Badsårsfeber orsakas av en grupp av bakterier som kallas vibriobakterier. De förkommer främst i bräckt vatten (som i Östersjön), men kan finnas även i saltvatten och sötvatten.
När vattentemperaturen vid ytan är över 20 grader under en lägre tid ökar risken för att få badsårsfeber. När vattnet är varmt kan bakterierna lättare föröka sig.
Fler fall av badsårsfeber i värmebölja
Varje år får cirka 20 till 150 personer badsårsfeber – fler under de år då det är varmt under långa perioder på sommaren. Under år 2018, som ju var en ovanligt varm sommar, anmäldes det hittills högsta antalet fall av badsårsfeber – 178 personer. Sommaren 2023 ser ut att också bli en mycket varm sommar. Hittills i år har det rapporterats åtta fall av badsårsfeber, men det förväntas bli många fler eftersom juli och augusti är de månader då flest fall inträffar.
Bad med öppna sår – en risk för badsårsfeber
De flesta får inga besvär alls av att bada i vatten som innehåller bakterien. Huden och immunförsvaret skyddar oss från infektion så länge huden är intakt och vi är friska i grunden. Det är framförallt den som har öppna sår och är äldre som har risk att drabbas av badsårsfeber. Även de med nedsatt immunförsvar ligger i riskzonen.
Det är väldigt liten risk att bli smittad genom små ytliga sår som skrubbsår, rivsår, skavsår eller liknande. Det är vid djupare sår, som bensår eller operationssår, som risken för infektion är som störst.
Hur uppstår badsårsfeber?
I stora eller djupa öppna sår kan bakterien ta sig in i kroppen och skapa en infektion. Ibland kan den infektionen bli så allvarlig att man utvecklar sepsis, blodförgiftning. Det kallas då badsårsfeber.
Om bakterien kommer in i hörselgången kan den ge infektion där. Sväljer man vattnet kan man få infektion i tarmen med diarré.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till sjukdomstecken, är kort. Oftast uppträder symtom inom 1–3 dygn, men ibland kan det gå på några timmar.
Badsårsfeber kan inte smitta från person till person.
Symtom vid badsårsfeber
Symtomen vid badsårsfeber är:
- feber
- såret blir rött, svullet och gör ont
- sjukdomskänsla
- snabb försämring med frossa, feber och andra tecken på sepsis.
Diagnos och behandling vid badsårsfeber
Diagnosen ställs genom bakterieodling från såret, hörselgången eller avföringen. Badsårsfeber kräver i stort sett alltid vård och behandling med antibiotika (undantaget vid enbart diarré som symtom), vanligtvis inneliggande på sjukhus.
Så undviker du att få badsårsfeber
- Undvik att bada om du har öppna sår. Det gäller särskilt dig som är äldre eller har en allvarlig sjukdom som påverkar ditt immunförsvar
- Om du får ett sår medan du badar; tvätta det noggrant med tvål och vatten eller med desinficeringsmedel
- Fyll inte pool, badtunnor, plaskdammar osv med vatten från sjö, hav eller annat vattendrag