Vad är akne?
Akne är ett samlingsnamn för finnar och pormaskar.
Finnar är röda inflammerade talgkörtlar – upp till cm-stora knölar i huden – ibland med en varblåsa i mitten. Pormaskar (komedoner) är tilltäppning av utförsgången för talgkörteln. Om denna propp sitter nere i huden ses hudfärgad knottra (sluten komedon), sitter proppen i utförsgångens mynning ses en svart prick (öppen komedon). Det är melanin – alltså pigment – som bildar det svarta. Om du mycket försiktigt klämmer på en svart prick och den då lossnar så är det en pormask. Det är mycket viktigt att inte klämma på finnar för då får man mer inflammation med rodnad och risk för ärrbildning. Akne är vanligast under tonåren men har i sig inget med tonår att göra. Akne kan finnas kvar långt upp imedelåldern.
Akne i ansiktet
Det är mycket vanligt att man har både torr och fet hud i ansiktet samtidigt. Ofta har man fet hy kring och på näsan och i pannan, områden där talgkörtelproduktionen är störst.
Akne på andra delar av kroppen
Akne kan mycket väl sitta bara på bröst och rygg och mekanismen för uppkomst är samma som för all akne d.v.s en påverkan av testosteron – manligt könshormon – på talgkörtlarna leder till proppbildning i utförsgången, bakteriefloran i talgkörteln drar igång inflammation som får talgkörteln att spricka. Akne på hals och rygg ses ofta som djupa ömmande knölar som inte tömmer sig med var utan endast börjar blöda om man klämmer – vilket man absolut inte skall göra. Om det kommer blod och vävnadsvätska betyder det att vävnaden blivit ordentligt skadad och risk finns för ärrbildning.
Faktorer som påverkar
Akne är en så kallad multifaktoriell sjukdom. Faktorer som spelar roll är ärftlighet, talgproduktion, hormoner, bakterier, keratinisering (hornbildning) i follikelmynningar (pormaskar), och inflammation. För de flesta spelar kosten ingen roll. Man kan alltså inte peka ut orsaken till varför någon person får akne.
Behandling
Aknebehandling styrs av vilken typ av akne man har. Ytligare akne behandlas med olika utvärtes läkemedel. Om man har litet mildare akne med enstaka papler och pustler är kombination av till exempel bensoylperoxid och azealainsyra bra. Bensoylperoxid finns som 5 % och 10% och är receptfritt. Detta läkemedel är både inflammationshämmande och minskar tilltäppningen i talgkörtelmynningen. Övriga lokala medel mot akne är receptbelagda som t. ex. adapalen som är effektivt mot pormaskar.
När lokalbehandling inte räcker till vid inflammerad akne lägger man i första hand till antibiotikabehandling,
Om även denna behandling sviktar väljer man ett A-vitaminpreparat, Isotreinoin, också känt som Roaccutan.
Vad kan jag göra själv?
Tyvärr finns det inget sätt att förebygga akne. Det är bland annat ärftliga faktorer som bestämmer vilken grad av akne du kommer att få. Sommar och sol gör ofta att akne förbättras. Solarium som endast innehåller UVA har dålig effekt på akne. Förstahandsmedel vid akne är bensoylperoxid som kan köpas receptfritt på apotek. Man kan inte bleka eller på annat sätt minska rodnaden efter enskilda finnar, men man kan täcka med hudfärgad dagkräm.
A-vitaminsyra i kräm eller gel och adapalen har mycket bra effekt på akne genom att förebygga komedonbildning. Denna tilltäppning är första steget i akneprocessen. Genom regelbunden användning kan man förebygga bildandet av nya finnar och pormaskar. Man skall inte klämma på pormaskar. Risken är stor att man skadar talgkörtels utförsgång och i stället får en inflammation – alltså en ny finne. A-vitaminer i föda som ex morötter eller andra födoämnen förebygger inte akne och inte heller finns vetenskapliga bevis att motion skulle hjälpa mot akne. Men att röra på sig i friska luften och sola litet försiktigt utan att bränna sig ger hos de flesta ungdomar en förbättring av aknen.
När bör jag söka läkarvård?
Vid uttalad akne kan man ibland behöva behandla med tabletter såsom tetracykliner eller vid ärrbildande akne även starkare läkemedel. Det är inte alltid det räcker med lokalbehandling med krämer. Ta kontakt med en hudläkare om du känner att du behöver. Det är jobbigt att ha akne och behandling leder alltid till förbättring. Mår man dåligt psykiskt av sin akne bör man absolut söka läkare och diskutera detta. Om man har vätskefyllda cystor som delsymtom i sin akne kan man tömma dessa och sedan spruta in kortison.
Ärr efter akne
Det är mycket välkänt i alla fall bland hudläkare, att ärrbildning är ett stort problem som ger försämrad livskvalitet hos många. Kvarstående ärrbildning efter akne kan behandlas. Man väljer behandlingsteknik beroende på typ av kvarstående förändring. Man bör vänta minst ett år efter att aktiva akneförändringar försvunnit, innan man försöker behandla ev. ärr. Behandlng av akneärr betraktas som kosmetik och bekostas alltså inte av offentlig vård.