Ange ditt sökord

Medaljongsjuka, pityriasis rosea, är en hudsjukdom som ger röda och fjällande utslag över hela kroppen. Foto: Shutterstock

Medaljongsjuka, pityriasis rosea, är en hudsjukdom som ger röda och fjällande utslag över hela kroppen. Foto: Shutterstock

Fjällros, medaljongsjuka, pityriasis rosea

Medaljongsjuka, eller pityriasis rosea, är en ofarlig hudsjukdom. Ibland kallas den också för fjällros. Tillståndet ger kliande hudutslag på kroppen. De dyker ofta upp under vår och höst och sjukdomen är särskilt vanlig bland barn och unga vuxna. 

Annons:

 

Orsaken till medaljongsjuka är i princip okänd och man vet inte varför vissa drabbas av sjukdomen. Många av de som insjuknar har precis haft någon typ av luftvägsinfektion, vilket kan ha ett samband, men det finns i dagsläget inga vetenskapliga bevis för att så verkligen är fallet. Det finns relativt lite forskning gällande medaljongsjuka.

Hudsjukdomen går över av sig själv och smittar inte mellan människor. Har man väl fått medaljongsjuka en gång i livet får man det sällan igen. Inga komplikationer av sjukdomen finns heller dokumenterade och utslagen efterlämnar inga ärr när de läkt.

Symtom vid medaljongsjuka

Sjukdomen börjar ofta med att man får ett enda stort utslag, något som brukar kallas för ”primärmedaljongen”. Denna presenterar sig i de flesta fall någonstans på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget kan ibland vara upp till tio centimeter i storlek och ha en oval form. Efter en vecka eller två har oftast flera mindre utslag uppkommit. Dessa utslag kan finnas spridda över hela kroppen och är rosa och fjällande. Man brukar sällan eller aldrig få utslag i ansiktet, men däremot kan de förekomma på halsen. En del som drabbas av medaljongsjuka upplever klåda, medan andra inte känner av sina utslag överhuvudtaget. Bad och kontakt med vatten kan förvärra eventuella obehag.

Att ställa diagnosen medaljongsjuka

Diagnos kan ställas enbart baserat på patientens sjukdomshistoria och utslagens utseende. De sjukdomar som eventuellt har liknande symtom kan även vara akut psoriasis samt vanliga virusutslag orsakade av en förkylning. För de som är oroligakan det vara klokt att kontakta sjukvårdsupplysningen eller att uppsöka en vårdcentral för diagnostisering.

Behandling vid medaljongsjuka

Det finns ingen specifik behandling för medaljongsjuka och det är alltså inte nödvändigt att söka vård. Symtomen och utslagen försvinner i regel inom sex veckor, även om det i vissa fall kan ta längre tid. Om man besväras av klåda kan det vara värt att testa en receptfri kortisonkräm. Även kylbalsam och zinkpudervätska kan ha en lindrande effekt. Det är rekommenderat att undvika vatten och tvål om man har medaljongsjuka, då detta kan irritera huden ytterligare, och det är alltid bra att smörja in huden med vanlig hudkräm eller hudsalva då en torr hud ofta kliar mer. Det finns även teorier om att solljus kan komma att påskynda tillfrisknandet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: