Åderbråck är inte farligt, men kan leda till en svullnad i benen om man har haft det i många år. Åderbråck är vanligast i benen, men kan även sitta vid pungen. Stödstrumpor ett bra alternativ för många drabbade som kan minska svullnaden i benen.
Vem drabbas av åderbråck?
Undersökningar visar att det är både kvinnor och män, mellan 30-40 år, som oftast drabbas. Cirka 3 personer av 10 ådrar sig åderbråck av något slag. Orsaken är oftast stillasittande eller mycket stående i arbetslivet, men det kan också vara ärftligt till viss del.
Symtom
Det är inte alla som upplever besvär av åderbrock, men vanliga symtom är
- Åderbråck på benen syns oftast som långa, tjocka och blå ränder på vaderna
- Svullnad i benen
- Smärta vid lång tids stående eller sittande
- Klåda just där åderbråcket syns
Behandling vid åderbråck
Högläge av ben och fötter är något som lindrar både svullnad och smärta. Undvik att stå eller sitta längre perioder och variera din ställning ofta. Om du rör på dina fötter och ben, kan detta avlasta och leda till mindre besvär. Att sitta med benen i kors är inte att rekommendera.
Man kan använda en kompressionsstrumpa för att få ett jämnt tryck över området, vilket är ett bra hjälpmedel för många drabbade. Kompressionsstrumpor kan göra att svullnaden på benen minskar då bråcken trycks ihop.
Avstå gärna från åtsittande skor, strumpor och kläder som kan förvärra åderbråcket och det obehag som diagnosen ger. Vid mycket svåra fall av varicer, kan man åtgärda dessa med en enkel operation.
Andra behandlingar
De behandlingar man kan göra vid svåra fall är laser, radiovågsbehandling, stripping, virknålsteknik eller behandling med injektioner/skum. Vid laserbehandling använder man sig av ultraljud för att se var bråcket sitter, därefter för man in en laserstråle via en tunn nål och kan på så vis artrofiera åderbråcket. Vid radiovågsbehandling bränner man istället bort ådern. Virknålsteknik innebär att läkaren drar ut blodkärlen via ett mycket litet hål i huden. Om man använder sig av injektioner/skum, sprutar man in ett medel som efter ett tag fördärvar själva åderbråcket.
Den vanligaste behandlingen är dock stripping, där man väljer att gå in via ljumsken med en lina med vilken man kan dra ut den ven som är drabbad. Dessa behandlingar är helt ofarliga och blodcirkulationen påverkas inte av att man avlägsnar åderbråcken.
Varför ska man behandla åderbråck?
Om man inte använder sig av någon behandling alls, kan åderbråcket förvärras och man får en missfärgning på huden på benen. Även eksem och klåda är vanligt vid obehandlat bråck på benen. Man kan också utveckla bensår som gärna återkommer om man inte behandlar den orsak som ligger bakom, varicer. Utöver dessa besvär finns även risk för ytliga blodproppar i benen.
Förebygga åderbråck
Det är relativt enkelt att förebygga varicer, genom att röra på sig regelbundet. Man kan promenera, cykla eller på andra sätt använda sina benmuskler, och då blir det mycket lättare för blodet att cirkulera i benen.