Äggledarna är två trattformade rör som sticker ut från livmoderns övre del. De är mellan 10 och 15 centimeter långa. Äggledarna ligger alldeles intill äggstockarna för att fånga upp ägg vid ägglossningen. Efter ägglossningen för flimmerhår och muskelsammandragningar i äggledarna äggen mot livmodern. När äggledarna blir inflammerade orsakar inflammationen olika besvär, framför allt i magen och underlivet.
Äggledarinflammation är vanligare hos unga personer och ovanligt efter klimakteriet. Det är viktigt att få diagnos och behandling så fort som möjligt för att undvika komplikationer. På engelska brukar äggledarinflammation kallas för “pelvic inflammatory disease (PID)”.
Orsaker till äggledarinflammation
Den vanligaste orsaken till äggledarinflammation är en sexuellt överförd sjukdom som spridit sig. Klamydia är den överlägset mest förekommande sjukdomen, men även gonorré kan leda till äggledarinflammation. Det finns även andra typer av bakterier som inte överförs sexuellt som kan leda till att man får äggledarinflammation.
I ovanliga fall kan man få inflammation i äggledarna efter en abort eller till följd av att man satt in en hormonspiral eller kopparspiral. Ett annat undantagsfall som kan leda till äggledarinflammation är när man får ett missfall som orsakar en infektion i livmodern, vilket sedan sprider sig till äggledarna och orsakar inflammation.
Symtom på äggledarinflammation
Några symtom på äggledarinflammation är:
- Kraftiga smärtor i buken/nedre delen av magen
- Känslor av tyngd i underlivet
- Feber och frossa
- Samlagssmärtor
- Rikliga flytningar (vita, gröna eller gula) som ibland luktar illa
- Oregelbunden eller utebliven mens
- Blödning efter samlag
- Sveda när man kissar
- Ledvärk och svullnad
- Kissnödighet fast man precis kissat
Undersökning och diagnos
När man söker vård med symtom på äggledarinflammation brukar man genomgå en gynekologisk undersökning. I samband med det tas bakterieprover från slidan och ofta även ett blodprov. Urinprov kan också användas för att kontrollera om man har några könssjukdomar. I ovanliga fall kan man behöva genomgå en titthålsundersökning för att se att besvären inte beror på andra sjukdomar.
Behandling av äggledarinflammation
Äggledarinflammation brukar behandlas med antibiotika som angriper bakterierna som orsakar inflammationen. Man brukar få antibiotika i minst två veckor. Man kan behöva ta smärtstillande medicin mot smärtorna. Om behandlingen med antibiotika inte börjar ge effekt inom de första dygnen kan man bli inlagd på sjukhus. Man ska undvika att ha samlag under tiden antibiotikabehandlingen pågår. De flesta brukar bli helt friska efter behandling, men det finns risk för skador på äggledarna. Hos vissa personer kan inflammationen leda till varbölder i äggledarna som kan behöva opereras bort.
Förebygga äggledarinflammation
Det går inte att förebygga äggledarinflammation i sig, men eftersom många fall av äggledarinflammation uppkommer som en komplikation till könssjukdomar är det bästa tipset att ha säkert sex. Använd preventivmedel som förhindrar smittor, t ex kondom vid samlag eller slicklapp vid munsex.
Äggledarinflammation och könssjukdomar
Om det visar sig att man har en könssjukdom som t ex klamydia eller gonorré behöver man göra en smittspårning där man behöver berätta om tidigare sexpartners. Syftet är att förhindra spridning av könssjukdomar. Vid en smittspårning kan man välja att själv informera personerna. I annat fall hör vården av sig till dem utan att avslöja vilken av deras sexpartners som varit smittad. Om du har en partner behöver även den personen testas för att utesluta att ni för smittan fram och tillbaka mellan varandra efter att en fått behandling.
Inflammation i äggledaren kan leda till komplikationer
Äggledarinflammation kan göra att man får ärr i äggledarna. Ärren i äggledarna kan göra det svårare för spermier att ta sig in och befrukta ett ägg. Det kan även göra det svårare för ett befruktat ägg att nå livmodern. Ärren gör att det blir svårare att bli gravid och de kan också öka risken för utomkvedshavandeskap när ett befruktat ägg börjar växa utanför livmodern. Det bästa sättet att undvika ärr vid äggledarinflammation är att få behandling tidigt.
När behöver man söka vård?
Om du har symtom på äggledarinflammation bör du kontakta en vårdcentral eller en gynekologisk mottagning. Om du på samma gång har kraftiga magsmärtor, feber och stora flytningar bör du söka vård direkt på en gynekologisk mottagning, vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning.