Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Graviditeten i korthet vecka för vecka

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 24, och den tredje från vecka 25 till att barnet föds.

Annons:

Första trimestern vecka 1-12

Under den första delen av graviditeten utvecklas embryot från en enda cell till ett foster som har alla kroppsdelar på plats. Det är vanligt att man mår illa under första trimestern, och att det går över sedan.

Vecka 1-2

De två första veckorna av den tid som räknas in i graviditeten är man faktiskt inte gravid. Det beror på att man räknar den senaste mensens första dag som graviditetens första dag.

Vecka 3

Befruktningen sker i början av denna vecka.

Vecka 4

Den här veckan har embryot fått fäste i livmodern. Men än så länge vet många inte att de är gravida. Nervsystemet börjar utvecklas och början till ryggrad och hjärnans båda lober bildas.

Vecka 5

Alla nödvändiga celler finns på plats . Veckorna framöver till vecka 10 är viktiga eftersom alla organ och deras funktioner blir till. Kärlsystemet håller på att utvecklas. Huvud, bål syns tydligt och armar och ben börjar skönjas som små knoppar. Käken utvecklas och redan finns anlag för tio små tänder.

Vecka 6

Mensen har uteblivit i två veckor och många vet nu att de är gravida. Den här veckan börjar hjärtat att slå. Armar och ben ser ut som det de är.

Vecka 7

Embryot är cirka 1 cm långt. Alla organ finns men behöver förfinas lite innan förlossningen.

Vecka 8

Embryot kan göra enklare rörelser.

Vecka 9

Embryot är två till tre centimeter och börjar få ett ansikte med ögon, öron och näsa. Fingrar och tår har bildats. De inre delarna av könsorganen, äggstockar och testiklar finns.

Vecka 10

Embryot kallas från den här veckan för foster. När veckan är slut har de flesta organ bildats. Nu ska den bara växa sig större.

Vecka 11

Yttre könsorganen kan ses. Äggledare och testiklar är färdigbildade. Fostret kan svälja och göra andningsrörelser.

Vecka 12

Efter den här veckan är den största risken för missfall över. Illamående och trötthet börjar avta. Fostret är cirka sex cm långt och väger ungefär 15 gram och kan röra på armar och ben.

Andra trimestern vecka 13-24

Graviditeten blir mer synlig. Magen växer men kroppen är ännu inte stor och tung. Illamåendet har för de flesta gått över. De allra flesta har skrivit in sig på MVC (mödravårdscentralen) och går regelbundet på kontroller. Fostret växer och rör sig alltmer. De första sparkarna börjar kännas under denna period.

Vecka 13

Fostrets skelett som varit mjukt börjar nu hårdna. Fostret öppnar och sluter sina händer, det böjer och sträcker på armbågar och knän. All näring kommer nu från moderkakan.

Vecka 14

Fostret är nu åtta centimeter. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Fostret kan suga på sina fingrar.

Vecka 15

Man kan skönja skelettet vid röntgenundersökningar. Alla organ har bildats och fostret är färdigbildat. Det växer snabbt . Kroppen växer snabbare än huvudet, så att proportionerna blir de rätta.

Vecka 16

Fostret är 16 cm. Fosterrörelserna börjar bli mer samordnande och musklerna blir allt starkare. Fostret kan höra och rycker till vid plötsliga ljud.

Vecka 17

Fostret börjar få barnlika proportioner. Det växer fort. Fostret prövar sina reflexer och sparkar, griper och suger.

Vecka 18

Runt denna vecka börjar första ultraljudsundersökningen att göras. Anlagen till de permanenta tänderna börjar bildas. De små kopparna till mjölktänderna har redan utvecklats.

Vecka 19

Fostrets luktsinne utvecklas. Brunt underhudsfett som tar hand om värmeproduktion håller på att utvecklas och fostret täcks av vernix, fosterfett. Flickfostrets äggstockar har fått anlag för hennes framtida äggceller.

Vecka 20

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är 24 cm långt. Det har fått ögonfransar och hår på huvudet. Fostret kan röra sig fritt inne i livmodern. Man kan känna sparkar från olika ställen.

Vecka 21

Fostrets syn- och hörselsinnen utvecklas och kan höra och reagera på ljud och ljus. Fostret börjar få regelbundna vanor, ofta är det vaket när du vilar.

Vecka 22

Fostret har stängda ögon men kan skilja mellan ljus och mörker.

Vecka 23

Fostret rör sig mycket. Huden är skrynklig och röd.

Vecka 24

Fostret är nu 30 cm och väger 650 gram. Nu kan det suga på tummen, och ibland får det hicka. De små blodkärlen i lungorna har vuxit mycket och det kan börja andas luft i vecka 24. Det finns möjlighet att fostret kan överleva en förlossning och chanserna ökar med varje dag i moderlivet.

Tredje trimestern vecka 25 – 42

Nu är magen stor och man kan känna fostret ofta. Hur man mår är olika men många kan känna sig stora och trötta speciellt i slutet av perioden närmare förlossningen. Viktigt är att vila och ta det lite lugnare. Nu är det tid att börja förbereda sig inför förlossning och gå på kurser hos MVC.

Vecka 25

Fostret kan nu känna smärta och reagerar på beröring. Det har en egen rytm i magen då det sover eller är vaket. Fostret lägger på sig mer underhudsfett.

Vecka 26

Lungorna utvecklas och fostret tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Fostret reagerar på höga ljud utifrån. Huden är skrynklig men skyddas av fosterfettet.

Vecka 27

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Varje vecka, även dagar, gör stor skillnad. Om barnet skulle födas nu klarar tarmarna av att ta emot modersmjölk.

Vecka 28

Fostrets huvud börjar bli allt mer proportionerligt till kroppen. Fostret väger omkring 1200 gram, och är cirka 39 centimeter långt. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.

Vecka 29

Underhudsfett börjar lagras in det används som energikälla. Nu är fostret ganska stort och sparkar mycket, en del kan sparka så hårt att man till och med blir öm under revbenen.

Vecka 30

Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600 gram. Det är omkring 41 centimeter långt.

Vecka 31

Underhudsfettet byggs långsamt upp. Barn som föds nu får ligga i kuvös en tid.

Vecka 32

Alla fem sinnen fungerar nu. Många foster har lagt sig till rätta med huvudet neråt, detta gäller förstföderskor. Men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.

Vecka 33

Fostret väger runt 2200 gram och är ungefär 45 centimeter. Om det skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Barnet kan skilja på ljus och mörker.

Vecka 34

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Fostrets fot kan ibland puta ut genom din mage.

Vecka 35

Fostret är tillräckligt moget för att klara sig vid en förlossning. Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. De flesta barn ligger med huvudet nedåt.

Vecka 36

Fostret tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Ibland sväljer det fostervatten och får hicka.

Vecka 37

Fostret rör sig mindre än förut. Det börjar bli trångt och du kan kanske känna att huvudet stöter till nedåt slidan ibland. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och har blivit fixerat.

Vecka 38

Fjunet på kroppen är borta och huden är slät och fin. Allt fler känner förvärkar.

Vecka 39

Barnets tarmar är nu fyllda av mekonium, den första avföringen. Barnet är färdigt att födas i slutet av veckan. Barnets hjärna väger cirka 400 gram. Den utvecklas hela tiden och kommer inte vara helt färdig förrän barnet är runt två år.

Vecka 40

Nu har de beräknade 40 graviditetsveckorna gått. Men för många kan det ännu dröja några dagar innan förlossningen sätter igång, eftersom det är vanligare att föda efter vecka 40.

Vecka 41 – 42

Förstföderskor föder i genomsnitt 4 dagar efter beräknad förlossning. Det är lite olika mellan olika regioner när förlossningen sätts igång,  det varierar mellan vecka 41+0-42+0. En del regioner med rutinen att sätta igång förlossningen i v 42 har en extra ultraljudskontroll i v 41+0. Efter vecka 40 växer barnet inte lika snabbt som tidigare. Vikten varierar mellan 2900 och 4700 gram och längden mellan 48 och 56 centimeter.

Läs mer artiklar om graviditet ”tryck på länkarna nedan”
Fostervattenprov vid graviditet
Fosterdiagnostik – vanliga undersökningar
KUB-undersökning vid graviditet
Ultraljud vid graviditet
Foglossning – Bäckenuppluckring
Graviditetsdiabetes
Graviditetsillamående

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: