Ange ditt sökord

Gula febern sprids genom salivet i myggans stick. Foto: Shutterstock

Gula febern sprids genom salivet i myggans stick. Foto: Shutterstock

Gula febern: orsak, symtom & behandling

Gula febern är en virussjukdom som finns bland primater och människor. Sjukdomen sprids med myggor och är relativt vanlig i Afrika och mindre delar av Sydamerika.

Annons:

Gula febern skadar bland annat levern, och detta gör att huden blir gulfärgad. Sjukdomen sprids med myggor och den smittar inte vid direktkontakt mellan människor. Har man blivit smittad så tar det mellan tre till sex dagar tills man blir sjuk.

Orsak till gula febern

Gula febern har ett virus som härstammar från virusfamiljen flavivirus. Sjukdomen har olika virustyper och dessa kan i sin tur ge denguefeber, japansk hjärnhinneinflammation och TBE. Man får gula febern på grund av att en smittad mygga ger ett stick. När viruset väl är inne i kroppen kan det kopiera sig själv i cellerna i kroppen, oftast i levern eller blodkärlen. I värsta fall så tar organen skada av detta. Immunsystemets celler påverkas också och då utsöndras signalsubstanser. Dessa substanser orsakar de allra vanligaste sjukdomssymtomen, som till exempel smärta i musklerna och feber.

Spridning av gula febern

Det är olika myggarter som sprider viruset. Allt kan börja med att en mygga suger blod från en smittad apa vilket leder till att myggan får en långvarig infektion. Om den infekterade myggan sticker en människa som befinner sig i djungeln så är risken stor att den smittade personen återvänder till staden och orsakar en ny smittocykel. Om en ny mygga sticker den infekterade människan och för vidare gula febern-viruset till andra människor så kan detta orsaka en epidemi.

Symtom på gula febern

Det tar cirka tre till sex dagar från att man blir smittad till att sjukdomen bryter ut. Ibland uppstår inga symtom alls och i andra fall kan symtomen vara som vid en vanlig influensa. När man får sjukdomen så får man oftast hög feber och smärta i musklerna. Man kan även få en stark huvudvärk eller bli dålig i magen. Febern brukar försvinna efter tre till fyra dagar och det allmänna tillståndet förbättras. Ibland så kommer febern dock tillbaks och det är då det kan bli en allvarlig utveckling.

I nästa fas påverkas väldigt många av kroppens system. Till exempel uppstår blodbrist och leverinflammation med gulsot. Njurarna kan också påverkas och man kan få blödningar i munnen, i näsan och i magen. Detta kan göra att uppkastningarna och avföringen kan vara blodiga. Får man blödningar i avföring eller uppkastning så är risken stor att man avlider. Det är cirka 15  till 50 procent av de som får allvarlig sjukdom som dör av gula febern.

Hur förebygger man gula febern?

Numera finns det ett effektivt vaccin mot gula febern som verkar efter cirka tio dagar och håller i tio år. Gula febern är den enda sjukdomen som WHO-anslutna länder kan begära vaccinationscertifikat för. I de länder där sjukdomen förekommer krävs dokumentation på att man är vaccinerad för att man ska få resa in i landet.

Det andra sättet att undvika sjukdomen på är att undvika myggbett, vilket är lättare sagt än gjort. Eftersom gula febern är en dödlig sjukdom så bör man inte chansa. Vaccin är det enda sättet att vara säker på att inte bli smittad.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: