Dysartri gör att talet kan bli svårt att uppfatta för andra människor. Kommunikationsproblemen kan göra vardagen jobbig både för den drabbade och dess omgivning. Tyvärr kan dysartri leda till socialt utanförskap.
Den drabbade kan bli tvungen att sluta med arbeten eller aktiviteter som kräver tydlig talförmåga. Det kan gå åt mer energi för att kommunicera i sociala sammanhang och det kan vara svårt att t ex ha kontakt med myndigheter eller tala i telefon. Många av dessa begränsningar kan vara isolerande. Dysartri kan också leda till missförstånd, irritation och frustration inom familjen och den nära omgivningen.
Dysartri kan även kallas för dysartrofoni eller artikulationssvårigheter. Ungefär 25 000 personer beräknas ha diagnosen i Sverige.
Symtom på dysartri
Dysartri kan märkas på flera olika sätt, t ex:
- otydligt och/eller sluddrigt tal
- svårt att få andra att förstå vad man säger
- långsammare eller snabbare tal
- nasalt tal (genom näsan)
- svag röst som inte hörs tillräckligt.
Symtomens omfattning kan variera kraftigt mellan de som lider av sjukdomen. Artikulationssvårigheterna kan tillta när man är trött, och göra att man t ex talar otydligare eller tystare.
Personer med dysartri kan även lida av dysfagi (sväljsvårigheter) eftersom musklerna som används vid tal även används när vi äter.
Vad är skillnaden på dysartri och afasi?
Ibland kan diagnoserna dysartri och afasi blandas ihop. När man har dysartri har man problem att artikulera sig och bli förstådd, men man har däremot inte svårigheter att ”hitta” orden. När man lider av afasi kan det vara svårt att komma på orden man vill säga. Fel ord kan komma ut, och man kan upprepa samma ord om och om igen. Båda besvären är dock ofta kopplade till sjukdomstillstånd, som t ex stroke.
Behandling av dysartri
Dysartri kan i vissa fall tränas bort eller kompenseras genom hjälpmedel och strategier. Det vanligaste är att en logoped kartlägger ditt fall och lägger upp ett individuellt behandlingsprogram. Behandlingar kan ske hos logoped eller hemma. Ofta syftar behandlingen till att förbättra styrkan, snabbheten och precisionen i musklerna som kontrollerar talet.
I de flesta fall kan talet hos den som lider av dysartri förbättras med behandling. Dock blir man sällan helt återställd. En central del av behandlingen är att hitta metoder och strategier som gör att kommunikationen med andra underlättas.