Ange ditt sökord

Det är långt ifrån alla barn som drabbas av feberkramper. Feberkramper är vanligtvis något som går över och inte lämnar några bestående men hos barnet.  Foto: Shutterstock

Det är långt ifrån alla barn som drabbas av feberkramper. Feberkramper är vanligtvis något som går över och inte lämnar några bestående men hos barnet. Foto: Shutterstock

Feberkramp hos barn: orsak, symtom & behandling

När kroppstemperaturen stiger snabbt kan små barn, upp till fem års ålder, få något som kallas feberkramp. Barnet får ryckningar, kan förlora medvetandet och kroppen blir blek och kanske till och med blå. För dig som förälder kan det vara en skrämmande upplevelse och det är därför viktigt att ha kunskap om vad feberkramper faktiskt innebär.

Annons:

Orsak till feberkramp hos barn

Feberkramp är en form av epileptiskt anfall även om barnet inte har epilepsi. Det handlar om att barns hjärna är mer känsligt för förhöjda temperaturer. Barn kan med andra ord få feberkramp när de har feber. Kramperna orsakar en tillfällig retning i hjärnan men det betyder oftast inte att det föreligger någon ytterligare allvarlig sjukdom bakom anfallet. De flesta barn får dock aldrig kramp. Feberkramp är ofarligt, men kan se obehagligt ut. När ett barn får feberkramp första gången ska man alltid direkt söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning. Detta för att utesluta andra orsaker än febern.

Vanliga symtom vid feberkramper

Symtom som kan uppstå vid feberkramp:

  • Feber från 38,5 grader och uppåt.
  • Varar vanligtvis några minuter, men kan vara upp emot 15 minuter.
  • Hela kroppen blir stel.
  • Huvudet böjs bakåt.
  • Huden blir blek, men kan även bli lite blå.
  • Armar och ben rycker.
  • Barnet är frånvarande i samband med krampen men har snabb återhämtning efter anfallet.

Även om man vet att feberkramp inte är farligt kan det kännas skrämmande för omgivningen, framför allt om det är första gången. Anfallet går oftast över på några minuter och barnet kan på grund av ansträngningen bli slappt efteråt men återhämtar sig vanligtvis snabbt. Det är bra om man som vuxen kan agera lugnande för barnets skull även om feberkramp kan se dramatiskt ut. Det är viktigt att påminna sig om att det oftast är helt ofarligt för barnet och ger inga bestående men.

Högst ett av tjugo barn beräknas få feberkramper en eller flera gånger i småbarnsåldern och av dessa beräknas att en tredjedel riskerar att få det igen. Vanligtvis debuterar feberkramp mellan sex månader och fyra till sex års ålder. Det förekommer ofta i samband med virusinfektioner under första feberdygnet. Symtomen orsakas inte av febern, men den leder till att kramptröskeln sänks. Det växer vanligtvis bort vid fyra till fem årsåldern. Runt en tredjedel får ytterligare enstaka feberkramper. Feberkramper är ofta ärftligt.

Feberkramp – då söker du vård

Är det första gången barnet får ett krampanfall i samband med feber eller om krampen varar längre än 15 minuter ska du söka vård direkt. Ring 112 om barnet:

  • Får kramper flera gånger under samma dygn.
  • Har pågående muskelryckningar och är stel i kroppen.
  • Inte återfår medvetandet inom två minuter.

I annat fall kan du ringa sjukvårdsupplysningen och få hjälp med en vidare bedömning. Om inget av ovanstående inträffar, det inte är första gången barnet drabbas av feberkramper och du vet hur du ska agera behöver du inte kontakta vården.

Diagnos vid feberkramp

Ofta har barnet återhämtat sig från feberkramperna när de kommer till vården och det är sällan läkaren hittar annan orsak än någon form av virusinfektion med feber.

Om barnet inte blir bättre eller vid långvariga anfall behöver man ta reda på den bakomliggande orsaken till febern och anfallet. Man utreder även barn som har haft upprepade anfall under samma feberperiod, har haft fler än fyra feberkramper, är under sex månader eller över fem år. Om febern har varit under 39 grader eller endast drabbat vissa delar av kroppen, som en arm, ett ben eller bara ena halvan av kroppen behöver man också titta närmare på vad orsaken kan vara.

Behandling vid feberkramp

Vid feberkramp kan man klä av barnet och badda med ljummet vatten. Ge eventuellt paracetamol alternativt ibuprofen. Vid frågor ring sjukvårdsupplysningen. Om feberkrampen går över sätts det inte in någon särskild typ av läkemedelsbehandling. Om barnet inte blir bättre eller vid just långvariga anfall kan man sätta in kramplösande medicin.

Tips vid feberkramp

  • Undvik att stoppa in någon form av bitskydd i barnets mun under anfallet – det kan göra mer skada än nytta.
  • Ta tid på krampen om möjligt – det hjälper dig och vården att få en uppfattningen om allvaret i krampanfallet.
  • Finns där för ditt barn genom att prata lugnt med barnet och vara närvarande.

Läs om feber hos barn.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: