Vid hälsporre har den sena som fäster under hälen överbelastats, vilket ger upphov till smärta. I vissa fall bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen som ser ut som en sporre på röntgen, därför kallas det för hälsporre.
Hälsporre (plantarfasciit) – en vanlig orsak till hälsmärta
Hälsporre, även kallat plantar fasciit, orsakas överbelastning av fotsulan. Vid frekvent nötning kan det bildas en utbuktning av skeletten under hälen. Det är inte den i sig som gör ont utan dess påfrestning på senan. Smärta sitter under främre delen av hälen och man kan få svårt att både stå och gå.
Orsak till hälsporre
Hälsporre beror på en överbelastning av hälsenan där den fäster under foten. När senan överbelastas kan man få kraftigt ont under hälen.
Besvären vid hälsporre beror ofta på att man sprungit eller gått för mycket med skor som har dålig stötdämpning och ger dåligt stöd.
Vanliga symtom vid hälsporre
Det vanligaste kännetecknet för hälsporre är att det gör ont på en punkt under främre delen av hälen när man går och står. Smärtorna blir ofta värre när man går på hårt underlag.
Olika typer av behandling vid hälsporre
Undvik de aktiviteter som utlöser smärtan under återhämtningen. Vila från löpning och var försiktig med promenader. Använd skor med bra passform och stötdämpning. Sulan ska vara mjuk under hälen och ibland behövs speciella inlägg i skorna som finns att köpa hos ortopedtekniker.
Vid svår smärta kan antiinflammatoriska läkemedel lindra smärta och minska inflammationen. Det behövs ofta fysioterapi för att bli bättre. Det finns en speciell form av tejpning för att stödja fotsula. En behandlingsmetod som kallas för stötvågsbehandling har visat sig ha effekt på vissa patienter. Det tar ofta lång tid att läka så uthållighet är viktigt. Blir det inte bättre trots det ovannämnda kan det bli aktuellt med kortisonspruta eller till och med operation.
Goda råd vid hälsporre
- Lyssna på kroppen och vila eller byt motionsform om du får ont.
- Gå inte ut för hårt vid träning. Öka belastningen gradvis.
- Värm upp innan du tränar och stretcha ordentligt både före och efter.
- Använd skor som ger foten bra stöd och bra stötdämpning, gäller både till vardags och vid träning.