Ange ditt sökord

Förstoppning är en mycket vanligt besvär med magen. Regelbundna vanor tillsammans med kost och motion är bra förutsättningar för en god maghälsa.  Foto: Getty Images

Förstoppning är en mycket vanligt besvär med magen. Regelbundna vanor tillsammans med kost och motion är bra förutsättningar för en god maghälsa. Foto: Getty Images

Förstoppning: orsak, symtom & behandling

Det är inte ovanligt att du någon gång drabbas av förstoppning. Brist på motion, fibrer och faktorer som stress och oregelbundna matvanor ökar risken att drabbas – men det finns hjälp.

Annons:

När du har förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Besvär med magen är inte alls ovanligt och kan påverka ditt allmänna hälsotillstånd. Inte sällan kan du som har besvär med magen även känna att det påverkar dig psykiskt. Magbesvär kan även uppstå på grund av psykisk ohälsa som stress vilket kan skapa en ond cirkel. Det är viktigt att ta hand om din mage för mår magen bra ökar möjligheterna att du mår bra.

Orsaker till förstoppning (trög mage) 

I Sverige beräknar man att hälften av alla kvinnor och var fjärde man någon gång drabbas av förstoppning. Orsakerna är många gånger livsstilsrelaterade.

  • Brist på motion – stillasittande arbete och/eller brist på motion i allmänhet leder till att dina bukmuskler inte stimuleras vilket i sin tur kan orsaka besvär med förstoppning.
  • Oregelbundna matvanor – att äta för snabbt och för oregelbundet ger magen dåliga förutsättningar för att ta hand om det du stoppar i dig. Din mage behöver rutiner och gott om tid för att smälta maten.
  • Brist på fibrer och vätska – för lite vegetariskt svällande kostfibrer kan ge upphov till förstoppning och vätska behövs för att fibrerna ska svälla och magen kan tillgodo se sig fibrerna. 
  • Oregelbundna toalettvanor – om du ”håller inne” med din tarmtömning eller har oregelbundna toalettvanor och inte tar god tid på dig att uträtta dina behov kan det orsaka förstoppning och besvär. 
  • Stress – stress gör det svårare att ha regelbundna vanor och man vet att stress påverkar magen negativt. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv och försöker att inte stressa då det kan ge dig magbesvär.
  • Graviditet – i samband med graviditet sänks hastigheten på tarmarnas rörelser och aktivitet. Orsaken är höga nivåer av hormoner, särskilt progesteron. Det kan orsaka förstoppning hos dig som är gravid.
  • Läkemedel – vissa läkemedel tenderar att ge upphov till förstoppning. Upplever du att du drabbats av förstoppning sedan du börjat med ett visst läkemedel prata med din läkare för att ändra eller komplettera din medicinering.

Symtom vid förstoppning (trög mage) 

När det uppstår besvär med magen märker du det relativt snabbt beroende på vilka symtom du upplever. Gå igenom dessa påståenden, har du svarat ja på ett eller flera kan det vara så att du har drabbats av förstoppning.

  • Jag har avföring mer sällan än två gånger i veckan
  • Min avföring känns hård
  • Min avföring känns svår att få ut
  • Det gör ont/jag har svårt att gå på toaletten
  • Min mage känns uppsvälld

Eftersom dessa påståenden kan vara förstoppning men även tecken på annan sjukdom är det viktigt att du tar kontakt med läkare för att ta reda på vad som ligger bakom dina magbesvär. Drabbas du av kraftig smärta i magen, plötslig viktminskning, om det kommer blod och/eller slem i avföringen eller om du har haft förstoppning under en längre tid bör du ta kontakt med läkare omgående.

Följande varningssignaler i samband med förstoppning ska alltid utredas av läkare:

  • Blod i avföringen.
  • Viktnedgång.
  • Slemtillblandning i avföringen.
  • Aptitlöshet.
  • Buksmärtor.
  • Smärta i samband med tömning.
  • Plötsligt ändrade avföringsvanor.

Diagnos & behandling vid förstoppning

Hos läkaren ska du helst vara tydlig med dina mat- och toalettvanor.  Det hjälper läkaren att bilda sig en uppfattning om dina magbesvär. 

Vid vidare utredning tas blodprov och man kan göra en undersökning av tjocktarmen genom koloskopi eller rektoskopi. Båda undersökningsmetoderna innebär att man undersöker tjocktarmen och undersökningen görs oftast utan att du behöver bedövas. Däremot kan du få smärtstillande och avslappnande vid behov. 

Vanligaste behandlingen vid förstoppning är någon form av laxerande läkemedel. Det finns ett antal olika varianter som har gemensamt att de på något sätt ska underlätta för din maten att passera din mage och tarm. Antingen genom att påverka tarmrörelserna positivt men även genom att agera som ”smörjmedel” i tarmen eller utlösa själva avföringsreflexen. 

Eftersom laxermedel även ska ”få igång” tarmen kan det till en början kännas ovant och ibland obehagligt.  Vissa upplever även att laxermedel irriterar tarmen, därför är det bra att du pratar med din läkare om du upplever besvär med behandlingen. 

Aprikoser är rika på fibrer.

Egenvård vid förstoppning (trög mage) 

Till viss del är förstoppning relaterat till livsstil. Att du bildar dig mer regelbundna mat- och toalettvanor och/eller ser till att inte vara alltför stressad kan bidra till att förstoppningen mildras eller till och med försvinner. 

Ett bra sätt vid förstoppning är att du får i dig fibrer. Genom att äta mycket frukt och grönsaker dagligen får du i dig mycket fibrer som är bra för magen. En fiberrik kost hjälper magen och tarmen att arbeta och tarminnehållet får även en smidigare konsistens. Tänk på att tugga maten ordentligt så undviker du uppkördhet och gaser i magen.

Exempel på fiberrik kost 

  • råa grönsaker 
  • katrinplommon
  • fikon
  • aprikoser
  • hårt och mjukt bröd som innehåller grovt mjöl 
  • grova gryn, vetekli, linfrö, psylliumfrö till exempel i müsli 
  • fil och yoghurt 
  • messmör
  • fullkornspasta 

På apotek, och i hälsofackhandel kan du hitta receptfria naturläkemedel och naturmedel som kan hjälpa dig när din mage inte fungerar.

Förstoppning – en livsstilsfråga

Även om graviditet, vissa läkemedel och medicinska tillstånd kan orsaka eller förvärra förstoppning är orsaken till magbesvär många gånger sättet du äter och lever på. Därför är det viktigt att ta hand om dig inifrån och ut, utifrån och in. 

Förutom att tänka på din livssituation (stress bland annat) och dina mat- och toalettvanor så ska du unna dig och din mage motion. Motion och rörelse kan hjälpa dig att bli av med din förstoppning. Dessutom kan motion, en trettio minuters promenad till exempel, hjälpa dig att stressa ner.

Att just stressa ner och bygga regelbundna vanor tillsammans med motion ger dig ypperliga förutsättningar för en god maghälsa. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: