom och svalg)
- Halsont är vanligt då blåsorna ofta sätter sig i svalget
- Ibland kan blåsor även uppstå på händer och fötter
- Sårbildning efter spruckna blåsor
- 38-39˚C feber (inte alltid)
Behandling vid höstblåsor
Normalt sett försvinner höstblåsorna av sig själva inom en vecka och ingen speciell behandling behövs.
Om du eller ditt barn får blåsor eller sår i munnen och samtidigt drabbas av väldigt hög feber bör du dock kontakta läkare för att utesluta andra sjukdomar.
Självbehandling vid höstblåsor
Om blåsorna gör mycket ont eller om barnet har hög feber kan receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel användas. Om barnet har svårt att äta och svälja kan isglass verka lindrande en liten stund. Trettio minuter efter smärtstillande medicin och en isglass brukar det gå bättre att försöka äta och dricka.
Vid gott allmäntillstånd behöver barnet inte hållas hemma från skola eller förskola.