Vårtor orsakas av vårtvirus från gruppen Humant Papillomvirus. Det finns fler än 200 olika typer av papillomvirus.
Du smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan. Vårtviruset trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.
Det tar cirka ett halvår från smittotillfället till dess att vårtan väl dyker upp. Vårtor är ofarliga men kan kännas missprydande och göra ont, därför ska du behandla dem så du slipper gå med obehag.
Därför får du vårtor
Vårtor orsakas av virus och kan smitta. Det finns flera olika typer av vårtvirus. Vårtviruset trivs i varma, fuktiga miljöer och sprids därför lätt på platser som simhallar och liknande där man vistas barfota. Vårtor kan även smitta via direktkontakt.
Fakta om vårtor:
- Vårtor är en av de vanligaste infektionerna i världen.
- Vårtor har hög smittorisk.
- Det finnsfler än 200 olika virus.
- Viruset trivs i varm fuktig miljö, t ex i badhus och idrottsanläggningar.
- Det måste finnas en öppning i huden där viruset tränger in, som sprickor och sår.
- Har man smittats ska man inte fila på vårtan. Det yttersta skiktet smittar och riskerar att smitta andra och även till flera ställen över kroppsdelen.
- En vårta är en ofarlig svulst
- Kan både växa utåt och inåt.
- Förekommer främst på händer och fötter där de kan se ut på en mängd olika sätt.
- En del får endast en vårta, andra många fler. Upp till 10-20 är inte ovanligt.
- En ny vårta är vanligtvis lättare att behandla än om den suttit en längre tid.
Vissa människor får bara en vårta medan andra kan ha fler. Det är inte ovanligt att ha upp till 10-20 vårtor. Oftast är det lättare att bli av med nya vårtor än de som funnits där i många år.
Symtom vid vårtor
En vårtas utseende kan variera. Vissa växer inåt, vilket är vanligast på fotsulorna. Några växer utåt och får formen av ett blomkålshuvud. Dessa är vanligast på händerna och resten av kroppen.
Vårtor kan försvinna av sig självt, men normalt sett tar det lång tid. De flesta vårtor försvinner inom två år men vissa kvarstår. Vårtorna kan även återvända efter behandling och det är inte ovanligt att några har vårtor i tiotals år.
Barn drabbas oftare av vårtor än vuxna
Barn är mer benägna att få vårtor än vuxna. Detta beror främst på att barn inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. Studier har visat att mer än 1/3 av alla barn under 12 år drabbas av vårtor. Det är inte ovanligt att barn har flera vårtor.
Men även vuxna kan drabbas av vårtor, vilket oftast beror på nedsatt immunförsvar.
Behandling av vårtor
Myrsyra. Behandling med myrsyra är en metod som enligt olika publicerade kliniska studier, t.ex. i International Journal of Dermatology 2001, visar att mer än 90 procent av vårtorna försvinner. Behandling med myrsyra har i dessa studier visat sig vara mycket effektiv, smärtfri och även lämplig för barn. I genomsnitt krävdes 4 till 5 behandlingar, men efter 12 behandlingar visade sig mer än 90 procent vara fria från vårtor. Myrsyra torkar effektivt ut vårtan på djupet. Kroppen stöter därefter själv bort vårtan. Lösningen absorberas direkt in i vårtan och lämnar inga ärr. Vid korrekt användning är den helt smärtfri och är därför extra lämplig för barn diabetiker och vid många vårtor. En behandling i veckan gör det till en enkel metod.
Andra metoder har varit olika vårtmedel, eller att försöka skära, frysa eller bränna bort vårtorna.
Salicylsyra. Det finns flera olika krämer, geléer, lotioner och impregnerade plåster på marknaden. Den aktiva ingrediensen i de flesta är salicylsyra, som verkar genom att förstöra den hudförhårdnad som vårtan består av. Förhårdnaden kan sedan skrapas bort.
TCA-gel (Triklorättiksyra). En gel för kemisk peeling. Denna metod är inte lämplig för mer vårtor än tre, barn under 4 eller gravida eller ammande kvinnor. Det tar mer än 15 minuter för gelen att torka/penetrera.
Kryoterapi (frysning). Vårtan behandlas med flytande kväve vid en temperatur av -196 °C. Större vårtor kan kräva flera behandlingstillfällen med tre till fyra veckors mellanrum. Man fryser ner själva vårtan och några millimeter omkring. Behandlingen kan ibland upplevas som smärtsam. Nedfrysningsbehandling finns också för hemmabruk. Behandlingen kan behöva upprepas.
Kirurgi. Kirurgiskt avlägsnande av vårtor är ibland framgångsrikt. Ingreppet kan vara förenat med ett visst obehag och det tar flera veckor för området att läka fullständigt.
Diatermi. Metod som förstör vävnad med hjälp av elektricitet. Bortbränning är en effektiv behandling av vårtor, men den lämnar ärr.
Laser. Laserkirurgi kan bli aktuell för stora vårtor eller större områden av vårtor. Brukar normalt inte medföra ärrbildning. Såret kan smärta i några dagar.
Förebygg vårtor – använd badtofflor
Det tar cirka ett halvår från smittotillfället till dess att vårtan väl dyker upp. Vårtor är ofarliga men kan kännas missprydande och göra ont, därför ska du behandla så du slipper gå med obehag.
Tänk på att om du regelbundet vistas i allmäna våtutrymmen som simhallar och duschrum är en god förebyggande och enkel åtgärd att helt enkelt ta för vana att använda badtofflor.