Ange ditt sökord

Korrekt hanterad utgör fisk sällan något problem men felaktigt hanterad kan det i värsta fall leda till fiskförgiftning, histaminfögiftning. Foto: Shutterstock

Korrekt hanterad utgör fisk sällan något problem men felaktigt hanterad kan det i värsta fall leda till fiskförgiftning, histaminfögiftning. Foto: Shutterstock

Allt om histaminförgiftning (scombrotoxisk fiskförgiftning) – vilka fisksorter kan orsaka förgiftning?

Fiskförgiftning, även kallat histaminförgiftning eller scombrotoxisk fiskförgiftning, kan uppstå om du äter fisk som blivit felaktigt hanterad. Symtomen, som uppstår relativt snabbt, är bland annat intensiv rodnad i ansiktet och en hettande och stickande känsla.

Annons:

Det händer då och då att restauranger eller livsmedelsbutiker serverar fisk där råvaran har blivit felaktigt hanterad eller tillagad och då kan du drabbas av histaminförgiftning, som är en förgiftning och inte en infektion.

Därför kan du drabbas av fiskförgiftning

Om fisk hanteras eller tillagas felaktigt kan ett bakteriegift, toxin, bildas i fisken. Då fisken hanteras felaktigt växer bakterierna och troligen är flertalet olika bakterier inblandade.

Genom att äta förgiftat fiskkött kan man drabbas av histaminförgiftning. Det har även rapporterats efter förtäring av andra livsmedel med höga halter av histamin, som vissa hårda ostar.

Vilka fisksorter kan orsaka förgiftning?

Förgiftningen uppkommer huvudsakligen efter att du har ätit dåligt hanterad fisk tillhörande familjen Scombridae.

Dessa fiskar innehåller hög halt av histidin som kan omvandlas till histamin.

Fisksorter som kan orsaka förgiftning

  • Makrill
  • Tonfisk
  • Bonito
  • Sardiner
  • Mahi mahi
  • Svärdfiskar

Symtom vid fiskförgiftning

Sjukdomssymtomen vid fiskförgiftning liknar den man kan se vid histaminfrisättning i kroppen, därav namnet histaminförgiftning. Du insjuknar relativt snabbt, redan inom 15-60 minuter efter att du har ätit av fisken kan du märka av symtomen och alltid inom tre timmar. Först brukar pepparsmak och värmekänsla i munnen uppstå, därefter kommer hudrodnad, eventuell urtikaria och klåda.

Vanliga symtom vid fiskförgiftning

  • hettande, stickande känsla
  • kraftig huvudvärk
  • pepparbitter smak i munnen
  • intensiv rodnad, främst i ansiktet
  • hjärtklappning
  • “oro i kroppen”
  • ibland diarréer, magont och andningsbesvär (ej kräkningar)

Behandling vid fiskförgiftning

Även om symtomen kan upplevas som både obehagliga och skrämmande är de i regel ganska ofarliga, går över inom några timmar och lämnar inga bestående men. Om du är orolig ska du däremot alltid ta kontakt med vården för vidare råd. Diagnosen ställs vanligtvis på den kliniska bilden och man kan även verifiera diagnosen om det finns möjlighet för snabb provtagning av själva livsmedlet.

I regel behövs ingen behandling men om du uppsöker vården kan man sätta in exempelvis kortison. Man kan även behandla med med antihistaminer samt eventuell bronkodilatantia och adrenalin. Vanligtvis går symtomen dock över mellan 12-24 timmar efter att de uppkommit.

Förebyggande åtgärder och anmälan

Vad gäller förebyggande åtgärder avser det främst livsmedelsbranschen i form av att hålla efter de regler om korrekt hantering som återfinns och som gäller såväl transport som förvaring och tillagning. Korrekt kylförvaring av fisk och korrekt hantering när man tillagar den förebygger förgiftningen.

Det finns ingen anmälningsplikt enligt smiddskyddslagen när det kommer till histaminförgiftning däremot ska den enligt livsmedelslagen anmälas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen om förgiftningen har uppstått vid så kallad yrkesmässig hantering av fisken, till exempel vid servering och förtäring på restaurang. En anmälan till landstingets smittskyddsläkare rekommenderas också. Det är viktigt att anmälan sker så snart som möjligt för att förhindra eventuell ytterligare spridning av smitta.

Fakta Fall av fiskförgiftning

Folkhälsomyndigheten rapporterar att vid ett tillfälle insjuknade minst 15 personer efter att ha ätit stekt makrill på restaurang. Enligt uppgift hade fisken inte kylförvarats före beredning och tillagning. År 1999 insjuknade tio personer efter att ha ätit gravad och stekt barracudafisk på en restaurang. Fisken visade sig innehålla 200–2 000 mg histamin/kg. Elva av 96 personer drabbades av akut histaminförgiftning cirka 30 minuter efter att de ätit lunch. Nio av dem fick föras till sjukhus. Symtomen var rodnad, utslag och hjärtklappning. Fisken har importerats fryst till Sverige och troligen har fisken hanterats olämpligt vid fångsten.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, Giftinformationscentralen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: