Ange ditt sökord

En amöbainfektion kan orsaka symtom som exempelvis magknip, feber och diarré. Foto: Getty Images

En amöbainfektion kan orsaka symtom som exempelvis magknip, feber och diarré. Foto: Getty Images

Amöbainfektion – orsak, symtom & behandling

Amöbainfektion, orsakad av parasiten Entamoeba histolytica, är en sjukdom som kan orsaka allvarliga magproblem, särskilt i områden med bristande sanitet. I denna artikel kommer vi att gå igenom symptom, behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder.

Annons:

Bakgrund om amöbainfektion

Amöbainfektion, kliniskt känd som amoebiasis, orsakas av en encellig parasit, Entamoeba histolytica. Denna infektion kan vara särskilt problematisk eftersom den i vissa fall kan invadera tarmväggarna och orsaka mer komplexa sjukdomstillstånd. Parasiten har en förmåga att överleva i varierande miljöförhållanden och kan infektera människor i alla åldrar. Den smittar främst via förorenat vatten och mat och sjukdomen är särskilt vanlig i områden med otillräcklig vattenrening, dålig sanitet och hygien. Sjukdomen kan vara asymtomatisk eller utveckla allvarliga symtom som dysenteri och leverskador.

Orsaker till amöbainfektion

Du kan få amöbainfektion genom att äta mat som har tvättats med orent vatten eller dricka vatten som innehåller parasiten. Det är också möjligt att få infektionen genom kontakt med smittade individers avföring, vilket gör personlig hygien och handtvätt kritiska i förebyggandet av sjukdomen. Förekomsten av amöbainfektion är därför ofta högre i länder med bristande sanitära resurser. Majoriteten av fallen uppstår efter längre utlandsresor i tropiska eller subtropiska områden. Parasiten lever i tarmen och utsöndras med avföringen. Smittsamheten är högst när diarrén är aktiv, men minskar när symtomen försvinner.

Förebyggande åtgärder vid amöbainfektion

För att förebygga amöbainfektion, bör man vara noggrann med handhygienen, speciellt efter toalettbesök och före måltider, undvika att dricka orent vatten, och vara försiktig med maten i riskområden. Att koka vatten, äta välkokt mat och undvika råa grönsaker och obearbetade mejeriprodukter, kan hjälpa till att minska risken för infektion.

En amöbainfektion förebyggs genom att:

  • endast dricka kokt eller behandlat vatten.
  • undvika råa grönsaker och icke lagad mat.
  • tvätta händerna regelbundet.
  • använd handsprit där det behövs.

Symtom vid amöbainfektion

Symtom vid amöbainfektion kan variera beroende på infektionsstadiet men inkluderar ofta krampliknande magsmärtor, blodig diarré och feber. Vissa personer kan vara bärare av parasiten utan att uppvisa symtom, vilket bidrar till den vidare spridningen av infektionen. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever dessa symtom, särskilt om man varit i områden där infektionen är vanlig.

Vanliga symtom vid amöbainfektion:

  • Lätt feber
  • Diarré
  • Magkramper
  • Vätskeförlust
  • Trötthet
  • Viktminskning

Dessa symtom kan variera i intensitet och varaktighet, och i vissa fall kan du vara smittad trots att du inte har några symtom (asymtomatiskt).

Diagnostisering vid amöbainfektion

För att diagnostisera amöbainfektion krävs PCR- och/eller laboratorietester av avföringsprover för att detektera antingen parasiten eller dess ägg. Detta kan ibland vara utmanande då parasiterna kan ”komma och gå” i avföringen, och flera prover kan behöva samlas in. I svåra fall, där inre organ som levern påverkas, kan blodprov och bildgivande undersökningar som ultraljud, CT eller MR vara nödvändiga för att ställa diagnosen, utvärdera omfattningen av infektionen och identifiera eventuella komplikationer.

Egenvård vid amöbainfektion

Egenvård för personer med amöbainfektion fokuserar på att upprätthålla vätskebalansen genom att dricka mycket vatten, vätskeersättning kan vara fördelaktigt för att ersätta förlorade elektrolyter. Det är också viktigt att vila och undvika fysisk ansträngning medan man återhämtar sig. Man bör vara extra försiktig med mat- och vattenhygien för att undvika ytterligare infektion. Var extra noggrann med handhygienen för att undvika att sprida infektionen.

Behandling vid amöbainfektion

Amöbainfektion behandlas med antibiotika.

För att minimera risken att smitta andra är det viktigt att:

  • inte arbeta när du har diarré, extra viktigt om du arbetar inom vården eller med oskyddade livsmedel.
  • tvätta händerna noggrant efter toalettbesök, före matlagning och före måltider.
  • använda flytande tvål och en egen handduk.
  • hålla toalettstolen och tvättstället rent.
  • tvätta händerna noggrant efter blöjbyten och håll skötbordet väl rengjort. Använda blöjor ska förpackas i plastpåsar och slängas med vanligt sopavfall.
  • undvika att bada i pool eller bassäng i minst en vecka efter att diarrén har upphört och avföringen har normaliserats.
  • om du arbetar med oskyddade livsmedel, meddela omedelbart din arbetsledare om du är smittad. Amöbainfektion är en smittspårningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen, och du är skyldig att samarbeta i smittspårningen för att hitta smittkällan eller andra möjliga smittade individer.

Att leva med amöbainfektion

Även efter behandling kan det ta tid att helt återhämta sig från en amöbainfektion. Uppföljande läkarbesök och tester kan vara nödvändiga för att säkerställa att infektionen inte har återvänt. Det är viktigt att fortsätta att vara vaksam på hygien och att vara uppmärksam på tecken på återinfektion. De flesta som får behandling återhämtar sig helt, men det är viktigt att följa alla medicinska råd och att vara medveten om riskerna för att minska chansen för återinfektion.

Senaste forskningen om amöbainfektion

Det pågår ständigt forskning om nya diagnostiska- och förebyggande metoder och nya behandlingsalternativ för amöbainfektion. Nya läkemedel och vacciner utvecklas för att effektivt bekämpa och förhindra infektionen. Forskare studerar även parasitens genetik och biologi för att bättre förstå dess livscykel och utveckla målriktade behandlingsstrategier.

Läs om antibiotikabehandling.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: