Om cytomegalovirus
Cytomegalovirus är ett virus som tillhör herpeskategorin. Det kan t ex spridas via blod, urin, saliv, sädesvätska och bröstmjölk. Kontaktsmitta kan ske vid nära kontakt, och det förekommer också smitta vid blodtransfusioner.
Likt andra herpesvirus stannar det i kroppen efter den första gången du blivit smittad. Viruset kan återaktiveras vid ett senare tillfälle. Just återaktiveringen är något som göra viruset farligt för vissa grupper.
Det finns ännu inte något effektivt vaccin mot cytomegalovirus, men forskning inom området är pågående. Eftersom viruset är mycket vanligt är det inte en anmälningspliktig sjukdom.
Symtom på cytomegalovirus
De allra flesta som infekteras av cytomegalovirus märker inte av några symtom. Hos de som får besvär är det vanligast med feber. Även svullna lymfkörtlar och symtom som vid hepatit (leverinflammation) kan uppstå.
En CMV-infektion är däremot farlig för de med ett nedsatt immunförsvar och vid överföring till foster i livmodern. Personer som är HIV-positiva eller har genomgått en organtransplantation, benmärgstransplantaton eller stamcellstransplantation är exempel på riskgrupper. Foster som smittas med CMV av modern via moderkakan kan bli döva eller få andra neurologiska skador.
Går det att undvika smittan?
Cytomegalovirus är en mycket vanlig smitta som majoriteten av befolkningen någon gång får. Det är svårt att undvika den, men en god hygien vid t ex toalettbesök och blöjbyten hjälper till att förebygga CMV och andra vanliga infektioner så mycket som möjligt.
Undersökning och diagnos
CMV kan diagnostiseras genom att undersöka halten av antikroppar mot viruset i blodet. Det går också att hitta viruset med hjälp av PCR-teknik i urin, blod eller lungvätska.
Behandling av cytomegalovirus
Det är ovanligt att personer med ett fullt fungerande immunförsvar behöver behandlas vid CMV. Antiviral medicinering sätts in vid allvarliga CMV-infektioner. Det pågår även forskning för att hitta metoder som gör att gravida kvinnor inte kan sprida smittan vidare till foster.