Afte brukar ibland även kallas för förkylningsblåsor, troligen eftersom att de aftösa såren ofta uppkommer när man har infektioner eller ett på annat sätt nedsatt allmäntillstånd. Munblåsorna kommer ofta första gången i barn- och ungdomsåldern.
Det kan vara svårt att skilja på afte och blåsor som är orsakade av herpes. Afte brukar dock uppkomma i mjukare delar av munnens slemhinna, och vanligtvis innan munnen, medan herpes framför allt förekommer utanför munnen. Om man misstänker att man har sår som beror på herpes kan man ta ett virusprov för att få en säker diagnos.
Fakta om afte:
- Mjuka, gulvita blåsor som spricker och blir till runda/ovala sår
- Sitter oftast på tungan, i gommen, i munbotten, på insidan av kinderna eller på läpparna
- Uppstår ofta som utbrott eller skov
- Vanligast hos personer under 40 år
- Vanligare hos kvinnor än män
- Inte smittsamt
Symtom vid afte– från blåsor till sår
Ett utbrott av afte brukar börja som blåsor. Dessa blir sedan till avgränsade sår som är rodnade runt kanterna. Såren blöder inte, men aften orsakar smärta och sveda i munnen och gör det svårt att äta och dricka. Antalet sår och mängden smärta de orsakar varierar. Vissa får bara någon enstaka afteblåsa vid ett utbrott medan andra får flera, smärtsamma blåsor.
Afte brukar delas in i tre olika typer: minor afte, major afte och herpetiforma ulcerationer. Minor afte definieras som 1-4 blåsor som är mindre än 10 mm i diameter. Dessa läker ofta av sig själv inom 7-10 dagar utan att orsaka ärr. Major afte-blåsor är större än 10 mm. De kan kvarstå i flera månader och orsaka ärr när de läker. Herpetiforma ulcerationer är den ovanligaste formen av afte och består av 20-100 blåsor som är 1-2 mm i diameter.
Orsaker till afte
Orsakerna till afte är okända, och teorierna är många. Vissa studier tyder på att afte kan kopplas till bristsjukdomar, medan andra studier motsäger det. Afte kan ibland kopplas till kroniska sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit och glutenintolerans.
Skador i munnen till följd av till exempel hård tandborstning och små sår efter ätande tros kunna utlösa afte. I de flesta fall hittas ingen tydlig förklaring till varför aften uppkommit. Afte är ärftligt. Det har visat sig att barn har ökad risk att få aftösa sår om föräldrarna haft det. Afte är inte smittsamt.
Behandling av afte
Det finns i dagsläget ingen behandling som botar afte. Man kan däremot göra ett flertal saker för att lindra aften när utbrottet väl kommer. Det går att lindra afte genom att välja en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Det finns också munsköljmedel och geler som kan lindra afte.
Eftersom afte kan uppkomma i samband med skador i munnen bör man vara försiktig med till exempel tandborstning och ätande. Använd en mjuk tandborste som inte orsakar skador i munnen och undvik livsmedel med hårda kanter som kan rispa munslemhinnan. Det finns även många olika huskurer mot afte. Dessa har oftast inte någon bevisad effekt.
Om man har mycket ont och svårt att äta till följd av afte kan man få receptbelagda läkemedel utskrivna av sin läkare.
Söka vård vid afte
Vanligtvis läker utbrott av afte ut inom 7-14 dagar. Du bör söka vård om du har så svår afte att det är svårt att få i sig mat och dryck. Sök också vård om du har afte som inte läkt ut efter två veckor, eller om du har återkommande besvär med aftösa sår.