Ange ditt sökord

Leukemi behandlas med cellgifter, och det kan behövas behandling under lång tid. Foto: Getty Images

Leukemi behandlas med cellgifter, och det kan behövas behandling under lång tid. Foto: Getty Images

Blodcancer /Leukemi – symtom och behandling

Samlingsnamnet för olika sorters cancer i benmärgen kallas för leukemi. Det är i benmärgen som blodet bildas. De olika sorters leukemierna delas in i olika grupper. En av grupperna kallas för akut leukemi, det är en väldigt allvarlig sjukdom som snabbt måste behandlas. En annan grupp kallas för kronisk leukemi. Denna typen kan man ofta ha länge utan att någonsin få några besvär.

Annons:

Cancern uppstår i de celler som ska utvecklas till olika blodkroppar, detta är den gemensamma nämnaren för de olika leukemierna. När man får sjukdomen fungerar inte blodbildningen längre som den ska utan en del av stamcellerna blir istället cancerceller.

Orsaker till leukemi

Blodbildningen förändras när man får blodcancer. Det är oftast de blivande vita blodkropparna som av misstag utvecklas till leukemiceller, cancerceller. Leukemicellerna tar över utrymmet i benmärgen och gör så att det inte längre kan bildas tillräckligt med friska blodkroppar.

Orsaken till varför vissa personer drabbas av sjukdomen är okänd, men det finns teorier. Bland de yttre faktorerna misstänks strålning och man tror även att miljögifter och andra kemikalier bidrar till sjukdomen.

Symtom vid leukemi

Vanliga symtom vid blodcancer är att man kan få blåmärken utan orsak. Man kan även lättare få infektioner. Blek- och trötthet är ett vanligt symtom. Dessvärre är dessa symtom vanliga även vid ett antal andra sjukdomar. Skulle man vara rädd över att man har sjukdomen så är det bara att kontakta sin vårdcentral. Sjukvårdsrådgivningen brukar också ge råd och svara på frågor.

Vissa av symtomen man kan ha är:

  • En trötthet så stark att den blir handikappande och som inte försvunner efter några veckor.
  • Att man plötsligt börjar att gå ner i vikt även om man äter samma mat som vanligt.
  • Att man plötsligt får stora blåmärken utan någon anledning.

Behandling vid leukemi

Det finns olika behandlingar beroende på vilken sorts leukemi man har och oftast kombinerar man flera behandlingar. Vid akut blodcancer brukar behandla med cytostatika, även kallat cellgift. Har man kronisk leukemi brukar man också behandlas med cytostatika men även med andra läkemedel.

Cytostatika är ett läkemedel som dödar celler genom att hindra deras celldelning. Cancerceller delar på sig snabbare än vanliga, friska celler och är mer känsliga för cytostatika. Även stamcellstransplantation är ett alternativ både vid akuta och kroniska blodcancersorter. Man brukar även ge personen i fråga glukokortikoider som hjälper till att dämpa inflammation som kan uppstå vid en cellgiftsbehandling. I den här artikeln kan du läsa om hur viktigt det är med näring och kost för att klara en cancerbehandling.

Att få besked om leukemi

Att få reda på att man har blodcancer eller cancer i allmänhet är naturligtvis väldigt jobbigt. Beskedet är omvälvande och livet förändras plötsligt. Beskeded innebär en stark oro eftersom man inte vet hur framtiden kommer att se ut. Förutom själva sjukdomen är behandlingarna och alla sjukhusbesök påfrestande. Det är väldigt vanligt att man känner starka overklighetskänslor. Man kan även känna sig arg och ledsen.

Det är väldigt sällan några problem för den sjukes anhöriga att få finnas på plats under hela behandlingstiden. Detta är något som är bra både för patienten och för familj och vänner.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: