Ange ditt sökord

Att ha endometrios påverkar livet på många sätt. De svåra smärtorna gör att man kanske måste vara borta från arbetet flera dagar per månad. Foto: Shutterstock

Att ha endometrios påverkar livet på många sätt. De svåra smärtorna gör att man kanske måste vara borta från arbetet flera dagar per månad. Foto: Shutterstock

Endometrios – var tionde kvinna drabbad

Kraftiga menssmärtor, rikliga blödningar, ordentligt ont vid toalettbesök och även en djup smärta vid samlag – det är verkligheten för många kvinnor som lider av endometrios. En relativt okänd men vanlig sjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna.

Annons:

Endometrios innebär att celler lliknande de som finns i livmoderslemhinnan (endometrium) växer utanför livmodern. Dessa öar av endometrieliknande celler växer till under inflytande av kvinnans östrogenproduktion.Vanligt är att dessa endometriosförändringar fäster på bukväggen, äggstockarna, urinblåsan eller tarmen.

Endometrios yttrar sig olika och symtomen kan variera. Några kvinnor kan vara helt utan symtom men de allra flesta har problem med smärtor som hänger ihop med menstruationscykeln. Vanligtvis har man till en början besvär vid mens, sedan även vid ägglossning. Många kvinnor upplever också samlagssmärtor, djupa buksmärtor och ibland även smärtor från ändtarmen. Om problemen får pågå under lång tid så blir smärtorna ibland kroniska.

– Att ha så ont att man tvingas stanna hemma från arbetet är inte en normal menssmärta när vardagslivet och livskvaliteten påverkas, därför är det viktigt att söka hjälp så att man får rätt diagnos och rätt behandling, berättar Matts Olovsson, överläkare vid Endometrioscentrum på Akademiska sjukhuset.

Viktigt med rätt diagnos vid endometrios

I genomsnitt tar det ungefär 8 år från det man börjar söka för sina besvär innan rätt diagnos ställs. Många får höra att smärtorna de har beror på urinvägsinfektion eller IBS (orolig tarm). Kvinnorna upplever att de är missförstådda eftersom de inte får den hjälp som de behöver.

För att ställa diagnos utgår man ifrån kvinnans egen berättelse om sina symtom. Det kan till exempel vara svåra smärtor vid mens och djup samlagssmärta. Andra vanliga symtom vid endometrios är smärtor vid ägglossning, från urinblåsan eller ändtarmen, besvär liknande de vid urinvägsinfektion och smärtutstrålning mot rygg, ben eller underliv.

– En noggrann gynekologisk undersökning som inkluderar en vaginal ultraljudsundersökning ska göras på alla där man misstänker endometrios. Som regel kan behandling påbörjas efter detta, om det är sannolikt att hon har endometrios. För att vara säker på diagnosen måste man se endometrios i samband med en titthålsoperation eller att buken öppnas. För att vara riktigt säker på diagnosen bör man ta en provbit som vid mikroskopisk undersökning visar sig vara endometrios. Men titthålsoperation görs som regel endast om olika behandlingsförsök misslyckas eller om det är uppenbart att endometrioshärdar behöver tas bort.

 

Rätt behandling kan lindra endometrios

Dessvärre finns ännu inget sätt att bota endometrios. Men man kan som regel hålla sjukdomen under kontroll och lindra smärtorna. Den vanligaste behandlingen vid endometrios är någon form av smärtlindring och hormonbehandling som p-piller, gulkroppshormon eller hormonspiral. Vid svårare fall kan kirurgi bli aktuellt.

– Det är mycket viktigt att behandla så att inte smärtan blir kronisk. Med behandling i tid ökar man sannolikt också chansen att bevara fertiliteten. Ofrivillig barnlöshet är vanligare bland kvinnor som lider av endometrios. Cirka hälften har svårt att bli gravida och måste ta hjälp av IVF.

Hela livet påverkas av endometrios

Att ha endometrios påverkar livet på många sätt. De svåra smärtorna gör att man kanske måste vara borta från arbetet flera dagar per månad, vilket påverkar ekonomin. De ständiga smärtorna påverkar även allmäntillståndet, man blir trött och tappar geisten. Även samlivet kan få sig en törn eller inte fungera alls då smärtor vid samlag är vanligt. Får sjukdomen pågå finns risken att smärtan blir kronisk och möjligheten att bli gravid minskar.

– Uppskattningsvis 40 000 kvinnor i Sverige behöver medicinsk och/eller kirurgisk behandling av sin endometrios. Ingen behandling är bättre än den andra, utan man behöver som regel testa sig fram till något som passar just den individen. Det som styr valet av behandling är ofta de biverkningar som är förknippade med smärtbehandling och hormonbehandling. De flesta som får en bra behandling blir bra eller bättre. Tyvärr finns fall där inget hjälper och då bör man via smärtrehabiliteringskliniker få optimal hjälp med smärtbehandlingen och med strategier för hur man ska kunna leva ett bra liv trots smärtorna, berättar Matts Olovsson.

Om att söka hjälp för endometrios

Kvinnor som har symtom som skulle kunna bero på endometrios bör i första hand kontakta en gynekolog och berätta om sina besvär. Ungdomar under 23-25 år kan vända sig till Ungdomsmottagning. Svårare fall remitteras vidare till något av landets endometrioscentra för behandling.

– Har man besvär som skulle kunna bero på endometrios så bör behandlingsförsök göras. Kvinnor med känd avancerad endometrios eller där behandling inte fungerar bra bör erbjudas möjlighet till bedömning av endometriosspecialist och de med avancerad endometrios som skall opereras bör genomgå kirurgi på endometrioscentrum, avslutar Matts Olovsson.

Läs mer:

Endometriosföreningen >> 

Om mensvärk

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: