Ange ditt sökord

Flygrädd? Du är inte ensam, och det finns hjälp att få.  Foto: Shutterstock

Flygrädd? Du är inte ensam, och det finns hjälp att få. Foto: Shutterstock

Allt om flygrädsla (aviofobi, aerofobi)

Flygrädsla, även kallat aviofobi eller aerofobi, är en rädsla för att färdas med flygplan. Som så många andra fobier är flygrädslan irrationell och den kan grunda sig i flera olika saker som har med flygande att göra.

Annons:

De flesta av oss har någon typ av specifik fobi eller rädsla. Det typiska kännetecknet för en fobi är att rädslan inte står i proportion till hur farligt det man är rädd för egentligen är. Spindelfobi, klaustrofobi (rädsla för trånga utrymmen), höjdrädsla och ormfobi är några andra vanliga fobier.

Kan leda till missade upplevelser

Om fobin har en stor påverkan på vardagen kan man behöva söka vård för att få kontroll över den. Ofta växer fobin och dess effekt på livet med tiden om man inte gör något åt den. Katastroftänkandet kan bli kraftigare samtidigt som man hittar på utarbetade strategier för att undvika det man är rädd för.

Flygrädsla kan t ex leda till att man går miste om upplevelser, får svårt att resa i arbetet eller inte kan träffa familj eller vänner. Om inte annat kan flygresorna bli en traumatisk upplevelse som försämrar kvaliteten på semesterresor och andra annars positiva delar av livet. Utan flygrädsla kan flygresan istället bli en del av semesteravkopplingen, eller åtminstone något man inte längre är rädd för.

Orsaker till flygrädsla

Vi är alla olika och flygrädslan kan ofta vara för vissa speciella saker som har med flygande att göra.

Okunskap om flygplans faktiska säkerhet och tidigare dåliga erfarenheter av flygningar är två vanliga grundorsaker till flygrädsla.

Flygolyckor

När man ser eller läser nyheter kommer man ibland i kontakt med flygolyckor. Man kan få intrycket av att det är vanlig företeelse, och att det är farligt att flyga. Varje dag färdas dock otroliga mängder människor med flyg utan att det uppstår några problem. Dessa talas det inte om i media.

Rädslan för krascher är ofta kopplad till att man är rädd för att en motor går sönder eller att en vinge ramlar av. Flygningar kan lätt bli till en utdragen ångestsituation där man lyssnar efter avvikande ljud i motorerna eller tittar på kabinpersonalens ansiktsuttryck för att hitta fel. Tvärtemot vad rädslan säger så är flyg ett av de absolut säkraste sätten att färdas på.

Incheckning och säkerhetskontroll

Incheckningar och säkerhetskontroller kan vara långdragna och frustrerande. Om man har flygrädsla har man ofta en kringliggande ångest. Det kan vara svårt att packa på ett effektivt sätt, och koncentrationssvårigheterna kan göra att man t ex får med sig fel saker i handbagaget och blir stoppad. Tidspress och trängsel kan bidra ytterligare.

Flygplatsupplevelsen kan bli till en negativ erfarenhet som ökar ångesten kring flygresan.

Instängdhet i flygplanet

Flygningar är en trång situation och vissa upplever ett obehag av instängdheten i kabinen. Det finns ingen möjlighet att ta sig ut och det personliga utrymmet är begränsat.

Rädslan för instängdheten kan orsakas av klaustrofobi eller vara en del av en övergripande flygrädsla.

Start och landning

För vissa är start och landning den absolut värsta delen av en flygresa. Flygplanet låter mer än vanligt och man kan utsättas för turbulens och obehagliga intryck.

När planet är uppe på en konstant höjd finns ett relativt lugn i jämförelse med starten och landningen.

Terrorism

Terrorism och flygkapning är en vanlig orsak till flygrädsla. Precis som flygolyckor på grund av motorfel är det en extremt ovanlig företeelse.

Rapporter från media kan skapa en annan bild som bidrar till flygrädslan.

Tryck och öronsmärta

Vissa upplever obehag i öronen under flygningar. De som är känsliga för tryckförändringar kan få kraftiga smärtor i öronen, speciellt när planet stiger eller sjunker.

Dåliga erfarenheter av öronbesvär kan leda till eller vara en del av flygrädslan.

Turbulens och luftgropar

De flesta av oss som flyger någorlunda regelbundet har varit med om turbulens och så kallade ”luftgropar” som gör att planet plötsligt sjunker. Detta är till och med något som upplevs som obehagligt för många personer som inte lider av flygrädsla. För en person med flygrädsla kan det bli ytterligare ett trauma som gör att flygresor blir något som associeras med stor ångest.

En skrämmande flygning på grund av turbulens eller dåligt väder kan till och med vara den utlösande faktorn.

Symtom på flygrädsla

Kraftig flygrädsla brukar leda till typiska ångestsymtom som:

  • Hjärtklappning
  • Yrsel
  • Muntorrhet
  • Svettningar

Symtomen börjar oftast en tid innan flygresan. Det kan leda till sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och irritation en period innan. Ofta växer ångesten ju närmre flygresan man kommer.
Tips för att lindra flygrädslan

Alkohol innan flygning är vanligt – men det kan förstärka rädslan

Det är vanligt att flygrädda lindrar sin rädsla med alkohol innan flygningen.

Förutom att det inte är ett särskilt konstruktivt sätt att hantera rädslan, finns även risken att alkoholen istället ger känslan av att man tappar kontrollen ytterligare.

Hitta ett sätt att distrahera hjärnan från flygningen

En flygrädd person spenderar ofta en flygning med att leta efter avvikande ljud från motorn eller flygplanets andra system. Om möjligt kan det vara bra att distrahera sig med andra aktiviteter som minskar ljudintrycken på flygplanet.

Att lyssna på musik, läsa en bok, spela ett spel eller titta på en film kan blockera bort vissa av intrycken och ge flygresan en mer vardaglig känsla.

Lugnande medel – en tillfällig lösning

Lugnande medel kan fungera, men det är viktigt att veta att det kan vara en del av ett undvikande beteende. Det kan lindra symtomen av fobin.

Dock tar man inte tag i den eller dess bakomliggande orsaker på lång sikt.

Lär dig om flygande och flygplan

Fobier och ångest grundar sig ofta i irrationellt katastroftänkande. Kunskap kan motverka den typen av tankar. Faktum är att flygande är ett av de säkraste transportmedlen som finns, det är t ex långt mer säkert än att färdas i biltrafiken, speciellt vid utlandssemestrar.

Om du läser på om flygsäkerhet lär du dig snart att många av olycksorsakerna du är rädd för är närmast obefintliga.

Ta god tid på dig och undvik stress i samband med resan

Upplevelsen på flygplatsen och på väg till flygplatsen kan bli en förvärrande faktor om man stressar. Ha goda marginaler och låt eventuella hinder ta sin tid utan att de skapar stress. Läs på om resvägen till flygplatsen.

Försök att även sova och äta ordentligt i samband med resan för att vara i så bra form som möjligt.

Behandling av flygrädsla

Den mest effektiva behandlingen av flygrädsla är KBT (kognitiv beteendeterapi). KBT är en behandlingsmetod som fokuserar på att patienten lär sig nya, mer konstruktiva tankemönster. Katastroftänkandet och de skadliga tankemönstren utmanas.

Det finns många KBT-baserade kurser för att bota flygrädsla och prognoserna ser generellt bra ut om man engagerar sig i sin behandling och gör sitt bästa för att utmana rädslan.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: