Ange ditt sökord

Behandlingen varierar utifrån vilken typ av tumör det rör sig om.  Foto: Shutterstock

Behandlingen varierar utifrån vilken typ av tumör det rör sig om. Foto: Shutterstock

Hjärntumör kan visas sig genom huvudvärk, men det finns även andra tecken på sjukdomen. Foto: Shutterstock

Hjärntumör kan visas sig genom huvudvärk, men det finns även andra tecken på sjukdomen. Foto: Shutterstock

Man brukar dela in hjärntumörer i två huvudgrupper - godartade tumörer och elakartade tumörer.  Foto: Shutterstock

Man brukar dela in hjärntumörer i två huvudgrupper - godartade tumörer och elakartade tumörer. Foto: Shutterstock

Hjärntumörer – orsak, symtom och behandling

När man får hjärntumörer så innebär det att man har någon form av tumörsjukdom i hjärnan. Tumören kan i sin tur vara antingen godartad eller elakartad, det vill säga cancer. Beroende på vilken typ av tumör det är så kan man ha olika möjligheter att bli frisk.

Annons:

Hjärntumörer är relativt ovanligt och den kan uppstå i alla åldrar, det är dock vanligast med tumörer i hjärnan när man är över 60 år. Det är nästan lika många kvinnor som män som drabbas av sjukdomen.

Varför får man hjärntumörer?

Kroppen är byggd av miljarder celler. Cellerna ersätts hela tiden med nya genom att dela sig. När cellerna delar på sig fördubblar den hela sitt innehåll, då blir det två celler. I normala fall så fungerar celldelningen men om en skada skulle uppstå kan cellen tappa sin förmåga att kontrollera delningen. När det händer bildas med tiden en tumör genom att cellerna klumpar ihop sig.

Man brukar dela in hjärntumörer i två huvudgrupper – godartade tumörer och elakartade tumörer. Elakartade tumörer är cancertumörer. Lite mer än hälften av hjärntumörerna är cancertumörer. Många cancerformer sprider sig till andra delar av kroppen, detta är väldigt ovanligt för hjärntumörer.

Symtom vid hjärntumör

Symtomen varierar beroende på vart någonstans tumören sitter.

Några vanliga symtom vid hjärntumörer är:

  • Epileptiska anfall
  • Påverkan på syn
  • Påverkan på tal
  • Påverkan på hörsel
  • Svår huvudvärk
  • Yrsel

Illamående kan också vara ett tecken. Dock så brukar huvudvärk, yrsel och illamående ofta ha andra orsaker. Det finns även tecken som andra personen än den drabbade märker av först. Personlighetsförändringar är ett sådant tecken. Ett vanligt symtom på en tumör i hjärnan är en förlamning av en kroppsdel. Det brukar börja med en fot som inte lyder, men med tiden så sprider sig förlamningen och man tappar kraften i hela benet. 

Hur behandlar man hjärntumörer?

Behandlingen varierar utifrån vilken typ av tumör det rör sig om. Det är vanligt att man opererar bort tumören om det är möjligt. Skulle det vara en elakartad tumör så brukar man strålbehandlas och även få cellgift.

När man får en operation så tas det även vävnadsprov för att läkaren ska kunna fastställa vilken sjukdom det rör sig om. Under operationen så försöker kirugen att ta bort hela tumören, men ibland är det inte möjligt. Då tas så stor det som möjligt bort för att bromsa tumörens återväxt.

På operationsavdelningen sövs man och en liten del av håret rakas bort. Kirurgen gör en öppning i skallbenet. När man har lokaliserat hjärntumören tas så mycket som möjligt bort. Kirurgen är väldigt noggrann med att skona vävnaden runt omkring. För att inte den friska vävnaden ska komma till skada så brukar man suga bort tumören. Efter operationen sätts skallbenet fast igen.

När bör man söka vård för hjärntumörer?

Skulle man vara orolig över att man har hjärntumörer så kan man ta kontakt med sin vårdcentral.

Skulle man ha mer akuta symtom så ska man genast ringa 112. Akuta symtom kan vara att man får förändrad känsel i någon kroppsdel, att man förlorar syn och får svårt att prata. Hjärntumörer är allvarliga och det är bättre att vara säker på att man inte är drabbad än att riskera något.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: