Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Allt om visdomständer – smärta och andra besvär

Visdomständer är en vanlig källa till olika tandproblem och det allra vanligaste är att man får ont i en visdomstand. Visdomständerna sitter allra längst bak i käken och de kan orsaka t ex inflammation, tandskador och tandköttsproblem.

Annons:

Det vanligaste problemet med visdomständer är att man får ont. Smärtan kan göra att det blir svårt att gapa, leda till infektioner med feber och att man blir svullen i tandköttet eller kinden. Tandköttet kan också bli inflammerat när en visdomstand bryter fram genom tandköttet.

Antalet visdomständer varierar. De flesta får fyra men det finns även de som inte får några alls. Vuxna har mellan 28 och 32 tänder beroende på hur många visdomständer man får. Tänderna är fästa i tandköttet som i sin tur sitter fast i rothinnan och käken. Vissa har visdomständer i käken som aldrig bryter fram och visar sig i munnen. När man röntgar sig hos tandläkaren kan man se om man har visdomständer som inte kommit fram.

Namnet ”visdomstand” kommer från att man får tänderna vid en ålder då man enligt gammal tro bör ha uppnått en viss nivå av visdom. En visdomstand kallas för ”wisdom tooth” på engelska. En vanlig missuppfattning är att visdomständerna skulle vara av sämre kvalitet än de andra tänderna. Så är det oftast inte, även om kvaliteten på visdomständer ibland kan variera.

Varför får man problem med visdomständer?

Problem med visdomständer uppkommer ofta eftersom det är brist på plats i tandraden. Visdomständerna kommer ut sist, vanligtvis mellan 16 och 25 års ålder, vilket kan orsaka platsbrist. En visdomstand kan orsaka skador och belastning på närliggande tänder när den är på väg ut. Exempelvis kan visdomstandens topp, tandkronan, krocka med roten på en annan tand och orsaka problem.

Visdomständer kan även göra att tandköttet svullnar och hamnar på en annan tands tuggyta, något som kan vara smärtsamt.

Det kan vara svårt att hålla rent kring visdomständer. De sitter långt bak och kan vara svåra att komma åt på rätt sätt med tandborsten. Många gånger är tänderna också täckta av ett lager slemhinna som gör det ännu svårare att komma åt. Något som försvårar ytterligare är att slemhinnan kan skadas av tandborstningen och blöda och göra ont.

Inflammation i tandköttet

Problem med visdomständer kan leda till att man får en inflammation i tandköttet. Irritationen kan leda till en ganska långvarig inflammation eftersom en visdomstand kan ta ganska lång tid på sig att bryta sig ut. Akuta inflammationer med svullnad, feber och svårigheter att gapa kan ibland uppstå till följd av en bakterieinfektion. Om svullnaden sprider sig nedåt halsen bör man alltid genast söka vård hos en tandläkare eller läkare. En svullnad som sprider sig mot halsen kan orsaka andningssvårigheter.

Hål (karies)

Om man får hål (karies) i en visdomstand kan det ibland inte vara värt att laga. Vissa visdomständer kan vara svåra att komma åt för tandläkaren. Ibland kan den som har visdomstanden tycka att det inte är värt att laga den rent ekonomiskt. Om tanden inte lagas blir alternativet istället att ta bort den, eftersom en tand med hål bara förvärras och orsakar mer besvär med tiden.

Cystor

Ett annat problem som kan uppstå med visdomständer är cystor. Cystor, vätskefyllda blåsor, kan i vissa fall bildas i hinnan runt tandkronan. När en cysta bildas kan det bli trångt runt visdomstanden, både neråt käkbenet och åt sidan mot de andra tänderna. I många fall upptäcks inte cystorna förrän man opererar bort visdomstanden. Även cystorna brukar vanligtvis tas bort om de upptäcks på det sättet.

I vissa fall har en visdomstand som kommit ut skadat en annan tand så mycket att den andra tanden istället tas bort. Då behålls istället visdomstanden i tandraden eftersom den är i bättre skick.

Behandling av visdomständer

Visdomständer som ställer till problem brukar opereras eller dras ut. I vissa fall kan det orsaka mer problem när man tar bort en visdomstand, t ex när tanden är lagrad djupt i benet hos äldre personer. Det kan vara svårt att hålla rent och läka ordentligt. Hos yngre personer brukar visdomständer som orsakar problem som regel tas bort.

När du tar bort en visdomstand får du lokalbedövning och smärtlindring. Om du lider av tandvårdsrädsla kan du få lugnande medicin eller bli sövd under operationen. Om du blivit sydd när du tagit bort din visdomstand brukar du återvända efter ungefär en vecka för att ta bort dina stygn.

Ibland kan man få ont och bli lite svullen i några dagar, i undantagsfall uppåt en vecka, efter att ha tagit bort en visdomstand. Smärtstillande läkemedel är ett bra sätt att lindra besvären. Man kan blöda lite i munnen och känna blodsmak i någon dag eller några dagar efter att ha tagit bort tanden.

Efter att en visdomstand tagits bort brukar man inte få äta eller dricka under några timmar. Om bedövningen sitter i kan det vara bra att vänta tills man börjar känna lite mer i munnen eftersom man annars kan råka bita sig i munnen av misstag när man tuggar.

Det viktigaste efter operationen är att bibehålla en god munhygien för att undvika infektioner och andra komplikationer. Fråga din tandläkare om du har frågor kring hygien efter en operation eller dina visdomständer i allmänhet.

När bör man söka vård för en visdomstand?

Du bör kontakta din tandläkare om du får tydlig värk och svullnad i en visdomstand. Om du får en svullnad nedåt halsen bör du kontakta en tandläkare eller läkare direkt.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: