Ange ditt sökord

För att fastställa ett höftledsbrott behövs en röntgenundersökning. Foto: Shutterstock

För att fastställa ett höftledsbrott behövs en röntgenundersökning. Foto: Shutterstock

Höftledsbrott – höftfraktur

Höftledsbrott drabbar i huvudsak äldre. Fler kvinnor än män får höftledsbrott, vilket beror på att kvinnor oftare än män är bensköra på grund av osteoporos. Skelettet blir skörare ju äldre vi blir. Därför kan det räcka med ett fall mot golvet för att det ska resultera i ett höftledsbrott. Nedsatt syn, dålig balans, dålig belysning samt mattor och trösklar kan också öka risken för fall.

Annons:

Alla som får ett höftledsbrott opereras, antingen genom att brottet fogas samman med hjälp av skruvar eller metallpinnar eller genom att en konstgjord höftled opereras in.
Många som fått höftfraktur kan bli så gott som återställda, men inte alla. En del besvär kan kvarstå.

Hur uppstår höftledsbrott?

De två huvudtyperna av höftledsbrott är:
• brott på lårbenshalsen – Tar längre tid att läka, upp till ett år
• brott genom övre lårbenets benutskott – Läker inom 3-6 månader

Vanliga symtom vid höftledsbrott

Om man efter ett fall fått ett höftledsbrott är vanliga symtom:
• smärta i ljumsken eller låret
• svårt att resa sig upp, röra eller stödja på benet
• benet kan ligga vridet utåt och se kortare ut
Om man känner smärta i ljumsken eller låret efter ett fall ska man söka vård direkt på en akutmottagning.

Diagnos vid höftledsbrott

För att fastställa ett höftledsbrott behövs en röntgenundersökning. Ibland kan det vara svårt att se frakturen, då görs en ny undersökning efter några dagar. Ett annat alternativ är att det görs en mer detaljerad röntgenundersökning med hjälp av magnetkamera eller datortomografi.

Behandling vid höftledsbrott

Alla patienter med höftledsbrott ska opereras. Operationen bör utföras så snart som möjligt, helst inom 24 timmar. Detta för att minska risken för andra besvär som blodpropp, påverkan på lungorna, förvirring och trycksår Men det är också viktigt att den som ska opereras mår så bra som möjligt inför operationen, och därför kan det ibland ta längre tid.

Vid en höftledsoperation används ofta ryggbedövning som anses mer skonsam jämfört med narkos, då risken för blodpropp minskar. En operation av höftledsbrott brukar ta cirka 30-90 minuter.

Vid höftledsbrott används olika tekniker för att behandla:
1. Vid en lindrig fraktur på lårbenshalsen fogas brottet samman med två parallella skruvar som förs in genom ett litet snitt i huden.
2. En konstgjord höftled, protes, kan opereras in om frakturen på lårbenshalsen är så kraftigt felställd att den kanske inte kommer att läka bra. Det kan göras även om en person har skört skelett.
3. Ett höftledsbrott nedanför lårbenshalsen opereras oftast med en glidskruv och platta. Allt hålls samman av skruvar mot lårbensskaftet. En annan metod är att en spik förs ned i lårbenets märgkanal. Skruvar låser sedan spiken till benet.

Läkning av höftledsbrott

Redan dagen efter operation är det viktigt att komma upp och stå på benen. Detta för att minska risken för blodpropp och trycksår. Träningen börjar också dagen efter operation. Först får man gå med hjälp av gångbord, senare med hjälp av rollator eller kryckor. Innan man skrivs ut från sjukhuset, 7-10 dagar efter operation, får man prova att gå i trappor.

Läkningen av ett höftledsbrott kan ta tid.

Oftast är man beroende av hjälpmedel för att kunna gå i flera månader. För att få ett bättre resultat är sjukgymnastik att rekommendera.

Hur lång läkningstiden blir beror i första hand på om det är lårbenshalsen eller övre lårbenet som skadats.
• Ett brott på övre lårbenet läker vanligtvis inom tre till sex månader.
• Ett brott på lårbenshalsen tar oftast längre tid att läka, man får räkna med ett år.

Många som haft en höftfraktur kan bli så gott som återställda, men inte alla. En del besvär kan kvarstå.

Sök vård vid misstänkt höftledsbrott

Om man efter ett fall känner smärta i ljumsken eller låret ska man söka vård direkt på en akutmottagning.

Goda råd för att förebygga benbrott

Så här kan du minska risken för benskörhet och benbrott:
• Regelbunden motion och näringsrik kost ger en bra grund för ett starkt skelett.
• Kalcium och D-vitamin är två viktiga byggstenar. Kalcium är särskilt viktigt för äldre och ungdomar. Genom att äta en normal kost som innehåller mjölkprodukter får man i sig tillräcklig mängd. Äldre personer kan behöva kosttillskott ibland.
• Om du är äldre eller kvinna och har passerat klimakteriet och har symtom på benskörhet, kan du ibland få läkemedel som minskar nedbrytningen av skelettet.
• Försök vara utomhus mycket. När du är ute i dagsljus bildas vitamin D naturligt i huden.
• Sluta röka. Rökning och hög alkoholkonsumtion gör skelettet skörare.
• De allra flesta höftledsbrott sker hemma och det är bra att försöka förebygga risken för att falla. Anpassa hemmet genom att ha bra belysning, lägga in halkskydd under mattorna och inte ha sladdar eller andra föremål som man lätt kan snava på framme.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: