Hur uppstår feber?
De flesta har en normal temperatur som är mellan 36 och 37,8 grader. Vid den temperaturen fungerar kroppens system som bäst. Temperaturen varierar över dygnet och är lägst på natten och högst på eftermiddagen.
Att få feber innebär att kroppstemperaturen är högre än normalt. Feber är en naturlig reaktion på en infektion. Smittämnen som bakterier eller virus trivs inte när det blir för varmt, och kroppen höjer sin temperatur som ett sätt att bekämpa infektionen.
En kroppstemperatur på 38 grader eller högre brukar räknas som feber. Vid mer än 39 grader brukar man kalla hög feber hos både barn och vuxna.
När febern stiger brukar man få frossa, för att sedan svettas när temperaturen sjunker igen. Har man hög feber kan man få andra symtom som att känna sig yr, svag och tillfälligt förvirrad. Feber varar oftast inte mer än några dagar.
Att mäta temperaturen vid feber
När man ska mäta sin temperatur gör man det lättast efter att ha vilat minst 30 minuter, exempelvis på morgonen innan man stiger upp. Man kan mäta temperaturen i armhålan, munnen eller i örat,eller scanna huden på pannan, men den säkraste metoden är att mäta i ändtarmen. Det finns olika typer av febertermometrar att köpa på apoteket.
Behandling vid feber
Om man mår mycket dåligt kan man ta febernedsättande läkemedel som finns på apoteket. Stanna hemma om du känner dig sjuk och har feber, och se till att dricka ordentligt.
Sök vård vid långvarig feber
Oftast går febern över av sig själv, men följande varningssignaler finns:
• långvarig feber som inte går över inom 4 dagar
• feber som inte ger med sig bör utredas – det kan vara symtom på en allvarlig sjukdom
• feber som först går ner och sedan börjar stiga igen
• feber och samtidigt svårt att svälja, svårt att andas eller stelhet i nacken – sök hjälp direkt!
• feberkramp hos barn för första gången – ska alltid undersökas av läkare
Tecken på feberkramp hos barn
Små barn som får hög feber kan råka ut för feberkramp. Det innebär att barnet förlorar medvetandet, blir stel i kroppen, kan bli blå runt munnen och får ryckningar i armar och ben. Vid feberkramp hos barn bör närmaste barnakutmottagning kontaktas.
Goda råd
• Vid feber bör man vara hemma från arbetet eller skolan för att låta kroppen vila
• Man ska aldrig träna eller idrotta när man har feber
• Viktigt är att dricka lite extra eftersom man förlorar mycket vätska när man svettas
• Sovrummet får gärna vara svalt, men inte kallt