Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bränd av manet – symtom, lindring och vård

Att bli bränd av en manet kan göra mycket ont. Maneter finns både i svenskt och utländskt havsvatten.

Annons:

Maneter är ett ganska vanligt problem för de som simmar eller dyker i havet. Många maneter har långa tentakler som kan nå dig och orsaka skada genom giftet som finns i de mikroskopiska gaddarna.

Maneter räknas in i kategorin nässeldjur, vattenlevande djur som kännetecknas av sina nässelceller. Maneterna använder giftet i nässelcellerna för att skydda sig själv och att döda byten.

Mängden gift skiljer sig stort mellan olika typer av maneter. De flesta maneters gift orsakar tillfällig smärta och hudirritation. I mer ovanliga fall kan man bli sjuk av giftet. Vissa utländska maneter kan vara mycket farliga och orsaka livshotande skador. I de allra flesta fall orsakar brännmaneter ofarliga, men smärtsamma, symtom.

Vanliga symtom när man blivit bränd av en manet

Några av de vanligaste symtomen när man blivit bränd av en manet är:

  • svullnad kring där man blivit bränd
  • sveda och rodnad i huden
  • lätt till måttlig smärta
  •  illamående och  kräkningar
  • lättare ytliga brännskador.

Maneter i Sverige

De maneter som finns i svenska hav förekommer mest under sommaren och hösten. Man bör framför allt undvika röd och blå brännmanet samt kompassmanet; dessa hittar man främst på västkusten och i Skåne. Den ofarliga öronmaneten (även kallad blåmanet, genomskinlig med en blåaktig eller skär ton) är den vanligaste maneten i svenska hav.

Maneter utomlands

Idag reser många svenskar till exotiska resmål som t ex Thailand, Indonesien och Filippinerna. På dessa platser finns det ofta farligare maneter än i Sverige. Det är bäst att undvika kontakt med alla maneter som du ser och använda våtdräkt när du dyker. Fler maneter brukar finnas när högvattnet är på väg in.

En bra metod kan vara att fråga lokalbefolkningen om det finns maneter i området. Ibland kan det också finnas varningsinformation på plats eller hos de som jobbar med dykning eller snorkling. Maneter varierar i antal under årets säsonger och det kan vara bra att veta när de är som är flest i området du rest till.

Lindring när man blivit bränd av manet

En manet har bränntrådar som kan fastna i huden. Därför är det bäst att skölja det brända området i rejält med vatten. Havsvatten är bättre än kranvatten eftersom kranvatten kan frigöra mer gift.

Om trådarna inte sköljs bort av vattnet kan man behöva skrapa bort dem med ett fast föremål. Trådarna kan även dras eller rakas bort. Gnuggning med en handduk kan däremot krossa cellerna i trådarna och orsaka förvärrade symtom.

Man kan lindra smärtan med receptfria läkemedel mot smärta, antingen tabletter eller salva som smörjs på huden.

Behöver man söka vård när man blivit bränd?

De flesta gångerna man blir bränd av en manet går det över av sig själv.

Om maneten kommit i kontakt med ögonen och orsakar ögonbesvär bör du söka omedelbar vård på en vårdcentral eller akutmottagning. Detta gäller också vid kraftiga reaktioner i huden (stor rodnad, svullnad och ömhet) eller vid feber och en känsla av medtagenhet.

Vid kontakt med maneter utomlands bör du söka vård direkt.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: