– Praktiskt taget alla män har en större prostatakörtel när de är sjuttio år än de hade som 25-åringar. Alla får däremot inte besvär, säger Jan-Erik Damber professor i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Prostata består till största delen av körtlar, muskelvävnad och blodkärl. Funktionen är bland annat att utsöndra sekret som håller spermierna vid liv när de lämnar kroppen. Dess enzymer kommer tillfälligt att dämpa immunförsvaret i livmodern. Det är främst körtlar och muskelvävnad som växer till med åren och kan ge godartad prostataförstoring eller BPH som det också kallas.
Förstorad prostata ett fysiologiskt fenomen
– Det handlar snarare om ett fysiologiskt fenomen än en sjuklig förändring, förändringen kan däremot kan ge problem med till exempel vattenkastningen, säger Jan-Erik Damber. Varför prostata körteln växer vet man inte riktigt men klart är att det inte ska förväxlas med cancer. Det saknas också indikationer på att den som har BPH löper större risk att drabbas av cancer.
– Den enda likheten är att det drabbar samma körtel och samma ålderskategori, berättar Jan-Erik Damber. Något som krånglar till det hela är att godartad prostataförstoring, prostatacancer och inflammation i prostatakörteln kan ge positivt svar på samma laboratorieprov, det så kallade PSA-provet. PSA är ett äggviteämne som normalt finns i prostatakörteln men som kan läcka ut när körteln tillväxer, är inflammerad eller om det finns cancer. När det läcker PSA stiger koncentrationen i blodet till onormala nivåer.
– PSA-provet är alltså inget cancerspecifikt prov utan snarare ett prostataspecifikt prov, säger Jan-Erik Damber.
Läs mer om prostatacancer samt hur PSA-prov ska tolkas
Bra behandling mot BPH
Även om förstoringen i sig inte är farlig kan den orsaka obehag och ställa till problem. Prostata löper som en ring kring själva urinröret och när den tillväxer riskerar den att klämma ihop röret och göra det svårare för urinen att passera (se illustration).
Vattenkastningsproblem blir alltså följden. Det är faktiskt den näst vanligaste orsaken till att män över 50 år söker läkarvård och man räknar med att 400 000 män i Sverige har mer eller mindre bekymmer med vattenkastningen.
Hela 80 000 män har så stora problem att det hämmar deras sociala liv. Man kanske undviker att gå på stan eller på bio och teater och är väldigt mån om att veta var toaletten finns.
– Det positiva är att det finns bra behandling. Har man uttalade bekymmer med sin vattenkastning finns det alla skäl att söka för man kan verkligen få hjälp, säger Jan-Erik Damber.
Behandling av BPH utgörs antingen av operation eller läkemedel eller både och. Jan-Erik Damber menar att det ofta rör sig om ett relativt enkelt ingrepp. Något varje urolog genomför många gånger per år. Körtel- och muskelvävnad i prostata är oftast beroende av testosteron för att växa. Man kan minska tillväxttakten genom att minska omvandlingen av testosteron till en aktiv form i prostatakörteln. Även det är ett vanligt sätt att behandla.
Vattenkastningsproblem vanligaste symtom vid förstorad prostata
Det vanligaste symtomet patienten söker urologen för är vattenkastningsproblem, oftast är orsaken godartad prostataförstoringen men inte alltid.
– Att hitta orsaken till vattenkastningsproblem är lite av urologens uppgift menar Jan-Erik Damber. Förutom en förstorad prostatakörtel är en instabil eller överaktiv urinblåsa en vanlig anledning.
– Det innebär att urinblåsan drar ihop sig trots att den inte är full. Sammandragningen är en signal till hjärnan att vi behöver kissa, säger Jan-Erik Damber. Det kan bero på sjukdomar men det kan också bero på miktionsvanor. Bara det faktum att man blir äldre och urinblåsan blir mindre. Parkinsonsjukdom, en stroke, såväl omfattande som mindre och diabetes är andra orsaker.
– Viktigaste är att man förstår att det finns en rad åtgärder att ta till vid vattenkastningsproblem och urinträngningar, många blir hjälpta andra blir väsentligen förbättrade, säger Jan-Erik Damber.
PSA-provet: Inflammation, förstoring eller cancer?
Även om PSA-provet ger utslag på fler än en förändring i prostatakörteln ger graden av PSA i blodet en fingervisning.
– Den vanligaste orsaken till en lätt PSA-förhöjning, är godartad prostataförstoring. En annan mer ovanlig orsak är prostatainflammation eller prostatit. Inflammation i prostatakörteln drabbar oftast yngre män men kan också drabba äldre. Det ger inte sällan besvärliga symtom men är en relativt ofarlig sjukdom som man behandlar med antiinflammatoriska läkemedel och antibiotika, säger Jan-Erik Damber.
I ungefär ett av fyra fall är cancer orsaken till ett positivt PSA-svar.
– Prostatacancer ger däremot inte alltid, inte ens ofta bekymmer med vattenkastning, utan cancer upptäcks i regel med hjälp av PSA-testet, säger Jan-Erik Damber. Ungefär 10 000 män drabbas av prostatacancer varje år. Det gör prostatacancer den vanligast förekommande cancersjukdomen. Mellan sju och åtta av tio män överlever sin prostatacancer.
– Medelåldern för att drabbas av prostatacancer är hög och det vanligaste är att man dör av andra orsaker, Jan-Erik Damber. Han understryker att en prostatacancer kan innebära allt ifrån en relativt snäll sjukdom som man bara följer och kontrollerar till direkt livshotande.
– Det är viktigt att man som läkare försäkrar sig om att patienten vet vilken typ av cancer han har för att slippa onödig oro.
Är provsvar på PSA alltid till godo?
Jan-Erik Damber har lett en grupp forskare och läkare som författat en omfattande rapport om prostatacancer. De har även tagit fram en broschyr för alla som har funderingar på att ta PSA-provet.
– Fördelarna med att ta ett PSA-prov är naturligtvis uppenbara – man kan eventuellt upptäcka och behandla en cancer. Nackdelen är att man kan hitta cancrar som man inte behöver behandla men som man upplever mycket obehaglig ändå. Risken finns att man går omkring och oroar sig för ett förhöjt PSA-värde för resten av livet. Vitsen med informationen är ingen ska remitteras till provtagning utan att veta vad handlar om, beslutet att ta eller inte ta testet måste vara mannens eget.
– I dag är det ju så att PSA-provet tas som en slags dold agenda i samband med hälsokontroller och screeningundersökningar hos företagsläkare. Ibland träffar vi män som kommer till urologmottagningen som fått sitt PSA taget utan att förstå vad det egentligen handlar om. Det blir väldigt förvånande och förbryllade. Några av de undersökningar som gjorts visar att färre män väljer att ta ett PSA-prov efter att ha reflekterat över saken. Men samtidigt är det många som blir mer övertygade om att det vill.
– Tanken är inte skriva någon på näsan, det finns ju inget universalsvar utan handlar enbart om att man på grundval av kunskap ska få chans att välja själv, fortsätter han.
Vanliga orsaker till vattenkastningsproblem
- Godartad prostataförstoring
- Tidigare stroke, liten som stor
- Parkinsons sjukdom
- Överaktiv urinblåsa