Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Axeln ur led – behandling och återhämtning

Det är mycket smärtsamt när axeln går ur led. Axeln kan t ex gå ur led om man ramlar rejält och tar emot sig med handen, eller om axeln vrids kraftigt.

Annons:

Att få axeln ur led brukar kallas för luxation. Skulderblad och överarmen möts i axelleden. Skulderbladet skyddar leden i axeln uppåt och bakåt. På framsidan av axeln är det bara muskler som förhindrar att axeln går ur led. Av denna orsak är 9o procent av luxationerna så kallade främre luxationer; axeln går ur led framåt. Smärtan brukar göra att det känns bäst att hålla överarmen på den skadade sidan intill kroppen och sedan stödja upp med andra armen

De flesta som råkar ut för att axeln går ur led blir återställda. Det är dock viktigt att få axelleden på plats igen så fort som möjligt eftersom vävnaden runt axeln kan skadas. Om man en gång fått axeln ur led ökar risken för att det händer igen, speciellt om den gått ur led när man varit yngre.

Om axlarnas anatomi

Axelleden är kroppens mest rörliga led. Den har ett stort rörelseomfång och är till största del uppbygd av tre ben: skulderbladet, nyckelbenet och överarmsbenet. Endast en fjärdedel av axelns ledhuvud har kontakt med ledpannan. Detta bidrar både till den stora möjligheten till rörelse och att axlar som går ur led är en så vanlig skada.

Orsaker att axeln går ur led

Några vanliga orsaker att axeln går ur led är bristande stabilitet och skador. Det är vanligare att drabbas av axelluxationer om man håller på med kontaktsporter. En vanlig orsak är att axeln utsätts för trauma, som t ex en idrottskada, och hamnar ur led. Denna typ av luxationer är framför allt vanligare bland yngre drabbade.

Hos patienter över 40 år kan en axel som gå ur led orsaka andra skador, t ex senskador, nervskador och skelettskador, vilka medför instabilitet i axeln.

Det finns också de som lider av medfödd instabilitet i axlarna. Vid medfödd instabilitet är det inte ovanligt att man har problem med båda axlarna. Axelleden känns lös och som att den glida iväg, t ex när man lyfter saker. Det kan framkalla smärta och orsaka svårigheter i vardagen.

Axeln kan gå ur led vid vardagliga rörelser som att klia sig i nacken eller tvätta håret. Detta beror på att ledkapseln och ledbanden inte fungerar på rätt sätt. Som resultat hålls axelleden inte på plats. Stabiliserande styrketräning av musklerna kring axelleden kan hjälpa över tid.

Behandling av en axel som är ur led

Målet med behandlingen är att genomföra en så kallad reponering, att få axeln att hitta tillbaka i led. Om du tror att axeln gått ur led bör du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Om man inte kan söka vård direkt bör man lägga sig på mage med armen hängande fritt. I vissa fall kan leden i axeln hitta tillbaka till rätt läge av sig själv.

När man kommer till en läkare brukar man få smärtstillande läkemedel, och ibland även muskelavslappnande preparat.

Om det är första gången din axel gått ur led brukar den röntgas för att kontrollera att inget blivit brutet. Sedan brukar leden i axeln dras tillbaka i rätt läge. Detta brukar gå någorlunda enkelt eftersom du har fått smärtstillande innan åtgärden. Om du fortfarande har ont trots smärtstillande kan du bli sövd när axeln dras tillbaka i läge.

Under de första dagarna kan man behöva ett stödjande förband, så kallad mitella. Det kan också behövas en ny röntgen för att kontrollera att axeln kommit på plats på rätt sätt. Efter att axeln gått ur led och kommit på plats igen behöver man lära sig att röra den på rätt sätt igen. Därför kan man behöva träffa en fysioterapeut för att få hjälp med övningar.

Operation kan behövas om stabiliteten i axeln inte kommer tillbaka över en längre tid. Det är framför allt aktuellt för de som har återkommande problem med an axel som åker ur led och de som deltar i riskfyllda sporter eller yrken.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: