Ange ditt sökord

 Om ett finger börjar kröka sig kan det vara ett första tecken på sjukdomen Dupuytrens kontraktur. Foto: Shutterstock

Om ett finger börjar kröka sig kan det vara ett första tecken på sjukdomen Dupuytrens kontraktur. Foto: Shutterstock

Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) – symtom och behandling vid krokiga fingrar

Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan, är en bindvävssjukdom som kan leda till att dina fingrar kröker sig. Symtom som att fingrarna inte längre kan räta ut sig och att det förekommer ömhet kan komma smygande, men det finns behandling att få.

Annons:

Dupuytrens sjukdom kallas ibland ”vikingasjukan”, då den är vanlig bland nordbor. Sjukdomen är vanligare hos män och risken att drabbas ökar med stigande ålder. Om du besväras av krokig penis, Peyronies sjukdom, kan du läsa mer om orsak, symtom och behandling i den här artikeln.

Dupuytrens kontraktur – krokiga fingrar

Dupuytrens kontraktur är en bindvävssjukdom som kan leda till att fingrar kröks i ett fixerat läge vilket kan vara mycket handikappande. I Sverige drabbas ungefär var femte man över 60 år och för kvinnor är andelen lika stor när de har passerat 80 år. Vid Dupuytrens kontraktur har du en förändring i ämnet kollagen i handflatans bindvävsplatta. Det är kollagenet som ger fasthet och styrka åt kroppens vävnader och vid Dupuytrens kontraktur blir bindvävsplattan kortare och tjockare.

Det är en progressiv och delvis ärftlig bindvävssjukdom, men man vet inte varför den uppstår. Riskfaktorer och tillstånd som skulle kunna ha ett samband med Dupuytrens kontraktur är:

  • Alkohol
  • Rökning
  • Diabetes
  • HIV

Det skulle även kunna handla om skador och nötning som påverkar kollagenet. Det är inte ovanligt att män som drabbas av Dupuytrens kontraktur även drabbas av krokig eller sned penis, Peyronies sjukdom.

Symtom vid Dupuytrens kontraktur – krokiga fingrar

Sjukdomen utvecklas vanligtvis långsamt och under lång tid. I ett tidigt stadium av sjukdomen bildas ofta en hård knut i handflatan. Det gör sällan ont men kan vara öm. När bindvävsplattan blir kortare bildas en hård sträng under huden i riktning mot dina fingrar. För vissa utvecklas sjukdomen så att fingrarna dras ihop och blir böjda, vanligtvis lillfingret och ringfingret. Även om många inte behöver söka vård kan detta upplevas som besvärligt och i värsta fall ge försämrad livskvalité och då kan behandling ändå bli aktuellt.

Diagnos och behandling vid krokiga fingrar

Vid Dupuytrens kontraktur krävs endast att läkaren undersöker handen och konstaterar besväret. Det kan dock vara viktigt att mäta själva krökningen på fingret för att kunna se resultatet av den behandling man väljer. Om du har svårt att använda handen behöver du vanligtvis behandling.

Behandling av krokiga fingrar

Det finns två behandlingsmetoder som används vid Dupuytrens sjukdom; nålbehandling och kirurgi.

En behandlingsmetod kallas nålfaciotomi, där man ges nålstick genom huden för att dela de hårda bindvävssträngar som orsakar att fingrarna dras ihop. Man behöver endast lokalbedövning och ingen kirurgi krävs, men det finns en något högre risk att sjukdomen återkommer än vid kirurgi. Detta görs på en handkirurgisk eller ortopedisk mottagning.

Om nålfaciotomin inte hjälper eller vid svårare besvär kan man behöva en operation. Läkaren opererar då bort den förtjockade bindväven i handflatan och man får lokalbedövning eller narkos. Detta läker på två till fyra veckor, men längre sjukskrivning kan krävas vid arbete där handen är i ett utsatt läge.

Det är viktigt att man tränar handen efteråt, vilket motverkar att lederna i fingrarna blir svullna eller stela. I rehabiliteringen ingår att du får hjälp att röra på, aktivera och använda handen igen, något som kan ha begränsats till följd av krokiga fingrar. Tack vare behandling och rehabilitering kan du förhoppningsvis återfå förmågan att använda din hand som vanligt igen.

Tidigare har man även kunnat få behandling med injektioner, men detta görs inte längre i Sverige. Då injicerade man ett enzym lokalt som bröt ned bindväven. Därefter gjorde man ett återbesök hos läkare som under lokalbedövning rättade till fingret. Man slapp kirurgi och behandlingsmetoden kunde upprepas om sjukdomen kom tillbaka.

Att leva med krokiga fingrar

För de allra flesta innebär Dupuytrens kontraktion inte någon större begränsning, men i vissa fall kan det vara mycket handikappande och orsaka svårigheter att utföra vardagliga sysslor som att köra bil, tvätta sig i ansiktet, hålla i föremål, skriva på tangentbord eller utöva olika idrotter. Eftersom det finns ett samband mellan Dupuytrens kontraktur och rökning och alkohol är det viktigt att se över sin livsstil.

Anita Holsten fick symtom i 64-årsåldern, men sökte hjälp först tre år senare.
-När mitt lillfinger började böja sig lite i toppen tänkte jag inte på det, men sen blev det värre och till slut gick det inte att räta ut fingret. Plötsligt kunde jag inte torka av bordet med disktrasan eller tvätta mig i ansiktet utan att få fingret i ögat eller näsan. Värst var när jag skulle hälsa på någon och ta i hand. Då fick de mitt finger mitt i handflatan – det kändes riktigt jobbigt.

Idag finns det effektiva behandlingsmetoder som hjälper dig som drabbats av Dupuytrens kontraktur. Sök vård om du har besvär av krokiga fingrar!

Annons:

Källor:

https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Dupuytrens-kontraktur-/, https://www.doktorn.com/artikel/nytt-l%C3%A4kemedel-mot-%E2%80%9Dvikingasjukan%E2%80%9D,

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: